StoryEditorOCM
Knjige‘Arsen- Sjećanja‘

U kući koja nosi njegovo ime promovirana knjiga o velikom Šibenčaninu: ‘Nikad nije dao na sebe, ali nije se ni gurao‘

Piše Šibenski.hr
25. lipnja 2023. - 21:52

U sklopu Međunarodnog dječjeg festivala Šibenik, u Kući umjetnosti Arsen u Šibeniku u nedjelju je održana promocija knjige ‘Arsen- Sjećanja‘.

U knjizi objavljenoj u izdanju Profila, autorica, novinarka Diana Šetka, rekonstruirala je život i karijeru jednog od najvećih umjetnika s ovih prostora, kroz svjedočanstva 48 njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture, glazbe, estrade i medija. Cijela je knjiga istinska posveta velikom umjetniku, čovjeku koji je zadužio hrvatsku kulturu.

- Govoriti ili pisati o Arsenu bilo bi nemoguće bez spominjanja Šibenika. Zato mi je i vrlo posebno predstavljanje te njegove životne priče u Šibeniku“, komentirala je Diana Šetka i dodala:

- Arsen je uvijek govorio da mu je Šibenik dao temelje, dok mu je Zagreb bio nadogradnja. Iz roditeljske kuće ponio je sve što ga je kasnije odredilo: osjećaj odgovornosti, ljubav prema majci, poštivanje obitelji, opijenost ljepotom... Otišao je iz Šibenika kao mladić s mnogo želja, a vraćao mu se cijeloga života, kao što se dijete vraća nekome koga obožava. I uvijek je naglašavao tu neraskidiva vezu. Šibenik mu je uvijek bio u srcu, o njemu bi sanjario kad bi ga nakon dugog ljeta u njegovom mediteranskom vrtu dočekale jesenske zagrebačke kiše. Kao što je napisao u svojoj pjesmi ‘to je moj svijet, tu je moj dom, sve što imam u gradu je tom‘“, rekla je Šetka.

Istaknula je kako je Arsenova veličina bila i u tome što je glazbom vezivao naizgled nespojive generacije od Ive Robića do Lee Dekleve:

- Rekla bih da Arsen nikada nije dao na sebe, ali nije bio ni od onih koji se guraju- poručila je autorica na šibenskoj promociji.

Inače, knjiga ‘Arsenn- Sjećanja‘ prije Šibenika promovirana je u Zagrebu i Osijeku.

Uz autoricu i urednicu knjige Dubravku Tomeković Aralicu, promociji u Šibeniku nazočili su članovi obitelji, prijatelji i kolege glazbenici, među ostalim i Arsenova kćer Sandra Dedić Slavica s njegovom unukom Emom.

Među ostalima, u Šibeniku je s publikom svoja sjećanja na Arsena podijelila Biserka Petrović. Ona je govorila o odrastanju njezinih sinova Ace i Dražena i Arsenovom utjecaju na njih.

Naime, malo je falilo da se Dražen i Aco zbog Arsena ‘zaraze‘ glazbom, ali, rekli bismo srećom, strast prema košarci bila je jača.

image

 Sandra Dedić, kćer Ema i Diana Šetka.
 

image

 Sandra Dedić i kćer Ema

image

Dubravka Tomeković Aralica, Sandra Dedić, Diana Šetka

image

 Biserka Petrović i Kristijana Vrban

image

Biserka Petrović i Kristijana Vrban

image

 Biserka Petrović i Branko Viljac

 

27. travanj 2024 06:30