StoryEditorOCM
Nogometriješena stručna križaljka

Posjeduje znanje i ambiciju: Kartelo je već pokazao da ima stav, ovo je njegov najveći minus

Piše Davor Trutin
15. listopada 2024. - 10:13

Intenzivno preslagivanje stručne križaljke tijekom vikenda u ponedjeljak je dobilo i službenu formu. Marko Kartelo i formalno je imenovan za novog trenera HNK Šibenik, i na klupi šibenskog prvoligaša zamijenit će Marija Carevića. Nakon što su iz igre otpali neki drugi kandidati (Golem, Stipić, Leko) u prvi plan je iskočio aktualni voditelj omladinske škole koji je prije dvije sezone jednom već sjeo na klupu matičnog kluba.

- Legenda kluba i dijete Šibenika, Kartelo je do sada bio voditelj omladinskog pogona Narančastih, a sada preuzima vođenje prve momčadi. Njegovo trenersko iskustvo uključuje vođenje NK Vodice, NK Croatia Zmijavci, a već je bio i trener seniorske momčadi Šibenika. Kao dugogodišnji član kluba, Kartelo je kroz cijeli život čvrsto vezan za Šubićevac, a vjerujemo kako će njegova ljubav prema klubu i predanost prema radu donijeti novu dimenziju Šibeniku – izvijestili su iz kluba, uz napomenu kako će službeno predstavljanje Kartela biti u petak, dan uči utakmice 10.kola Supersport HNL-a s Osijekom.

Sa Šubićevca su zamolili medije da se individualni razgovori s novim trenerom odgode za idući tjedan(?) jer je fokus novog trenera i njegovog stožera na pripremi subotnje utakmice s Osijekom.

Kartelu će u radu s prvom momčadi pomagati Marijo Jović(38) i Marin Oršulić (37). Prvi je trener koji je svoj  nogometni put gradio u Norveškoj, gdje je vodio klubove Moss FK, Follo FK i Drobak-Frogn IL, gdje je bio i sportski direktor. Posljednji angažman imao je kao pomoćni trener u FK Fredrikstadu.

image

 Marin Oršulić

Luka Gerlanc/Cropix

Rođeni Metkovčanin Marin Oršulić, pak donosi bogato iskustvo, uključujući prošlogodišnji uspjeh kada je kao glavni trener NK Zadar osvojio 3. NL Jug. Također je vodio klubove poput NK Jadran Luka Ploče, NK Neretvanac, NK Solin i NK Croatia Zmijavci, gdje je već surađivao s Kartelom u vođenju prve ekipe.

-Vjerujemo da će ovaj spoj ambicioznih i perspektivnih trenera donijeti HNK Šibeniku brojne uspjehe - zaključili su u prvoligašu sa Šubićevca.

Ovim imenovanjima razriješena je kadrovska stručna križaljka na Šubićevcu, ali ostaje otvoreno pitanje – tko će naslijediti Kartela na mjestu voditelja omladinskog pogona HNK Šibenik. U protekla dva mjeseca Kartelo, kojeg znamo kao predanog, pedantnog, ambicioznog i nadasve educiranog mladog trenera uspio je posložiti dosta stvari u najosjetljivijem segmentu kluba, ali to je tek početak. Kartelo je domaći čovjek, koji će brzo pohvatati konce, ima znanje, ambiciju, i sigurno nije lošije rješenje od imena koja su se pojavljivala u eteru, dapače, možda se pokaže i puno bolji izbor. Tu su i financije koje su također važne u cijeloj priči. Minus je njegovo iskustvo, ali u ovom trenutku ni neko iskusnije ime ne bi bilo jamstvo nekog ekspresnog, instant rezultata.

Bilo bi najgora opcija da se Kartelo brzo „potroši“ na mjestu trenera prve ekipe, a da istovremeno pati i organizacija ŠN. Nadajmo se da su ljudi koji vode klub, financiraju ga i odlučuju, svjesni svega, i da Kartela čeka teška, vrlo odgovorna zadaća vođenja prve momčadi, koja je zapala u krizu, i koju brzo treba podići. Ni raspored koji slijedi Šibeniku ne mazi novu struku, nakon Osijeka ide se na noge Slaven Belupu, pa tri domaće utakmice u nizu (Dinamo, Lokomotiva, Gorica), a između tih ogleda je i osmina finala kupa s Farmaceutima. Kartelo stoga treba punu, iskrenu podršku vodstva kluba, ali i pokoje pojačanje jer Šibenika čeka zahtijevan nastavak sezone, u kojoj suparnici rade sve ne bi li došli u nezavidnu situaciju. Instaliranjem Kartela zadovoljit će se i navijači, čiji glas svakako nije nevažan, ne i presudan.

image

Marko Kartelo


 

Nikola Vilić/Cropix

Kartelo je u subotu vodio momčad na prijateljskoj utakmici u Posušju(poraz 3:2), a vodio je momčad Šibenika u SHNL-u u sezoni 2022/23. u dvije utakmice, nakon smjene Ferde Milina, protiv Rijeke (poraz 4:2) i pobjeda protiv Istre 1961 (2:1). Tada je danas 43 – godišnji trener trajao samo te dvije utakmice, jer su ga tadašnje gazde kluba smijenile, nakon što je odbio iz momčadi udaljiti Bačelića-Grgića i Antonija Jakoliša pred put za Maksimir. Tada je Kartelo pokazao da ima stav, a sada se očekuje da brzo pokaže svoj trenerski talent na vrućoj šibenskoj klupi.

 

15. listopad 2024 18:26