StoryEditorOCM
OstaloŠTO SE GLEDALO?

Donosimo analizu gledanosti filmova pola godine nakon ponovog otvaranja hrvatskih multipleksa; brojka je upola manja nego prije korone

Piše Marko NJegić /SD
7. ožujka 2021. - 20:50

Pola godine je prošlo otkako su hrvatski multipleksi ("Cinestar", "Cineplexx") i kina općenito koncem kolovoza ponovno otvorili svoja vrata i upalili projektore nakon duge petomjesečne pauze izazvane koronom. Je li i koliko gledanost (o)pala, odnosno što se od filmova najviše gledalo na velikim ekranima u razdoblju "novog (ne)normalnog"?

Ilustracije radi, četiri filma iz 2019. zabilježila su brojku veću od 200.000 gledatelja po filmu ("Kralj lavova", "Osvetnici: Završnica", "Joker", "Snježno kraljevstvo 2"), a njih pet preko 100.000 kinoposjetitelja ("Bilo jednom u... Hollywoodu", "Spider-Man: Daleko od kuće", "Kako izdresirati zmaja 3", "Last Christmas", "Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera"), zamalo i osam (blizu "stotke" su došli "Prevarantice s Wall Streeta", "Jumanji: Iduća razina" i "Hobbs & Shaw").

Prošle godine, nešto prije početka COVID-19 pandemije, "Gospoda" su privukla 86.092 gledatelja, a "Zločesti dečki zauvijek" 68.635 dok ih korona nije istjerala iz kina i zatvorila njihova vrata. Očekivano, godinu dana kasnije, gledanost je manja, prepolovljena u odnosu na vrijeme prije korone, kad je, dakle, bila milijunska, ali u konačnici nije nimalo zanemariva s obzirom na nesretne okolnosti.

Kina u proteklih šest mjeseci od ponovnog otvaranja ne rade ni približno punim kapacitetima i dvorane ne mogu primiti više od nekih 30-50 gledatelja po projekciji (ovisno o veličini dvorane) kojih je brojčano dvostruko manje na dnevnoj bazi zbog dezinfekcije prostora, nekima nije bio gušt gledati film s preporučenom maskom na licu, a i repertoar nije vrvio najvećim atrakcijama čija je distribucija odgođena.

Posjet je varirao i varira od filma do filma u Splitu, pretpostavljivo i drugdje. Nećemo se lagati, na nekim projekcijama bude toliko gledatelja da su izbrojivi na prste jedne ili dvije ruke. No, zna se dogoditi i da je dvorana ispunjena po "novom (ne)normalnom", pa i da se traži ulaznica, odnosno sjedalo više, od triju multipleksa do "Kinoteke" i "Karamana", kao npr. ovog četvrtka za "Ladies Night" projekcije "Djevojke koja obećava" u "Cineplexxu".

Računajući sve navedeno, a nakon izračuna gledanosti i zarade deset najgledanijih filmova od 27. kolovoza 2020. do 4. ožujka 2021., brojke nisu loše i sugeriraju da hrvatska publika nije okrenula leđa kinima u vremenu nikad popularnijih streaminga. Više od 324 tisuće kinoposjetitelja vidjelo je deset najgledanijih filmova koji su zaradili u rasponu od 763.000 do dva milijuna kuna. Ukupni utržak top-ten filmova, točnije, zapada preko 11 milijuna kuna.

Najveći kinohit u "novom (ne)normalnom" je budžetirani akcijski SF triler blockbuster Christophera Nolana "Tenet" s 56.586 gledatelja i utrškom od 2.095.293 kuna. Drugo mjesto je izborila niskobudžetna tinejdžerska romansa "Poslije svega: Sudar", iznenađujući hit s 40.540 gledatelja.

Treća je apokaliptična akcijska drama "Greenland: Posljednje utočište" s Gerardom Butlerom (34.842 kinoposjetitelja) koju bi uskoro mogao prestići triler "Male stvari" s triom oskarovaca Denzel Washington-Jared Leto-Rami Malek na četvrtom mjestu.

"The Little Things" je u mjesec dana primamio 31.637 gledatelja u kina. Hrvatski box-office je bio specifičan i prije novog (ne)normalnog, još tamo otkako je samo kod nas "Godzilla" bila veći hit od "Armagedona", tako da nije neko iznenađenje da su "Male stvari" gledanije od blockbustera "Wonder Woman 1984" s Gal Gadot na petom mjestu s 30.537 kinoposjetitelja.

Animirani filmovi uvijek su dobro kotirali u hrvatskim kinima, a u top-tenu se našlo njih tri, na šestom, sedmom i devetom mjestu – "Scooby Doo" (28.277 gledatelja), "Trolovi: Svjetska turneja" (27.127) i "Duša" (25.659). Potonji crtić samo što nije preskočio "Pokajnika", akcijski triler s popularnim Liamom Neesonom koji se nalazi na trenutnom osmom mjestu s 25.882 kinoposjetitelja. Deseta je, pak, Disneyjeva avantura "Mulan" s 23.393 gledatelja.

Da se svjetlo kinoprojektora nazire na kraju koronskog tunela pokazuju i reanimirajuće brojke poluigranog-poluanimiranog filma "Tom & Jerry" koji je u prvih tjedan dana vidjelo gotovo 14 tisuća gledatelja, što je drugi najbolji rezultat u tom periodu nakon "Teneta". S "Tomom i Jerryjem" ožujak u kinima je započeo ohrabrujuće, nastavit će se, među ostalim, Disneyjevom animacijom "Raya i posljednji zmaj", a završiti distribucijom još jednog izvjesnog hita – "Godzilla vs. Kong".

 
 
25. travanj 2024 19:22