StoryEditorOCM
OstaloKultura protiv korone

Klub Azimut i Fotopoetika nastavljaju inicijativu "... iz dnevnog boravka", do sada ih pratilo 40 000 ljudi iz Hrvatske i regije

Piše Šibenski.hr
26. ožujka 2020. - 11:15

Ima li nešto jače od COVID-19 i koronavirusa što nas sve spaja unatoč kućnoj izolaciji,pita se Snježana Klarić iz kulturne udruge Fotopoetika i odmah odgovara - poezija.

-Kulturna inicijativa '…iz dnevnog boravka' koju su na Facebooku pokrenuli Fotopoetika i Azimut u Šibeniku, a kojom su kroz poeziju povezali cijelu regiju privukla je gotovo 40 tisuća osoba koliko ih je pogledalo i poslušalo poeziju po izboru 37 glazbenika, književnica, glumaca i glumica među kojima su bili Matija Dedić, Olja Savičević Ivančević, Ivanka Mazurkijević, Boris Štok, Maja Klarić, Aklea Neon, Slačala Bojan (Artan Lili), Boris Milanović (Palms Voice), Želimir Periš, Slobodan Nikolić, Monika Herceg, Franka Klarić i mnogi drugi - ističe Klarić.

Trideset i sedam umjetnika iz regije proteklog je vikenda umjesto planirani jedan, čak dva dana obilježavalo Međunarodni dan poezije online programom ‘Poezija iz dnevnog boravka’. Za to vrijeme cijela regija gledala je i slušala njihove poetične uratke objavljivane na Facebook stranicama Kulturne udruge Fotopoetika i kluba Azimut. Oni su bili naš prozor u svijet.

Cilj je bio ukazati na snagu i važnost kulture kao važnog dijela svakodnevice kako u mirnodobno vrijeme tako i u teškim trenucima kad smo primorani #ostatidoma i na taj način dati svoj doprinos u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom COVID-19.

-Želja nam je bila obilježiti Međunarodni dan poezije i kalendarski prvi dan proljeća međutim pokazalo se da je interes umjetnika mnogo veći od očekivanog, a naposljetku i zanimanje javnosti koja nam se pridružila na društvenim mrežama gdje se, silom prilika, preselio gotovo sad društveni život. Od samog početka tvrdimo da se kultura ne predaje, da je kultura važna u održavanju pozitivnog duha naroda jer kad nam se čini da više ničeg nema, na bilo koji oblik umjetnosti uvijek možete računati jer se uz dovoljno mašte i volje lako prilagođava komunikacijskim alatima kojima raspolažemo u pojedinim trenucima’, poručili su inicijatori akcije iz Fotopoetike i Azimuta.

Kao vrhunac prve u nizu brojnih planiranih inicijativa objedinjenih pod nazivom ‘... iz dnevnog boravka’, 37 poetičnih videouradaka ukomponirani su u jedan, ali veoma vrijedan koji su se mogli pogledati na Facebooku Azimuta i Fotopoetike. Za video je zaslužno 37 umjetnika, a završnu produkciju potpisuju kreativci iz Photo Studio 82 iz Šibenik

Dobro je znati da se kulturna inicijativa ‘...iz dnevnog boravka’ nastavlja već ovog vikenda, a nova umjetnička imena već su angažirana. Reći ćemo samo #ostanidoma i naoštri olovke!

 

18. travanj 2024 11:19