StoryEditorOCM
KnjigePoznati finalisti

Jaka pjesnička imena iz Hrvatske i regije u konkurenciji za prvog "Gulina"; pobjedniku će nagrada biti uručena 11. rujna na festivlu Škure

Piše Marija Lončar
25. kolovoza 2021. - 13:04

Primiče se rujan i vrijeme održavanja prvog međunarodnog festivala suvremene književnosti jednostavno nazvan Šibenske književne ure – ŠKURE. Počinje 9. rujna i trajat će tri dana, a ovih dana očekuje se i objavljivanje programa koji će se najvećim dijelom održati na Maloj loži. U međuvremenu, poznati su finalisti Nagrade "Stjepan Gulin" koju su pokrenuli organizatori festivala želeći ponovo skrenuti pozornost na život i djelo tog velikog, ali pomalo zaboravljenog šibenskog i hrvatskog pjesnika, ovjenčanog Goranovim vijencem za životno djelo, čije su pjesme zastupljene u najvažnijim antologijama suvremene hrvatske poezije.

Škure su, naime, još u lipnju raspisale natječaj za ovu nagradu, a mogli su se prijaviti autori ne samo iz Hrvatske, nego i susjedne Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Srbije, uz uvjet da im je knjiga poezije objavljena između 1. srpnja 2020. i 30. lipnja 2021. godine.

image
nagrada za Gulina
Skure


Na natječaj je pristiglo 67 knjiga, a žiri, kojim predsjeda pjesnik i profesor zagrebačkog Filozofskog fakulteta Krešimir Bagić, a članovi su Dubravka Bogutovac s Odsjeka za južnoslavenske jezike istoga fakulteta te bosanskohercegovački pisac Semezdin Mehmedinović, odabrao je pet naslova koji ulaze u finale. Riječ je o Razglednicama iz prašnjave republike Lidije Deduš, zbirci Obiteljske i druge strašne pjesme Nedžada Ibrahimovića, Moja mama zna šta se dešava u gradovima Radmile Petrović, Knjiga praznika Marka Pogačara te Sve ono što u džepove nije moglo stati Adnana Žetice,.

-Sa zadovoljstvom možemo objaviti da je na natječaj za prvog "Gulina", prijavljeno 67 rukopisa iz čitave regije, među kojima su se našle i zbirke nekolicine sjajnih autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Žiri je odabrao pet naslova i vjerujem da im nije bilo lako. Konkurencija je bila iznimno jaka, riječ je o izvrsnim autoricama i autorima, prethodno nagrađivanim i tko god od njih bude proglašen laureatom, a mogao bi biti bilo tko, zaslužio je - kazala je direktorica festivala, Olja Runjić.
Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade održat će se posljednjeg dana festivala, 11. rujna na Maloj loži.

09. svibanj 2024 18:59