StoryEditorOCM
Košarkafiba odlučuje

Otpada turnir u Spaladium Areni? Neizvjesna je sudbina olimpijskih kvalifikacija košarkaša, nekoliko je scenarija

Piše Vedran Babić
1. travnja 2020. - 11:08

FIBA još formalno nije odgodila taj turnir, no očekuje se da će to napraviti vrlo skoro. Zapravo, ne zna se što još čeka.
Zbog pandemije koronavirusa, za koju nitko ne može predvidjeti kada će se primiriti i omogućiti normalno odvijanje života i sporta, otkazuju se ili odgađaju brojni sportski događaji diljem svijeta, pa se očekuje da se tom nizu priključe i košarkaški kvalifikacijski turniri za Tokio.

U splitskoj Spaladium Areni trebali su igrati Hrvatska, Brazil i Tunis u jednoj skupini te Njemačka, Rusija i Meksiko u drugoj. Preostala tri turnira su bila dogovorena u Kanadi (Victoria), Litvi (Kaunas) i Srbiji (Beograd), a samo pobjednici bi išli u Tokio na Igre čiji je novi termin od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021. godine.

Sastanci ovog tjedna

Od ovog tjedna kreću sastanci FIBA-e s nacionalnim savezima na kojima bi trebala biti poznata sudbina tih kvalifikacijskih turnira. Hoće li se održati i kada, hoće li se možda mijenjati neka domaćinstva... Jer svi domaćini, među njima i Hrvatska, pripremali su se za organizaciju turnira ovog ljeta, a ne sljedećeg kada se u lipnju i srpnju održava i Europsko nogometno prvenstvo.

Uvjeti se mijenjaju, pa je moguće i da Hrvatska odustane. Moguće je i to da se turniri ni ne odigraju, pa da se kvalifikacije (za one zemlje koje nisu izborile Igre) odrade u sklopu Eurobasketa 2021. koji bi se tada prebacio s rujna na raniji termin (recimo lipanj).

Postoji opcija i da se kao kriterij u obzir uzme renking na svjetskoj ljestvici ili plasman sa zadnjeg Svjetskog prvenstva, po čemu bi Hrvatska „izvisila”. Sve je još otvoreno. Na potezu je FIBA koja nam je na naš upit odgovorila kako Split još uvijek drži pravo domaćinstva. FIBA je također objavila i priopćenje povodom odgode Olimpijskih igara u kojemu između ostalog piše:

- FIBA nastavlja usko surađivati s Međunarodnim olimpijskim odborom kako bi pronašla adekvatne termine za kvalifikacijske turnire za Tokio. Sve reprezentacije koje su već izborile plasman zadržavaju svoje mjesto. FIBA nastavlja pratiti situaciju s COVID-19 i razmatra opcije o nastavku natjecanja kada situacija to dozvoli. FIBA-in je prioritet osigurati zdravlje i sigurnost košarkaške zajednice i šire javnosti, a sve odluke bit će donesene u skladu s tim.

16. travanj 2024 19:51