StoryEditorOCM
OstaloFilmski tjedan

Art kino Arsen slavi rođendan velikana hrvatske moderne Ivana Vitića: u Šibenik stiže autor dokumentarca o obnovi Vitićeva legendarnog nebodera

Piše M. L.
19. veljače 2024. - 11:10

 

 

 

Kuća umjetnosti Arsen ovotjedni program počinje u znaku velikana hrvatske moderne, šibenskog arhitekta Ivana Vitića. U srijedu, 21. veljače bit će prikazan dokumentarni film Vitić pleše autora Borisa Bakala. Termin nije slučajno odabran, jer je  Vitić rođne upravo 21. veljače 1917. godine u Šibeniku.

-Na pretpremijeru filma u Šibeniku stiže i sam redatelj Boris Bakal s kojim će u Kući umjetnosti Arsen razgovarati selektorica filmskog programa u kinu Arsen Jelena Svirčić. Film je nastajao tijekom petnaestak godina i prati obnovu Vitićeva antologijskog djela – nebodera u Laginjinoj ulici u Zagrebu. Dva desetljeća duga borba stanara i suvlasnika stanova za obnovu tzv. šarenog nebodera prikazana je kroz arhivske snimke te svjedočanstva bivših i sadašnjih stanara Vitićeve zgrade, arhitekata i aktivista, a dramatična bitka odraz je šireg društveno-političkog konteksta koji uključuje kako nepoštivanje prava na stanovanje, tako i sustavno zanemarivanje, pa čak i uništavanje socijalističke arhitekture i urbanističkog nasljeđa. Tako jedna zagrebačka zgrada postaje ogledalo kolektivne društvene erozije vrijednosti i zajedništva - poručuju iz KUće umjetnosti Arsen.

Nakon dokumentarca o Vitiću, iste srijede slijedi  jedna od najvećih filmskih ljubavnih priča svih vremena -Bonnie & Clyde. Kultni film je novi naslov Češljaonice, programa Art kina Arsen u kojem filmske klasike za publiku bira šibenski Ante Storić. On će ujedno prije projekcije dati kratki uvod u film. U subotu u 18 sati na programu je hvaljeni filmski prvijenac etablirane južnokorejsko-kanadske kazališne redateljice i dramaturginje Celine Song – Prošli životi. 

-Riječ je o melankoličnoj ljubavnoj priči koja prati Noru i Haea Sunga od njihovog osnovnoškolskog prijateljstva do sporadičnih, neočekivanih kontakata i sudbonosnih susreta desetljećima kasnije. Prošli životi ne prestaju oduševljavati publiku i kritiku, a sezonu filmskih nagrada zaokružuju s dvije nominacije za Oscara: za najbolji originalni scenarij, film je nominiran i u kategoriji najboljeg filma - posjećaju u Kući umjetnosti Arsen.

 

Subotnja filmska večer nastavlja se u 20.30 sati projekcijom filma Sestrinstvo parne kupelji. Fil je ovjenčan nagradom za režiju na Sundanceu i Europskom filmskom nagradom u kategoriji najboljeg dokumentarca.
-Sestrinstvo parne kupelji nježna je, impresivno snimljena posveta ženskom zajedništvu, tijelu, tradiciji i – golim istinama. Film je službeni estonski kandidat za Oscara, a uz brojne hvalospjeve kritike, nedavno je dospio i na listu najboljih filmova ove godine prema izboru New York Timesa - ističu u Kući umjetnosti Arsen, napominjući kako je ulaz na film slobodan, no kako u gledalištu nema puno mjesta, preuzmite svoju ulaznicu na vrijeme.  
29. travanj 2024 09:17