StoryEditorOCM
Nogometkomemoracija

Oproštaj od Zlatka Kranjčara; Niko se u suzama dirljivim govorom oprostio od oca: E moj Cicek, naučio si me kako cijeniti svoje, a poštivati tuđe

Piše N. Lipovac/JL, T. Ničota/SN
5. ožujka 2021. - 13:05

12.50 - Niko Kranjčar izašao je zadnji i dirljivim se govorom oprostio od tate. Riječi malo kome nisu izmamile suze...

"'E moj Cicek. Gle da me sada gledaš odozgo. I da se smiješ jer si me uspio izvuć na pozornicu. A znaš koliko to ne volim. I to baš na dan kad su se otvorile terase kafića...Bio si svima idol. Sjedim jučer na balkonu iznad oltara kaj su ti ljudi napravili. Vidim curicu kaj prilazi oltaru. Pita tatu tko je bio ovaj striček. Sve generacije ovih dana tuguju. Objašnjavaju da si bio maskota svih Zagrepčana i Zagrepčanki. Ali znaš kaj, meni si bio tata. Često si govorio da me odgojila mama, ali nije to baš tak. Vodeći me na treninge dozvolio si mi da nogomet zavolim sam. Svojim primjerom naučio si me kako cijeniti svoje, a poštivati tuđe. Najveća lekcija koju si me naučio je da smo na ovome smijehu svi jednaki. Da samome treba dati priliku, pozornost i - osmijeh. On ništa ne košta, je l' tak. A čuj, nebumo se lagali. Pokazal si mi i kak se lijepo provesti, zapjevat, zakartat, živjeti tu i sad. Ne brini, nebum sad prepričaval sve anegdote i uspjehe. Nebum ponavljal da si bil šmeker i fakin, vlasnik osmijeha koji osvaja na prvu. Ne bum ni rekel koliko mi sada već fališ. Fala ti na podršci u mojim najtežim trenucima. Ti sigurno nisi otišel jer si u svima nama previše. Učinio si to na svoj način. Volim te. Volimo te. Od sveg ti srca fala, tvoj sin", rekao je Niko Kranjčar kroz suze.

12.22 - Potom je za mikrofon izašao Miroslav Blažević, i zaplakao nakon par rečenica.

"Ne znam da me nešto tako rastužilo kao smrt Cice Kranjčara. Moja sućut njegovoj obitelji. Nemoguće je ne kazati sve što pripada ovom hrvatskom velikanu kao što je bio Kranjčar. Citirat ću njegovog velikog prijatelja Ivkovića: 'Bio je veliki igrač, trener, ali i veliki gospodin'. To je lakonski opis našeg Cice. Duboko sam uvjeren da bez njega nikad ne bi uspjeli toliko razveseliti hrvatski puk. Čekao sam ga da dođe u drugom dijelu prvenstva. Danas odgovorno tvrdim, vrlo teško bi osvojili prvenstvo da nije bilo njegovih golova. Svjestan sam da je u to vrijeme bilo lako napraviti rezultat jer smo bili jedinstveni. Danas kada gledam sve vas, prepoznajem tu divnu obitelj 92' godine. Kada Zeko plačem, kada Mlinka plačem, ja plačem. Dovoljno sam star da sam izgubio sve svoje najmilije, ali smrt našeg Cice me pogodila kao da sam, ne dao Bog, izgubio svog sina", rekao je emotivni Ćiro sa suzom u oku pa se obratio Niki Kranjčaru u prvom redu:

"Nije bio samo nogometaš, bio je fenomen. Za njim svi žale. Uvijek je ostao muž, otac, dostojanstven i veličanstven. Pitao sam ga jednom jel ću trenirati i tvog malog Niku. I trenirao sam ga. Ali reći ću ti Niko, nisi dosegao nivo svoga tate. Cico će živjeti kao i Dinamo. A Dinamo živi vječno", zaključio je Ćiro.

12.20: Nakon filma o Kranjčaru za mikrofon je stao Mirko Barišić, predsjednik Dinama.

"Danas kada se kaže Dinamo Zagreb odmah se misli na Dinamo Zagreb. U povijesti našeg kluba bilo je puno dobrih igrača, ali Zlatku Kranjčaru pripada posebno mjesto. Bio je omiljen kao igrač i kao čovjek. Dobronamjeran i plemenit. Ta plemenitost je ubrzala odlazak njegov odlazak s ovog svijeta. Nedugo pritom posjeta jednoj utakmici je rekao: 'Nemojte žaliti napora i truda da se izgradi novi stadion'. To pokazuje njegovu ljubav spram kluba. 'Posebnu radost i veselje za mene je bilo dobiti kapetansku vrpcu hrvatske reprezentacije', istaknuo mi je jednom prilikom. Obitelj je za Cicu bila iznad svega, na prvom mjestu. Upravo to pokazuje o kakvom se čovjeku radi. S njegovom obitelji iskreno suosjećamo. Ime Zlatka Kranjčara bit će u povijesti Dinama ispisano velikim slovima", zaključio je Barišić.

