StoryEditorOCM
IzložbeSažetak desetogodišnjeg rada

Akademska slikarica i diplomirana pravnica: Mala retrospektiva velikih formata Nevene Petre Piližote

Piše Marija Lončar
26. veljače 2020. - 09:42

 

 

Mlada šibenska umjetnica Nevena Petra Piližota, koja je, uz slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, diplomirala i na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koja, unatoč tomu, već osam godina neuspješno pokušava naći posao, ipak ima razloga za slavlje.

Nakon što je u splitskom Prirodoslovnom muzeju krajem siječnja na izložbi Garden predstavila svoje crteže koji se mogu razgledati sve do rujna, u Muzeju grada Šibenika otvorena je njezina nova izložba optimističnog naziva “Novi je dan”. Riječ je o 15. samostalnoj izložbi mlade slikarice koja je ovaj put izložila slike velikog formata nastale u posljednjih deset godina njezina rada.

- Zajedništvo i optimizam glavna su tema ciklusa pod nazivom “Novi je dan”. Veliki formati sastavljeni nerijetko od nekoliko spojenih medijapana donose priču o pojedincu, o potrazi za istinom kroz slikarstvo koje je figurativno, kolorističko i ekspresivno. Različitim načinima slikanja željela sam naglasiti razliku među subjektima, “otvoriti novi prostor za diskusiju o njihovoj psihofizičkoj strukturiranosti i položaju unutar još kompleksnijih nadindividualnih struktura”. Jedan od takvih radova je i moj diplomski rad iz 2011. godine, pod nazivom “I. 1.3. Ujedinjeni u različitosti”, dimenzija 240 x 540 centimera, te slika “1.7.2019.” koja je bila uvrštena u manifestaciju Ministarstva kulture “Dani europske baštine 2019.” - kazala je Piližota, otkrivajući i što znači i sugerira mrežasta struktura podloge njezinih slika koja podsjeća na pčelinje saće, odnosno stanice, “cells” kako ih umjetnica naziva.

- Mrežasta struktura podloge cells može asocirati i na kibernetički prostor zagonetki. Percepcija zajedništva uglavnom se očituje posredstvom sličnih položaja naslikanih tijela, uglavnom neuspostavljenog pogleda... takvi subjekti ujedinjeni su u različitosti. Figure nisu uokvirene niti mjestom niti vremenom, fokus je na svakoj individui, bila ona statična ili dinamična, a optimizmu u prilog ide i naslov izložbe “Novi je dan”. Izravnu inspiraciju pronalazim i u pjesmi Tina Ujevića pod nazivom “Igračka vjetrova” - objašnjava Piližota i dodaje kako izložba, za koju voli reći da je na neki način “mala retrospektiva velikih formata”, ima i dodatak.

- To su radovi starijeg datuma: primjerak linoreza, list iz grafičke mape s likovne radionice Međunarodnog dječjeg festivala iz 2000. godine te pjesmu posvećenu Šibeniku, a objavljena je 1999. godine u Biltenu 1. Dana mladih informatičara Hrvatske - zaključuje Piližota, koja ne krije zadovoljstvo što je zahvaljujući ravnatelju Muzeja grada Šibenika Željku Krnčeviću i kustosici Aniti Travčić dobila priliku da sažetak svoga desetogodišnjeg rada pokaže Šibenčanima na izložbi koja će biti otvorena do 8. ožujka. •

18. travanj 2024 10:52