StoryEditorOCM
OstaloMirna Mihelčić

Kumovi ili Mrkomir? Mlada šibenska glumica u usponu otkrila nam je zašto voli Šibenik i koju seriju više voli

Piše Marija Lončar
25. lipnja 2024. - 17:20
Mirna Mihelčić s mamom Zoranom MIhelčić i književnikom i novinarom Emirom Imamovićem Pirkeom u programu 64. MDF-a ”Čitaju vam važni Šibenčani” Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Odrastala je uz Međunarodni dječji festival (MDF), a sada na njemu nastupa. Za mladu šibensku glumicu Mirnu Mihelčić, koja je hrvatskoj javnosti postala poznata po serijama Mrkomir i Kumovi, poziv da sudjeluje u festivalskom programu "Čitaju vam važni Šibenčani" bila je osobita čast. Iako odmor i ljeto za nju još nisu počeli, jer snima novu sezonu Mrkomira, humoristične serije koja je na HTV-u prvi put, kao pilot projekt, emitirana u prosincu 2021. godine, malo slobodnog vremena za dolazak u rodni Šibenik i 64. MDF odmah je pronašla.

image


 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-Prvi put sam ovdje kao profesionalna glumica. Rasla sam uz šibenski Festival. Mislim da je velika čast kad vas pozovu na nešto što vi cijeli život smatrate velikim. Pozovu vas da i vi tu budete netko bitan. Ja sam sebi i dalje mala Mirna iz Šibenika i to nikada neće prestati, tako da je svakako velika čast biti na šibenskom dječjem festivalu – govori nam Mirna s kojom razgovaramo nakon što je djeci okupljenoj u malenom amfiteatru kod Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" posve iskreno priznala kako nije bila velika ljubiteljica knjige i čitanja. Lektiru je čitala, jer je morala, ali joj je, iskreno će Mirna, a s čim bi se vjerojatno složila većina učenika i danas, bila odbojna. Međutim, sve se promijenilo "po sili zakona" dolaskom na Umjetničku akademiju u Splitu. Uostalom, nije li književnost glumčev "materijal i oruđe" iz kojeg nastaju njegovi kazališni, televizijski i filmski likovi? Sve, ili gotovo sve, što je propustila pročitati, Mirna je nadoknadila na akademiji, a sada je na MDF-u čitala i u društvu s jednim književnikom, a i s budućim kolegom, možda. Pisac i novinar Emir Imamović Pirke, zajedno s mladim Marom Klisovićem, polaznikom Dramske radionice "Ivana Jelić" šibenskog kazališta, čitao je Pustolovine Huckleberryja Finna legendarnog Marka Tweina, knjigu koja je i lektirni naslov, kako bi djeci pokazao da lektira ne mora biti dosadna, već posve suprotno – vrlo uzbudljiva. Među poznatim Šibenčanima koji čitaju djeci bila jei Mirnina majka, Zorana Mihelčić, Šibenčanima dobro poznata kao voditeljica Plesnog teatra Sjene i direktorica Šibenskog plesnog festivala.

image

Mama i kći:  Zorana Mihelcic, Mirna Mihelcic

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Mirna nam otkriva kako joj je mama redovito čitala dok je bila mala, ali majčina ljubav prema knjizi kasnije, reći će uz smijeh, nije prešla na nju.

-Mama mi je dosta čitala kada sam bila mala: "Šegrta Hlapića" i slično. Kada sam krenula u školu, to je moralo prijeći na mene, ali imala sam neku odbojnost prema čitanju. Lektire sam čitala, ali ljubav prema knjigama nisam imala. Kasnije se to promijenilo, možda i zato što sam pronašla knjige koje mi odgovaraju. To je prije svega poezija. Jesenjina jako volim, a od hrvatskih pjesnika Luku Paljetka. Luku baš volim!

Sada u ulozi promotorice čitanja i knjige, mlada šibenska glumica odlučila je djeci čitati o nepoznatim hobijima poznatih ljudi.

