StoryEditorOCM
IzložbeŠibenik

Izložba dječjih radova u gradskoj knjižnici: Da nema straničnika, knjige bi još imale uši

8. studenog 2019. - 11:58

Ema ima šest godina i ide u Dječji vrtić “Građa”. Jedna je od 200 šibenske djece, predškolaca iz gotovo svih šibenskih vrtića i nešto manje učenika nižih razreda osnovne škole, koji su u povodu Mjeseca hrvatske knjige nacrtali i izradili svoje straničnike. Njihovi su radovi izloženi u prizemlju Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”, a svoj straničnik Ema je zamislila kao gitaru.

 

– Straničnik je ono što staviš da znaš di si sta – spremno je odgovorila i nije se dala isprovocirati pitanjem gdje se taj straničnik stavlja: na zid ili ormar, nego je kao iz puške odgovorila, čudeći se novinarskoj neupućenosti: – Pa u knjigu!

 

Emin straničnik, zajedno s radovima još četvero djece iz vrtića “Građa” pod mentorstvom odgojiteljica Adrijane Diklić i Maje Dobrić, proglašen je i jednim od najboljih grupnih radova, pa su mališani na dar dobili i nekoliko slikovnica.

 

– Redovito sudjelujemo na natječajima i redovito, moram to reći, osvajamo nagrade. Prije negoli smo počeli raditi straničnike upoznali smo djecu s tim pojmom, čitali priče i označavali stranice gdje smo stali. Kako je tema bila glazba i glazbenici, tako su djeca izrađivala svoje straničnike, a rezultat se vidi na ovoj izložbi – kazala je Diklić.

 

U vrijeme kad nije bilo straničnika, odnosno kad nisu bili toliko popularni i rašireni kao u posljednje doba, knjige su imale uši! Prisjetio se toga i ravnatelj knjižnice Vilijam Lakić.

 

Tamo gdje si stao

 

– Nekada smo imali engleski naziv “bookmark”, a označavao bi mjesto u knjizi na kojem smo stali s čitanjem. Još prije, kada nije bilo straničnika, za to je mogao poslužiti bilo koji predmet koji bi se postavio u knjigu. Nekada su ljudi rado knjigama pravili uši, savijali vrhove stranica kako bi označili gdje su došli s čitanjem, a onda, nakon dvije-tri stranice, ako im se baš nije dalo čitati, ponovno bi pravili te ružne uši – kazao je Lakić.

 

Šibenska knjižnica već godinama priređuje izložbu straničnika koje izrađuju šibenska djeca. Tu je tradiciju pokrenula prva izložba straničnika održana prije više od dva desetljeća – 1998. godine. U atriju knjižnice u plavom neboderu, gdje je knjižnica bila smještena, svoju zbirku “bookmarka” prikupljenih u Hrvatskoj i, puno više, u drugim zemljama diljem svijeta predstavila je Šibenčanka Živana Morić, dugogodišnja Vjesnikova novinarka i lektorica. Na to je podsjetila Zdenka Bilušić, voditeljica Centra za vizualnu kulturu šibenske knjižnice.

 

– Živana Morić već godinama vrijedno oblikuje svoju jedinstvenu zbirku “predmeta od papira, kože, tkanine ili metala koji se stavljaju u knjigu za oznaku mjesta gdje je čitatelj prekinuo čitanje”. Upravo je ona često pisala o potrazi za hrvatskim nazivom te nezaobilazne stvarčice svakog strastvenog čitatelja. Umjesto raširenog engleskog “bookmarka” moglo se birati između nekoliko predloženih novokovanica, ali straničnik se nametnuo kao najprimjereniji hrvatski naziv tog pomagala koje ima funkcionalnu i likovnu dimenziju – zaključila je Bilušić.

 

Iako će autori radova ove male i simpatične izložbe u šibenskoj knjižnici odrastati puno više uz ekrane i displeje, u gradskoj knjižnici nadaju se da im knjige u papirnatom izdanju ipak neće biti strane. U tom slučaju i straničnici će im dobro doći. Svi ostali izložbu ovih dječjih radova mogu razgledati do 15. studenog, kad i završava Mjesec hrvatske knjige.

26. travanj 2024 11:33