StoryEditorOCM

Filip Radaj, vratar šibenske Crnice bio je član ekipe koja je ostvarila sportsko čudo u Rigi: Dobrovoljni vatrogasac iz Zablaća osvojio europsko srebro

21. rujna 2019. - 15:11

Ovo je pravo sportsko čudo - tim riječima je Marinko Mavrović, izbornik U-19 futsal reprezentacije Hrvatske, okarakterizirao osvajanje srebrne medalje svojih izabranika na netom završenom Europskom prvenstvu u Latviji.

Naime, mladi Hrvati su na sjever Europe otišli kao autsajderi, ne po svom nogometnom znanju, nego po silnoj razlici u logistici i ulaganju koje je nesrazmjerno između, recimo, prvaka Španjolaca ili polufinalista Portugalaca, koje je Hrvatska eliminirala u dramatičnoj poluzavršnici nakon izvođenja šesteraca.

U kakvim uvjetima je reprezentacija Hrvatske otputovala na Euro, najbolje svjedoče naslovnice domaćih medija koje su "vrištale": "Do 1. rujna bili su sezonci, a sada su srebrni u Europi!".

Dar za prijatelja Petra

Da je tome doista tako, svjedoči i primjer jednog od članova reprezentacije, Filipa Radaja, vratara šibenskog prvoligaša Crnice, koji je cijelog ljeta radio kao pripadnik Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Zablaća, u kojem i živi. Koliko je čvrsta ta veza među vatrogascima, govori i sjajna gesta koju je napravio mladi Radaj nakon povratka iz Latvije:

- Dres s Eura s potpisima svih članova reprezentacije donio sam na dar našem sumještaninu i pripadniku DVD-a Zablaće Petru Popoviću, koji je doživio tešku nesreću i bori se za život. A što se tiče razlike u tretmanu nas i ostalih reprezentacija, najbolje govori podatak da su svi drugi imali daleko više pripremnih utakmica i okupljanja.

Također, u druge reprezentacije se puno više ulaže. Evo, recimo Španjolci, koji su svijet za sebe, imali su barem deset okupljanja i deset pripremnih utakmica uoči Eura. A mi skoro ništa... Točnije, dvije prijateljske utakmice u Makedoniji - otkrio nam je vratar Crnice i mlade reprezentacije Hrvatske...

Inače, spomenuti Popović je poznat nešto starijim pratiteljima nogometa u Krešimirovu gradu, budući da je 80-ih godina prošlog stoljeća bio uspješan napadač niza klubova sa šibenskog područja (Aluminij, Bukovica, Metalac, Čikola...). No, ovo je ipak priča o nadarenom golmanu Filipu Radaju. Samo dva dana nakon povratka iz Latvije uhvatili smo ga na "radnom mjestu" u zablaćkom DVD-u. Dan ranije se opustio u Selinama, kod suigrača iz reprezentacije Jurline. Tamo su mještani organizirali veliku feštu za sve Dalmatince iz reprezentacije. Slavlja je bilo i u Filipovu Zablaću:

- Ni u snu nismo očekivali da će toliko ljudi dočekati nas "balavce" i da će do jutra feštati i slaviti s nama. To je zaista čudo. Hvala im na tome. Trebalo nam je malo opuštanja, jer smo "pregorili" 15 dana u Latviji - govori "srebrni" s Eura.

Jesu li se slegnuli dojmovi iz Latvije?, pitamo.
- Ha, dugo vremena nam je trebalo da bismo skužili što smo postigli. Ne možemo se žaliti, premda smo nakon finala mislili da smo mogli izvući nešto više protiv tih "nedodirljivih" Španjolaca. Jer, u toj utakmici njima je svaki put ulazilo u gol, ili sve ono što im nije ušlo u prethodnim utakmicama. U svakom slučaju, napravili smo rezultat koji nitko nije očekivao. Realno, prvenstveni cilj nam je bio da se plasiramo na Euro. A kad smo već došli u Latviju, nakon početnog poraza od Španjolske, sve je krenulo nabolje. Svladali smo Nizozemsku i Ukrajinu, a onda u epskom polufinalu moćni Portugal. Tu utakmicu smo izvukli na srce i "ludilo". Na koncu, u finalu su nas opet dočekali Španjolci o kojima se nema što reći, ipak su oni svijet za sebe - veli Radaj.

Nikad veća konkurencija

Idući vikend počinje domaće prvenstvo. Treba se s europskih vratiti na hrvatske terene. Crnicu čeka zahtjevna sezona, ili nikad izjednačenija Liga 10.

- To je točno, razlika između ekipa nikad nije bila manja. Mislim da gotovo svatko može biti prvi i deseti. Zato će svaka utakmica biti "na nož", bez obzira igrali doma ili u gostima. Dodatnu draž prvenstvu daje i činjenica što je čak sedam ekipa iz Dalmacije - ističe vratar Crnice.

Tandem čuvara mreže činit će on i pridošlica Savolainen. Riječ je o prvom Fincu koji će zaigrati u Hrvatskoj:

- Čini mi se kako su u klubu zamislili da Finac bude nominalno prvi vratar. Međutim, ja ću se svim silama boriti da zaslužim "jedinicu". Međutim, poštovat ću sve odluke trenera, na dobrobit kluba - zaključit će Radaj.

19. travanj 2024 02:08