StoryEditorOCM
Ostalouoči svečanosti

Večeras otvaranje Kuće umjetnosti Arsen: Šibenčani dobivaju jedinstveni prostor s modularnim podom, prvi takav u Hrvatskoj!

Piše Marija Lončar
2. lipnja 2021. - 08:17

Kuća umjetnosti Arsen, nova preuređena, multifunkcionalna i po mnogo čemu u Hrvatskoj jedinstvena dvorana u nekadašnjem šibenskom kinu Odeon, a prije, u bivšoj državi, kinu "20. april", svečano će biti otvorena večeras, nakon što je obnova i rekonstrukcija prostora trajala desetak godina i koštala više od 16 milijuna kuna.

Šibenik se tako odužio velikom glazbeniku, kantautoru, pjesniku, slikaru – akademskom težaku i, kako je često sebe nazivao, nikada izliječenom Šibenčaninu, koji je uvijek rado spominjao svoj rodni grad i Varoš iz kojeg je potekao i kojemu se stalno, svakog ljeta, vraćao.

Uz Gabi i Matiju Dedića, svoj dolazak u Šibenik na otvaranje Arsenove Kuće najavila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, a prvi pravi test prostora i svih mogućnosti koje nudi dogodit će se već sutradan, u četvrtak, kada će koncert održati Gabi i Matija, kojima će se kao gost pridružiti i šibenski glazbenik i violinist Marko Ramljak.

Kuća umjetnosti Arsen, reći će ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić, javne gradske kulturne ustanove koja upravlja šibenskim tvrđavama, a sada i ovom dvoranom namijenjenom različitim glazbenim, filmskim, scenskim, plesnim i likovnim programima, ali i drugim sadržajima poput konferencija, simpozija i seminara, može se pohvaliti jedinstvenim modularnim podom, prvim takvim u Hrvatskoj.

image
Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica ustanove Tvrđava kulture, u Kući umjetnosti Arsen
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Od 130 do 150 mjesta

Podizanjem i spuštanjem njegovih dijelova moguće je pozornicu postaviti gotovo u bilo kojem dijelu dvorane. Ona može biti veća ili manja, ovisno o potrebama programa i sadržaja koji će se u dvorani odvijati, a sve to prati suvremena i sofisticirana rasvjeta i akustička oprema. Upravo ta brza i jednostavna transformacija prostora pruža mu i nebrojene mogućnosti za ugošćavanje različitih kulturnih događanja, ističe Barišić Bačelić.

– Vodilo se računa o svakom detalju. Za razliku od drugih multifunkcionalnih dvorana, gdje imate gledalište i pozornicu, pa se tu onda mogu održavati različita kulturna događanja, ovdje smo opremom prostora pratili njegovu multifunkcionalnost. Kapacitet dvorane je 130-150 mjesta, ovisno o programu i veličini pozornice, odnosno o onomu što se tu događa, a stajaćih mjesta može biti oko 250. Imamo i veliko filmsko platno koje se daljinskim upravljačem spušta i podiže. Puno se računa vodilo i o akustici. Tu su i akustične obloge, a koji će sadržaji ovdje najbolje sjesti, tek ćemo vidjeti. Zato smo i inzistirali na tome da odmah počnemo s programom, iako nam dolazi ljeto i selimo se na otvorene prostore.

image
Svaki dio dvorane moguće je prenamijeniti
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Pred nama je svojevrsno probno razdoblje. Želimo do jeseni osjetiti i ispitati sve mogućnosti dvorane. Zato ćemo sada imati koncerte, filmske projekcije te plesne predstave, a imamo i upite za održavanje konferencija i seminara. Prostor nije velik, ali je opremljen na svjetskoj razini. Svjesni smo velikih očekivanja Šibenčana, ali to i priželjkujemo – rekla je Barišić Bačelić.

Kuća umjetnosti Arsen podijeljena je u dvije cjeline: predvorje i dvoranu. Mogu funkcionirati kao jedan prostor, a mogu biti i odijeljeni staklenom stijenom i zastorima, vizualno i zvučno izolirani, tako da se u njima istodobno odvijaju zasebni događaji koji jedan drugome neće smetati. U predvorju je pak smješten kafić sa šankom, ali će jedan kutak biti posvećen Arsenu.

Duh uključivosti

– Ovo nije memorijalni niti muzejski prostor, ali će i predvorje imati Arsenov pečat, s obzirom na to koliko je bogata i važna njegova glazbena i književna ostavština i koliko je bio inspiracija mnogima. U suradnji sa šibenskim dizajnerima Frankom Baranović i Antonijom Šunjergom iz studija Idearium, osmislili smo prostornu instalaciju s Arsenovim portretima – fotografijama i crtežima mnogih umjetnika, od Munira Vejzovića i Ota Reisingera do Željka Koprolčeca, autora iznimnih portreta mnogih hrvatskih glazbenika i glumaca, koji je 30-ak godina prijateljevao s Arsenom i koji nam je dao seriju njegovih portreta. U tom "kućnom kutku" Arsenova stvaralaštva bit će i pianino, njegove knjige, ploče, CD-ovi, a u predvorju će biti postavljena i Arsenova bista koju je izradio glazbenik Boris Leiner – kazala je Barišić Bačelić.

image
Šibenik se odužio svojem velikom glazbeniku, kantautoru, pjesniku i slikaru
 
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U Arsenovu duhu uključivosti, prostor koji su mu Šibenčani posvetili, napominje Barišić Bačelić, bit će otvoren i za suradnju s ostalim šibenskim kulturnim ustanovama, ali i s udrugama kojima upravo nedostaje mjesto gdje se mogu predstaviti. Na Arsenovu kuću umjetnosti osobito će moći računati mladi, srednjoškolci i studenti, populacija na koju kreatori kulturnih događanja u Šibeniku nerijetko zaboravljaju. O njihovim interesima i željama, glazbenim i scenskim događajima, ali i zabavnim talk-showovima i debatama koji bi mogli privući pozornost mlade publike, obećali su u Tvrđavi kulture, itekako će se promišljati!

18. travanj 2024 12:47