12.10: Uvodnu riječ imao je Ivan Blažičko koji je pozdravio okupljene i najavio film o Zlatku Kranjčaru kao uvertiru u komemoraciju. Blažičko je govorio vidno emotivan sa suzom u oku. 'Cico je ostavio trag koji nikoga nije ostavio ravnodušnim', rekao je između ostaloga u najavi filma.

12.00: Početak komemoracije malo kasni. Ivan Blažičko je zamolio za strpljenje jer se čeka brata pokojnog Zlatka Kranjčara. U Westin su stigli Niko Kranjčar i obitelj, a od legendi, sadašnjih igrača i sportskih djelatnika pola nogometne hrvatske, stare i nove generacije Dinama - Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Ćiro Blažević, Marijan Vlak, Rudi Belin, Srećko Bogdan, Zvonimir Soldo, Mirko Jozić, Ante Čačić, Dominik Livaković, Bruno Petković, Milivoj Bračun, Velimir Zajec, Dubravko Šimenc, Dario Šimić, Stjepan Tomas, Edin Mujčin, Tomislav Butina, Zoran Mamić, Dražen Ladić, Slavko Ištvanić, Vlado Kasalo, Nikola Jurčević...

11.20: Komemoracija u Westinu počinje u podne, a legende Dinama već su pomalo počele pristizati. Među prvima je stigao Marijan Vlak, legendarni član generacije 82' i jedan od najbližih Cicinih prijatelja. 

Dinamov proslavljeni vratar je počeo davati izjavu, a onda se slomio, jednostavno nije mogao završiti rečenicu na spomen Kranjčara i njegove obitelji.

"Bio je pozitivan, nasmijan i širio je svojim tim osmijehom uvijek jednu pozitivnu energiju oko sebe. Što reći, još jednom bih zaželio..., nažalost ne mogu", slomio se Vlak pred kamerama i nakon pauze jedva dovršio misao:

"Molim vas, razumijte me, ne mogu ništa više reći. Još jednom sućut njegovoj obitelji..."

NAJAVA

Tužan, ali dostojanstven bit će ovaj kišni petak kad će se svi kojima je plava boja u srcu oprostiti od Zlatka Kranjčara, igračke i trenerske legende Dinama i hrvatskog nogometa i čovjeka čiji su osmijeh, vedrina i gospoština, ali i fakinaža bili simbol Zagreba.

Sukladno epidemiološkim mjerama propisanim od strane nadležnih institucija, komemoracija točno u podne u zagrebačkom hotelu Westin bit će zatvorenog tipa u organizaciji kluba i obitelji Kranjčar, a moći će se pratiti putem live streama na YouTube kanalu www.youtube.com/GNKDinamoZagreb - piše Jutarnji list

Na pogreb u 15 sati na Mirogoju moći će se doći poštujući epidemiološke mjere, dakle nošenje maski na licu i koliko je god moguće fizički razmak, ali kao i na sprovodu gradonačelnika Bandića, moći će se hodati u povorci do posljednjeg Cicina počivališta.

Komemoraciju je organizirao GNK Dinamo uz sugestije i konzultacije s obitelji, koju je predstavljao Niko Kranjčar, a detalje ispraćaja na Mirogoju obitelj, dok je klub osigurao grobno mjesto u Aleji velikana. 

Koliko smo uspjeli saznati, uvodno će na komemoraciji biti prikazan desetminutni film o Cici Ivana Blažička, nakon čega će govoriti predsjednik kluba Mirko Barišić, zatim Miroslav Blažević, potom Zorislav Srebrić i na kraju Niko Kranjčar.

Pozvano je stotinjak ljudi, među ostalima Velimir Zajec, Marko Mlinarić, Štef Deverić, Tomo Ivković, Zvone Boban, pa predstavnici šampionske generacije Zagreba Antonio Franja, Dalibor Poldrugač i Joso Bulat, bivši izbornici Mirko Jozić i Ante Čačić, ministrica sporta Nikolina Brnjac, glasnogovornik Vlade Marko Milić...

19. travanj 2024 19:55