StoryEditorOCM
Knjigenije kasno za KUŠIN

Raspisan natječaj za najbolju kratku priču na temu Šibenika: evo kolike su nagrade za najbolje radove, rok za prijavu je 3. travnja

Piše Marija Lončar
16. ožujka 2022. - 19:07

Šibenska Grdska knjižnica "Juraj Šižgorić" i ove je godine raspisala natječaj za najbolju kratku priču, nastavljajući tako tradiciju započetu prije sedam godina kada je povodom obilježavanja 950 godišnjice pisanog spomena Šibenika objavljen prvi KuŠin.

Tako je naime nazvan ovaj književni natječaj tema kojeg je bio i ostao Šibenik u najširem smislu te riječi. Njegovo održavanje nije omela ni korona, premda je izostalo javno proglašenje pobjednika te čitanje nagrađenih priča upriličeno uobičajeno u Noći knjige, pa su rezultate natječaja ljubitelji ove kratke književne forme posljednje dvije godine mogli pratiti samo na društvenim mrežama i mrežnim stranicama šibenske knjižnice. Ove godine ipak bi moglo biti drugačije, nada se Ana Šimić, voditeljica Narodnog odjela i koordinatorica programa Noći knjige u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić".

- Ovo je sedmi po redu KuŠin i vjerujemo da ćemo proglašenje najbolje priče opet imati uživo u knjižnici u sklopu Noći knjige. Ta se manifestacija održava 23. travnja povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, no kako taj datum ove godine pada u subotu, mi ćemo središnji program održati u petak, 22. travnja kada se obilježava i Dan hrvatske knjige. Lani smo proglašenje najbolje priče odradili preko naše Facebook stranice gdje smo stavili i poveznice za nagrađene priče. No, ipak je puno drugačije kada se to događa u samoj knjižnici te se nadamo da će nam to ove godine i poći za rukom – kazala je Šimić.

Podsjeća kako rok za predaju rukopisa istječe 3. travnja, a propozicije natječaja, na koji se mogu prijaviti ne samo Šibenčani i Šibenčanke, nego i punoljetne osobe iz cijele Hrvatske, objavljene su na internetskim stranicama knjižnice.

-Dosadašnjim smo odazivom zadovoljni. U ovih šest godina pristigle su nam 201 priča. Najveće zanimanje vladalo je na prvom KuŠinu kada smo imali oko 60 priča. U prvoj godini korone stiglo nam je najmanje prijava – oko 20, a lani smo imali 53 pristigle priče. Šalju nam ljudi i pjesme, ali one, naravnom, ne mogu konkurirati za nagradu – govori Šimić i dodaje kako je među pobjednicima ipak najviše Šibenčana, jer se oni i najviše javljaju na natječaj. Ipak dodatno zadovoljstvo predstavlja kada KuŠin odjekne i izvan granica Šibenika i županije, pa je tako, ističe Šimić, preklani prva nagrada otišla u Cavtat.

- Drago nam je kada nam pristignu radovi iz cijele Hrvatske, prema je među pobjednicima najviše Šibenčana. Prošle godine pobjednik KuŠina bio je naš Ante Storić, (diplomirani filmski i televizijski montažer, op. a.). Dva puta nagrade je osvajala i Dolores Bujas koja je članica šibenskog Ogranka Matice hrvatske, a pohađala je i školu kreativnog pisanja koja je bila organiziran u knjižnici, a Marija Dukić, "šibenska" Splićanka, čak je četiri puta nagrađivana: dva puta dobila je prvu, a jednom drugu, odnosno treću nagradu, ako se ne varam – podsjetila je Šimić.

Iako se u proteklih sedam godina puno toga promijenilo u svijetu u kojem živimo, nepromijenjen je ostao stručni žiri. O najboljim pričama odlučivat će ponovo novinarka i urednica Živana Podrug, profesorica hrvatskog jezika i književnosti Hamida Šarić te šibenski pisac i publicist sa zagrebačkom adresom Omer Rak. Ni novčani iznosi nagrada nisu se mijenjali, iako je jasno kako danas manje "teže". Autor prvonagrađene priče dobit će tako 3 000 kuna, dok druga nagrada iznosi 2 000, a treća 1 000 kuna.

30. travanj 2024 04:01