StoryEditorOCM
OstaloU Drniš s "Gaćicama"

Šibensko kazalište nudi svoje predstave, Drnišani priželjkuju još širu suradnju

20. siječnja 2017. - 20:12



Nakon što je prije gotovo tri mjeseca drniško Pučko otvoreno učilište dobilo suvremeno opremljenu kazališnu dvoranu kakvu tek mogu priželjkivati i mnogi daleko veći gradovi, a Hrvatsko narodno kazalište u nekoliko navrata najavljivao kazališnu suradnju s Drnišanima, još se ništa nije dogodilo. No, uskoro bi moglo, jer ravnateljica šibenskog teatra Maja Trlaja, ako je suditi prema izrečenom, svesrdno podržava suradnju i najavljuje susret s drniškim kolegom Davorom Čupićem, ravnateljem Pučkog otvorenog učilišta u sastavu kojeg djeluje kazališna i kino dvorana.



– Svakako da je suradnja izgledna. Mi još moramo vidjeti dvoranu i njene mogućnosti, a ono što možemo ponuditi su naše predstave. Prije svega, to je naša premijerna predstava "Gaćice“, mjuzikli „Matilda“ i "Čarobnjak iz Oza“ s kojom smo otvorili prošlogodišnji MDF. Također i dramu "Zločin na Kozjem otoku“ te komediju "Laživac“ – kazala je Trlaja.
 

Pretpremijere u Drnišu?


Dobru suradnju sa šibenskim kazalištem iščekuje i Čupić. Kao nekada, kaže, kada je na čelu teatra bio Dragan Zlatović i kada su gostovanja šibenskih glumaca i njihovih predstava bila redovita, štoviše pretpremijerne izvedbe bile su uobičajena praksa.
– Očekujemo jako dobru suradnju sa šibenskim kazalištem. Ne samo da ovdje gostuju njihove predstave nego bi mogli svoje premijere izvesti najprije pred drniškom publikom, jer mi imamo scenu i tehničke uvijete kakvi se, mogu to slobodno reći, mogu uspoređivati s onim u nacionalnim kazalištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Igrajući novu predstavu pred publikom, dan ili dva prije premijere u Šibeniku, glumci imaju vremena da eventualno ispeglaju neke detalje. S druge strane, drniška publika ima privilegiju da prva vidi predstavu. Tako je to bilo prije, a vjerujem da bi moglo ponovo biti – objašnjava Čupić.
 

'Mali meštar' želi u Šibenik




No, nisu gostovanja šibenskih predstava na drniškoj kazališnoj sceni, jedini oblik suradnje dviju kulturnih ustanova, uvjeren je Čupić.
– Mi imamo "Malog meštra", amatersko dječje kazalište, koje djeluje u sklopu Pučkog otvorenog učilišta već 11 godina i koje godišnje napravi dvije premijere. Okuplja 30-ak djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uszrasta. "Mali meštar" je i dobitnik Nagrade grada Drniša, a posebno smo ponosni što je naš rad prepoznalo i Ministarstvo kulture koje nas već sedam godina financijski podržava. Gostovali smo svugdje, osim u Šibeniku. Zašto onda ne bismo pokazali ili napravili neku predstavu za Međunarodni dječji festival, odnosno šibensko kazalište – pita se Čupić.

Dodaje kako moguću suradnju sa šibenskim kazalištem vidi i u dogovoru oko gostovanja teatara iz drugih gradova jer bi njihov dolazak u Šibenik i Drniš u jednom "šucu“ značio manji trošak za obje kuće. Stoga se Čupić nada kako će najavljeni susret s Trlajom rezultirati dobrim dogovorima i planovima.

A dok šibenske predstave ne dođu do Drniša, tamošnja publika gledat će ovih dana dječju predstavu Scene Velika Gorica, a 13. veljače ugostit će Histrione iz Zagreba. Oba teatra u Drniš dolaze na Čupićev poziv i molbu da Drnišanima daruju jednu svoju predstavu, a odgovori se očekuju i iz drugih hrvatskih teatara.

15. lipanj 2024 15:11