StoryEditorOCM
Knjigepuna mala loža

Otvori Škure i slušaj dobru poeziju i prozu! U Šibeniku počeo prvi Međunarodni festival suvremene književnosti

Piše Marija Lončar
9. rujna 2021. - 22:15

Međunarodni festival suvremene književnosti Šibenske književne ure ili jednostavno Škure, otvoren je večeras u Šibeniku.

Na pozornici na Maloj loži puno dobre "arije", ugodnih susreta pisaca i publike, razgovora, okruglih stolova, tribina, promocija, čitanja poezije i proze, prvom izdanju festivala poželjeli su njegova direktorica, književnica i scenaristica Olja Runjić i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Regionalna nagrada

- Imala sam malu tremu, jer nisam znala što mogu očekivati, hoće li vas biti 10, 15 ili 20, ali ovo je iznad svih očekivanja. Hvala svima koji podržavaju ovaj festival. Mnogi su nas pitali zašto ga baš sada radimo, ali ako smo išta u ovoj koroni naučili jest da se stvari ne treba odgađati. Prva edicija festivala posvećena je šibenskom pjesniku Stjepanu Gulinu, koji je i za života bio marginaliziran. Željeli smo mu se odužiti i vratiti mu mjesto koje mu pripada. Tako smo ustanovili i regionalnu nagradu nazvanu njegovim imenom. Trudili smo se napraviti festival po mjeri Šibenika. Čut ćete sljedećih dana puno izvrsne poezije, proze, priča i nadam se da ćete uživati – kazala je Runjić.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić istaknu je kako je od prvog razgovora s Runjić nije bilo dvojbe hoće li ili ne Grad Šibenik stati uz Škure.

- Kako ne podržati festival kada Olja koju je život odnio svuda i dalje govori "u vr' glave". Uostalom Šibenik svoj preobražaj duguje svojoj kulturnoj baštini koju smo obnovili i ispunili je opet kulturom. Na trgu na koji gledaju brojne škure, otvaram ovaj festival – našalio se Burić.

Škure će trajati do subote, 11. rujna, a jedina šibenska književna manifestacija tijekom trodnevnog programu ugostit će 23 književnika i književnica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bjelorusije i Francuske. Prva je večer počela "šibenski" - promocijom zbirke poezije Zablaće sociologa i anlgista Stipe Grgasa, profesora sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, rođenog Zablaćanina. Publika je imala priliku slušati i stihove Nade Topić, Lidije Deduš, Sanje Baković, Almina Kaplana i Zvonka Karanovića, a nastupio je i nagrađivani srpski pisac Dragan Velikić, jedan od najprevođenijih suvremenih srpskih književnika. Povod gostovanju na Škurama je hrvatsko izdanje, zapravo reprint njegova romana Astragan, objavljenog prije 30 godina u biblioteci Hit zagrebačkog Znanja koju je pokrenuo legendarni Zlatko Crnković.

Gosti i romani

Na Škurama će se razgovarati i o tomu kako je danas pisati u Bjelorusiji. Gosti su spisateljsko-bračni par Julia Cimafiejeva i Alhierd Bacharevič koji žive u egzilu u Austriji, ali će se sa šibenskom publikom družiti online, budući da se Cimafiejeva ovih dana zarazila koronavirusom. Također, najavljeno je predstavljanje autobiografskog romana bosansko-hercegovačkog glumca Feđe Štukana. Među sudionicima Škura su i Semezdin Mehmedinovia, Velibor Čolić, Almin Kaplan, Namik Kabil te Đurđica Čilić sa svojom hvaljenom knjigom Fafarikul.

Jedna od festivalskih tema je i Mediteran, bit će promovirana i Antologija banijske književnosti, a svojih pet minuta da javno čitaju svoje pjesme ili prozu dobit će i šibenski autori. Bit će održana i dramsko poetska radionica pod vodstvom glumaca Jelene Graovac Lučev i Leona Lučeva, a polaznici će raditi odabrane pjesme Stjepana Gulina "Smokve od soli". Na Škurama će nastupiti i Filip Šovagović i Fadil Abdulov duo sa svojim poetsko glazbenim recitalom.

24. travanj 2024 08:33