StoryEditorOCM
KnjigeHumanitarna akcija

Čitaj mi: Šibenska Knjižnica prikupila slikovnice za djecu u bolnici

14. veljače 2018. - 14:07

Dječji odjel Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" već četvrtu godinu organizira humanitarnu akciju u sklopu koje se prikupljaju slikovnice za djecu slabijeg imovinskog stanja, odnosno za dječje odjele u bolnicama i dispanzere. Marina Šimić, voditeljica Dječjeg odjela šibenske knjižnice, podsjeća kako se akcija održava u sklopu nacionalne kampanje "Čitaj mi!", a sve pod geslom "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj!".

No, knjižnica je akciju proširila pa su, uz slikovnice i knjige, dobrodošle i igračke. Prikupljanje je počelo prije desetak dana, a darovane priče i bajke te igračke šibenski knjižničari djeci će podijeliti ove srijede, na Međunarodni dan darivanja knjiga.



– Ovo je volonterski projekt, a darivanjem vlastitih knjiga ili slikovnica djeca međusobno dijele radost čitanja te istodobno pomažu drugima. Čitanje je važno jer obogaćuje dječju maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže djeci da zavole knjige i, što je važno, zabavno je! Akcija se u Hrvatskoj provodi otprije četiri godine, a naša knjižnica uključila se u nju od početka. Kutiju za darivanje knjiga postavili smo u prizemlju knjižnice.

Zadovoljni smo odazivom, premda ljudi baš nisu donosili igračke. Još nismo odlučili koga ćemo darivati, ali najvjerojatnije ćemo dio odnijeti u Caritas, a dio u dječji dispanzer jer je djeci dosadno dok čekaju pregled pa im roditelji mogu čitati. Također će dio slikovnica otići u bolnicu. I sama sam jednom, kad mi je dijete bilo na liječenju, koristila te slikovnice i zato uvijek dobro dođe da se ta mala knjižnica u bolnici obnovi ili nadopuni – kazala je Šimić.

29. svibanj 2024 07:53