-Mama je čitala o poznatim ženama Hrvaticama, jer je ona jedna jaka žena i mislim da je napravila velike stvari u Šibeniku, tako da je ona poznata Šibenčanka. Ja sam čitala o slavnim i nekim njihovim hobijima o kojima se malo zna. Čitala sam o Nikoli Tesli i njegovoj ljubavi prema golubovima – rekla je šibenska glumica.

image

Mirna Mihelčić  kao Maruša  (desno) s Ecijom Ojdanić u humorističnoj seriji Mrkomir

Ljeto će za Mirnu, govori nam, biti uglavnom radno.

-Kumovi su trenutno na pauzi. Do jeseni, a onda počinjemo nanovo. Snimamo petu sezonu. Trenutačno snimam novu sezonu Mrkomira. To je moj najdugovječniji projekt. Čim sam završila Akademiju dobila sam anžaman za Mrkomira i to traje pune tri godine.

Mrkomir je Mirnu odveo i u Zagreb gdje i živi. Iako joj snimanje serija koje su joj donijele popularnost ne ostavlja puno slobodnog vremena, Mirna je pronašla svoj "ispušno ventil". Otkrila nam je i ponešto o svojim planovima za budućnost.

-Čim sam završila akademiju u Splitu odmah sam dobila angažman u Zagrebu i gore sam već treću godinu. Ako me pitate jesu li mi draži Kumovi ili Mrkomir, to je kao da roditelje pitate koje im je dijete draže. To su i posve drugačija serije i rade se potupno drugačije. Recimo, jedna scena u Kumovima snima se pet minuta, a u Mrkomiru pet sati. Inače, kada ne snimam, držim radionice za djecu u više zagrebačkih dramskih studija. To mi je ispušni ventil. Još godinu dana imam snimati Kumove. Ali, vidjet ćemo hoće li se to produžiti, jer mislili smo da će serija ići samo jednu godinu, a emitira se već tri. Kumovi su najuspješnija i najgledanija serija trenutno u Hrvatskoj. Eto na jesen krećemo snimati i petu sezonu. To se još nije dogodilo na ovim prostorima. Meni su Kumovi promijenili život. Ljudi me prepoznaju zbog te serije, a i svaki dan na setu nešto naučim. Kako se razvija moja uloga, imam i sve više teksta, a to koji put nije lako, pogotovo ako ste umorni. Ali sve u svemu lijepo je. Imam u planu i jedan kazališni projekt. Ne u Hrvatskoj. U Beogradu planiram raditi koreodramu s redateljicom Sanjom Krsmanović Tasić, ali to je još u začecima – otkriva Mirna.

image

 

Glumci iz najgledanije tv serije Kumovi (MIrna MIhelčić u zadnjem redu, prva sdesna)

 

Biljana Blivajs/Cropix

U Šibenik će se, dodaje, ponovo vratiti u kolovozu. Bit će to vrijeme za more i kupanje. Za odmor, prije svega.

-Na Mrkomiru sam do kolovoza, onda dolazim u Šibenik na more i kupanje, pa u rujnu nastavljam s Kumovima – rekla je Mirna Mihelčić.

image

Mirna Mihelčić s mamom Zoranom MIhelčić i književnikom i novinarom Emirom Imamovićem Pirkeom u programu 64. MDF-a "Čitaju vam važni Šibenčani" 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image



 

Vedran Peteh/Cropix
image

Zorana Mihelcic, Mirna Mihelcic, Maro Klisović i Emir Imamovic Pirke 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

Mama i kći:  Zorana Mihelcic, Mirna Mihelcic

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image


 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image


 

Vedran Peteh/Cropix
image


 

Vedran Peteh/Cropix
image

Šibenska glumica Mirna Mihelčić i Almira Osmanovic na Tvrđavi sv. Mihovlila

Tvrđava Kulture/Valerio Baranovic/
image

Mirna Mihelčić  kao Maruša  (desno) s Ecijom Ojdanić u humorističnoj seriji Mrkomir

image

 

Glumci iz najgledanije tv serije Kumovi (MIrna MIhelčić u zadnjem redu, prva sdesna)

 

Biljana Blivajs/Cropix

 

25. lipanj 2024 17:21