StoryEditorOCM
NogometTrošili kao pijani milijunaši

Šibenik objavio financijsko izvješće za 2021. godinu: Prodavali igrače kao nikad, a završili u ‘debelom‘ minusu

Piše Krešimir Gulin
14. travnja 2022. - 15:53

HNK Šibenik objavio je financijsko izvješće za 2021. godinu. Najvažniji podatak glasi- prvoliga sa Šubićevca prošlu je godinu završio u minusu od oko 8,3 milijuna kuna. Zanimljivo, godinu dana ranije, dok je na Šubićevcu stolovala 'domaća' vlast (braća Bulat i Jure Zoričić) Narančasti su bilancu okončali su plusu od oko 750.000 kuna.

Još je interesantnija činjenica da je HNK Šibenik godinu završio u minusu u razdbolju u kojem je kao nikad dobro trgovao igračima. Prema javno dostupnim podacima, Šibenčani su u 2021. godini od transfera nogometaša uprihodovali čak 22,7 milijuna kuna.

Jasno, među tim transferima prednjače prelasci Marka Bulata i Denija Jurića sa Šubićevca u Maksimir. Prilikom tih transfera, Šibenčanima su posrednicima isplatili 600.000 tisuća eura. Od tog iznosa 400 tisuća eura iskeširali su za Jurićev prelazak u Dinamo, a 200 tisuća eura za transfer Bulata u maksimirsku šumu.

Kada se pogledaju ovi podaci, postavlja se logično pitanje kako su kolumbijski vlasnici Šibenika uspjeli stvoriti minus veći od milijun eura? Jednako logičan odgovor je: Zato što su trošili kao 'pijani' milijaredri!

Da bi se dobio jasniji odgovor na pitanje kako se trošio novac sa Šibenikovog računa dovoljno je  pogledati stavku rashoda, koji su iznosili vrtoglavih 35 milijuna kuna!?

Također, u epizodi kolumbijskih vlasnika na Šubićevcu su silno rasli izdaci za plaće, doprinose i poreze na iste.

Oni su u prošloj godini iznosili oko 8,3 milijuna kuna, dok su u 2020. godini bili tek  nešto više od dva milijuna kuna.

Neodgovornim upravljanjem, Kolumbijci su za manje od godine dana provedenih na čelu HNK Šibenika doveli na rub stečaja. Naime, u prosincu prošle godine klubu sa Šubićevca prijetio je crni scenarij. Plaće igračima, trenerima i radnoj zajednici kasnile su po nekoliko mjeseci, i samo zahvaljujući njihovom strpljenju i toleranciji izbjegnut je val tužbi koji bi vrlo vjerojatno značio i stečaj Šibenika.

Sreća je što je uoči minulog Božića sa svježim kapitalom u igru na Šubićevcu ušao i američko- hrvatski biznismen Marino Jurić i postao većinski vlasnik (51 posto) kluba.

Jurić i partneri donijeli su prijeko potrebnu financijsku stabilnost Šibeniku i omogućili nastavak igranja u 1.HNL. No, pred Marinom Jurićem i njegovom setrom Marinom koja je direktorica HNK Šibenika još je puno posla u sređivanju stvari u sportskom segmentu. Pomalo apsurdno zvuči podatak da je Šibenik puno bolje sportske rezultate postizao dok je vladao financijski nered, nego sada kada je red prisutan kao rijetko kada u 90- godišnjoj povijesti kluba sa Šubićevca.

 

04. svibanj 2024 13:16