StoryEditorOCM
Ostalou društvu najboljih

Art kino Arsen i ljetna pozornica Barone primljeni u prestižnu mrežu Europa Cinemas: u prosincu posebne nagrade za vjerne gledatelje

Piše Šibenski.hr
20. studenog 2023. - 15:15

U svojoj trećoj sezoni održavanja kino programa, Art kino Arsen zajedno s ljetnom pozornicom na Tvrđavi Barone postalo je dio Europa Cinemas – najprestižnije europske mreže neovisnih kinoprikazivača, koju čini 1221 kino i 3060 kinodvorana u 38 zemalja! 

Od svog osnivanja 1992. godine, mrežu Europa Cinemas potpomažu Europska komisija i program Kreativna Europa, a glavni joj je cilj pružanje operativne i financijske potpore kinima koja se obvezuju dati značajan dio svojih programa nenacionalnim europskim filmovima. Tvrđava kulture, s Art kinom Arsen nositeljica kinoprikazivačke djelatnosti u Šibeniku, postala je dijelom Europa Cinemas u sklopu mini mreže zajedno sa splitskom Kinotekom Zlatna vrata, zagrebačkima Dokukinom KIC i Art-kinom Metropolis, daruvarskim Kinom “30. Svibnja” te Gradskim kinom Novska! 

Šibenik je tako sa svojim filmskim programima na dvjema pozornicama, u Kući umjetnosti Arsen i na Tvrđavi Barone, postao prepoznato mjesto kinoprikazivačke djelatnosti s naglaskom na europski i nezavisni film.  

- Nakon dva desetljeća praznine i nepostojanja kina u središtu grada, naš glavni cilj - trajno pružanje mogućnosti gledanja pažljivo selektirane, recentne i kinotečne filmske produkcije u Šibeniku - postao je stvarnost! Kako bismo nagradili vjernu publiku koja je prepoznala naš rad i dostojno proslavili ulazak u mrežu Europa Cinemas, za svaku kino ulaznicu kupljenu na blagajni Kuće umjetnosti Arsen, častimo još jednom! Akcija se odnosi na filmski program Art kina Arsen u prosincu! - poručuju iz Tvrđave kulture Šibenik. 

image

Kuća umjetnosti Arsen

Niksa Stipanicev/Cropix

Cjelokupni filmski i audiovizualni program Kina Arsen, nastavljaju, i dalje će biti orijentiran prema svim dobnim skupinama, s fokusom na djecu i mlade. 

- Šibenik je s ljetnim filmskim programom na Tvrđavi Barone i Kućom umjetnosti Arsen prepoznat i drag svim domaćim filmašima, a međunarodnu relevantnost nastavit ćemo graditi kroz projekte poput Connecting Cinemas financiranog iz fonda Creative Europe. Filmski program Arsena najvažniji je programski segment dvorane, ponajviše iz razloga što je, nakon 20 godina, u centru Šibenika ponovno dostupan stalni filmski program u prikladnom i vrhunski opremljenom prostoru. Dodatno, filmski program Arsena nakon šest godina predstavlja prirodni nastavak ljetnih filmskih večeri na Tvrđavi Barone s kojima je vidljivo da u Šibeniku postoji lokalna publika zainteresirana za nezavisni film, naročito domaće i regionalne produkcije. Postojeći interes potrebno je razvijati i širiti tijekom čitave godine što je jedna od glavnih zadaća Art kina Arsen – poruka je Tvrđave kulture povodom ulaska Art kina Arsen u mrežu Europa Cinemas. 

Od svog osnivanja potpomognuta od strane Europske komisije (Program Kreativna Europa/MEDIA) i CNC-a (Francuska), Europa Cinemas je prva mreža kina koja se fokusira na europske filmove. Nastala 1992. godine na inicijativu grupe tridesetak kino izlagača, u 30 godina postala je mreža od gotovo 1221 kina i 3060 kinodvorana u 38 zemalja. Glavni su ciljevi mreže pružanje operativne i financijske potpore kinima koja se obvezuju dati značajan dio svojih projekcija nenacionalnim europskim filmovima te uspostava aktivnosti za mladu publiku.

26. travanj 2024 22:41