StoryEditorOCM
OstaloObjavljen program

Šibenski Supertoon ide dalje: Uz ljubitelje animacije, na svoje će doći i zaljubljenici u stripove

Piše Marija Lončar
1. lipnja 2021. - 13:15

Međunarodni festival animacije Supertoon ide dalje. Zbog pandemije koja je organizatorima otežala posao, program je objavljen tek ovih dana. 12. izdanje Supertoon će u Šibeniku predstaviti od 19. do 23. srpnja, a uz ljubitelje animacije, na svoje će doći i zaljubljenici u stripove, koji su ove godine prvi put uključeni u natjecateljski program festivala.

U drugoj polovici srpnja u Šibeniku će ponovno oživjeti pozornice na Gorici i Maloj loži, a dio događanja prvi put preselit će se u Gradski perivoj Roberta Visianija, gdje će se održati i sajam stripova.

- Kao i lani, pripremili smo program koji je epidemiološki siguran jer se sve točke programa odvijaju na otvorenom, uz poštovanje razmaka u gledalištu i ostalih propisanih mjera, a stotinjak stranih i domaćih autora filmova i stripova koje smo ugostili lani i koji su se sigurno i bez zaraze vratili svojim kućama, daju nam i nadu i svojevrsno jamstvo da to možemo izvesti i ove godine – rekla je Lana Bračić iz organizacijskog tima Supertoona.

Bit će prikazano oko 200 animiranih filmova između 1000 prijavljenih iz cijeloga svijeta, a natjecat će se u pet kategorija: kratki profesionalni film, kratki studentski film, kratki filmovi za djecu, glazbeni spotovi i namjenski filmovi.

Priča o uključivanju stripa u festivalski program počela je lani, kada je Supertoon počeo predstavljati regionalne autore i kolektive stripaša. Razgovaralo se tada s umjetnicima, a u Galeriji sv. Krševana održane su izložbe te večernji sajam stripova koji je nudio originalna umjetnička djela, grafike i knjige.

Slijedom tih događanja, istaknuo je umjetnički direktor Supertoona Slave Lukarov, festival je ove godine u svoj program dodao i natjecanje stripova te će izabrani radovi biti predstavljeni i izloženi.

- Ovo je bio prirodan korak naprijed za nas, nakon što smo godinama u Studiju Galerije sv. Krševan na Dobriću ugošćivali strip crtače i njihova djela, otprilike jednom mjesečno u sklopu cjelogodišnjeg programa Animirani Šibenik, na vrlo dobro posjećenim izložbama.

Lukarov podsjeća i na to da stripovi u Hrvatskoj doživljavaju preporod posljednjih godina.
- Alternativna, autorska strip scena na Balkanu buja novim autorima, kolektivima i fanzinima. Grafički romani pokazali su se sjajnim predlošcima za brojne filmske adaptacije i videoigre, a knjižare i knjižnice u Hrvatskoj nude mnogo više strip izdanja nego prethodnih desetljeća. Društveni su mediji postali okupljalište tisuća strip autora, promotivna platforma s blagom novih talenata. Animacija i strip u Hrvatskoj oduvijek su se snažno ispreplitali, a mnogi su umjetnici istodobno radili u oba medija, pri čemu je niz hrvatskih strip crtača i animatora postigao svjetski uspjeh i dobivao priznanja – kazao je Lukarov.

20. travanj 2024 04:23