StoryEditorOCM
NogometPOSJEDNJA PRESICA

Dalić i Perišić uoči Kanade: ‘Puno smo puta u teškim situacijama pokazali pravo lice. Ne smijemo srljati‘

Piše Šibenski.hr
26. studenog 2022. - 13:41

U taboru Vatrenih održali su posljednju press konferenciju uoči nedjeljnog okršaja s Kanadom na SP-u. Pred novinarima su se pojavili izbornik Zlatko Dalić i Ivan Perišić.

Zlatko Dalić s odgodom se obrušio na termin u kojem je Hrvatska igrala prvu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. To što su Vatreni protiv Maroka bili na terenu u 13 sati nazvao je nepoštovanjem svjetskih doprvaka. Drži kako je u tome jedan od razloga za tromost i nedostatak ritma u igri.

Na pitanje na čemu je bio fokus u pripremi za susret s Kanadom, kazao je:

- Za ogled s Kanadom prebacili smo treninga u večernji termin. To je utakmica za nas jako važna i teška. To što smo prvi susret igrali u 13 sati poremetilo nam je bioritam. Naš nedostatak energije u prvom ogledu pripisujem ranom terminu. Moramo biti agresivniji s više moći nego protiv Maroka. Oni su puni samopouzdanja jer igrali su dobro protiv Kanade i jasno je da nas čeka zahtjevan posao – rekao je Dalić.

Kasnije je na temu izjave kanadskog izbornika Johna Herdmana kako će je...i Hrvate govorio o poštovanju.

- Hrvatska reprezentacija zaslužuje respekt od svih. Zavrijedila ga je igrama, ponašanjem i rezultatima. I to ne samo sada, nego otkako postoji. Kako mi pokazujemo poštovanje prema svima, tako očekujemo i da bude prema nama. Nije respekt niti to što Hrvatska igra u 13 sati jer ne igraju u to doba ni Engleska, niti Španjolska, Francuska, Brazil... a mi smo doprvaci svijeta. To nije odnos kakav bi prema Hrvatskoj trebao biti... Neću se obazirati na bilo kakve komentare. Mi ćemo se spremiti i igrati nogomet te biti dostojanstveni i prema Kanadi, kao i prema drugima. Ali zaslužujemo respekt.

image
Tom Dubravec/Cropix

Možemo li očekivati odlučnije izdanje Vatrenih nego što je bilo u srijedu?

- Rekao sam da je nedostajalo odlučnosti, ne zato što smo igrali na bod nego nismo se uspijevali nametnuti. Očekujem odlučniju, bolju i kompaktniju Hrvatsku. Puno smo puta u teškom situacijama pokazali pravo lice. To je, pogotovo nakon Eura bila odlika Hrvatske. Ne smijemo srljati da nas to odvede u krivom smjeru nego igrati okomitije i bolje.

Izbornik nije htio ništa govoriti o sastavu, u Rusiji na prošlom Svjetskom prvenstvu znalo se tko će biti startnih jedanaest ili barem deset, sada je više upitnika.

- To je točno da se u Rusiji znao sastav, a sada znamo prvih devet. Imamo širok i dobar izbor, ne vjerujem da ću puno pogriješiti koga god stavimo. Tada je bila drugačija priča, naša je prva postava bila od igrača Liverpoola, Reala, Intera, Juventusa, Milana, Barcelone... Sada je to nešto novo. Ne bih rekao da ovima ne vjerujem, ali ovo je nova generacija. Stvaramo momčad, ali ne želimo samo graditi momčad želimo i rezultat.

Na ponovljeno pitanje o "devetki", reagirao je:

- Nemojte me tjerati da govorim tko će biti napadač. Imamo četvoricu, svaki ima svoj stil i način igre. Nadam se da ćemo izabrati najboljeg. Gledat ćemo i kako će igrati Kanada. Prije četiri godina imali smo Mandžukića koji je imao agresiju, odlučnost, agilnost, sada su drugačiji profili i na meni je izabrati najkvalitetniju opciju.

Kako vidi Kanadu?

- U najavi smo rekli da je to ozbiljna reprezentacije koja je bila prva ispred Sjedinjenih država i Meksika u kvalifikacijama. Protiv Belgije su uložili puno energije i truda. Moramo biti oprezni. Puno "malih" je namučilo favorita. Nema življenja na staroj slavi, vraćanja u prošlost. Možda je i dobra priča Svjetskog prvenstva što se igra u tijeku sezone, da su svi igrači u pravoj formi, da nije bilo stanki, da su utakmice trkački i igrački dobre te se događa puno iznenađenja – ustvrdio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

image
Tom Dubravec/Cropix

Oglasio se i Perišić.

"Prvo mi je prvenstvo u ovom periodu, za sve reprezentacije je nešto novo. U drugoj i trećoj utakmici moramo pokazati puno više. Defenzivno je bilo jako dobro, ali ofenzivno nije kako mi znamo. Mislim da ćete gledati novu, pravu Hrvatsku.", rekao je Perišić.

Kakva je Kanada?

"Gledali smo ih protiv Belgije koliko su trčali i odgovarali presingom, Belgija nije mogla odgovoriti. Moramo biti na tom nivou trkački i agresivnošću. Ipak smo mi Hrvatska i ako budemo prikazali našu igru, to će biti pozitivno. Dobro su igrali i dobro odigrali protiv Belgije."

Izjave kanadskog izbornika?

"Izbornik je sve rekao. Jedva čekam utakmicu."

23. travanj 2024 19:13