StoryEditorOCM
Nogometiščekujući odluku

Hrvatski nogomet se vraća krajem svibnja utakmicama kupa, kao svojevrsni test za nastavak HNL-a, ali i za otklanjanje organizacijskih nedostataka

Piše Mladen Bariša
5. svibnja 2020. - 11:09

Došao je (i prošao) 4. svibnja, a HNS se nije oglasio. Spomenuti je datum predstavljao krajnji rok za očitovanje HNS-a glede nastavka natjecanja u Prvoj HNL – 30. svibnja. Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak kratko je priopćio kako će se o akutnoj temi odrediti Izvršni odbor – tijekom ovog tjedna.

Prolongiranje odluke donekle je i razumljivo. Nogomet, kao i svekolika sportska aktivnost, ovisi umnogome o preporukama Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo. U svrhu ''boljeg uvida u situaciju'' HNS je oformio i radnu skupinu koju čine – tajnik Vladimir Iveta, koordinator natjecanja HNS-a Neven Šprajcer, povjerenik Prve HNL Josip Brezni, liječnik reprezentacije dr. Zoran Bahtijarević, tajnik Zdravstvene komisije dr. Tomislav Vlahović te vanjski stručnjaci na području epidemiologije i infektologije dr. Adrijana Vince, dr. Zvjezdana Lovrić Makarić i dr. Zvonimir Šostar.

Spomenuti HNS-ov tim, kojim koordinira dr. Bahtijarević, ima ''otvorenu liniju'' s Nacionalnim stožerom civilne zaštite i HZJZ-om glede problematike nastavka natjecanja u HNL-u. Prema trenutačnim mjerama, profesionalnim je nogometašima dopušteno vježbanje u skupinama (do pet igrača). Shodno aktualnoj epidemiološkoj slici (koja ulijeva optimizam) postoje naznake da bi klubovi s grupnim treninzima mogli započeti od idućeg tjedna.

Mogu li se momčadi pripremiti do konca svibnja? Definitivno – ne mogu. Objektivno, početak nastavka prvenstva bliži je prvom ili drugom vikendu u lipnju (6. ili 13.).

No, pritom valja naglasiti kako niti u lipnju momčadi neće biti optimalno spremne. Iz posve razumljivih razloga: duže vrijeme igrači nisu radili s loptom, niti su bili u prilici uigravati se po linijama (momčadi), a izostale su i pripremne utakmice.

Nadalje, tu su (sve)prisutni i organizacijski problemi. Klubovi će svakako morati testirati igrače i osoblje prije grupne faze treninga. Pitanje je također – hoće li klubovi koristiti propusnice za putovanja u druga gradove i gdje će momčadi biti smještene (ukoliko se hoteli ne otvore)?

No, postoji ideja (pristigla od epidemiologa) da se nogometna lopta ipak zakotrlja prvoligaškim travnjacima već ovoga mjeseca. Zamisao se sastoji u odigravanju dviju Kup susreta – 30. i 31. svibnja (u poluzavršnici natjecanja sastaju se Slaven Belupo – Lokomotiva te Rijeka – Osijek). Bilo bi to svojevrsno testiranje HNS-a za nastavak ligaškog natjecanja, ali i prigoda za otklanjanje određenih (organizacijskih) nedostataka.

Sve predložene sugestije Izvršni odbor bi trebao akceptirati i naposljetku donijeti konačnu odluku o nastavku Prve HNL.

19. travanj 2024 08:17