StoryEditorOCM
Ostalopozitivna energija

Tvrđavom Barone odjekivao hip-hop: baletni umjetnici iz Srbije oduševili publiku Šibenik Dance Festivala

Piše Šibenski.hr
23. srpnja 2021. - 19:58

Udruga baletnih umjetnika Srbije publiku Šibenik Dance Festivala oduševila je predstavom "Dio mene i ja" koreografkinje Sandre Milošević.

Šibenskom Tvrđavom Barone odjekivao je hip-hop na temelju kojeg je stvorena koreografija bliska mladim ljudima koji vole suvremenu urbanu glazbu. Izvrsni mladi plesni umjetnici zahtjevne su koreografske hip-hop blokove izvodili nevjerojatnom lakoćom, a zahvaljujući njihovoj vještini publika se osjećala kao da je zakoračila u videospot neke hip-hop zvijezde.

Predstavi je ovo bilo peto izvođenje i prvo u inozemstvu. Zbog toga je koreografkinja koja se trenutačno poslovno nalazi u Virginia Beachu, izvedbu pratila putem videoveze.

„Pozitivna energija je jedna izuzetno moćna stvar! Drago mi je što je ona upravo prošla kroz grad Šibenik i doprla do publike. Nadam se smo ovim performansom napravili još jedan pomak u plesu, kulturi i umjetnosti. Izuzetno sam zahvalna i neopisivo sretna na prilici da moji plesači i ja kroz svoje koreografsko djelo, prikažemo dio sebe. Činjenica da ja nisam fizički prisutna, a da su moji divni prijatelji izveli performans na razini s čistom i iskrenom emocijom, dokaz je koliko smo jaki uz međusobnu podršku bili tu fizički ili ne“, rekla je Sandra Milošević.

Njezina predstava koja govori o kreiranju sebe, odlično je prihvaćena u Srbiji, a velik potencijal ima i za daljnje izvođenje na pozornicama izvan zemlje.

image
Udruga baletnih umjetnika Srbije publiku Šibenik Dance Festivala oduševila je predstavom "Dio mene i ja"
Šibenik Dance Festival

„Udruga baletnih umjetnika Srbije svake godine organizira Festival koreografskih minijatura koji promiče suvremeni pristup koreografskom stvaralaštvu. Kratke koreografske forme natječu se u međunarodnoj konkurenciji. Sandra Milošević na tom je festivalu osvojila nagradu Ohrabrenje koja joj je omogućila da na temelju izvedene kratke forme napravi cijelu predstavu, odabere njezin stil i ekipu za njezinu izvedbu”, kazala je Smiljana Stokić, članica uprave UBUS-a.

UBUS okuplja profesionalne plesače, koreografe, pedagoge i druge stručnjake svih vrsta scenske plesne umetnosti. U udruzi su umjetnici koji se bave baletom, suvremenim i narodnim plesom.

Uoči UBUS-a na pozornici Tvrđave Barone briljirao je dubrovački plesni studio Step 'n Jazz s predstavom Ritam – jezik naše duše u koreografiji Linde Valjalo.

„Predivan je osjećaj moći nastupiti u ovakvom prostoru s dušom. Zahvalni smo što svoju umjetnost nakon razdoblja koje nas je sputavalo, možemo podijeliti s publikom“, rekla je Linda Valjalo.

Njezini plesači, višestruki prvaci Hrvatske i viceprvaci svijeta u stepu, trenutačno imaju pune ruke posla. Krajem kolovoza u svojem gradu organiziraju festival stepa, a u studenom će u Njemačkoj sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u stepu.

Deseti Šibenik Dance Festival u petak 23. srpnja u 22 sata u Kući umjetnosti Arsen zatvaraju Cocoon Dance Company i Zagrebački plesni centar predstavom Body Shots. Koreografiju potpisuje Rafaele Giovanola.

18. travanj 2024 10:21