StoryEditorOCM
BaštinaOdobrena građevinska dozvola

U Siveriću će biti uređen Muzej rudarstva. Bit će smješten u adaptiranoj zgradi nekadašnjeg Doma kulture

Piše šibenski.hr
14. travnja 2021. - 11:27

Odobrena je građevinska dozvola za uređenje Muzeja rudarstva u Siveriću, a tim projektom se planira rekonstrukcija, adaptacija i prenamijena zgrade nekadašnjeg Doma kulture u kojem će biti smješten budući Muzej, izvijestili su iz Grada Drniša.

Zgrada bivšeg Doma kulture nalazi se u centru Siverića u sklopu rudarskog naselja koje je nastalo nakon što je 1877. godine talijansko dioničko društvo ‘Monte Promina’ počelo s iskopavanjem ugljena na tom području. Sagrađena je sredinom 20. stoljeća kao javna građevina namijenjena održavanju različitih društvenih i kulturnih događanja, a za vrijeme Domovinskog rata građevina je potpuno devastirana te je danas u ruševnom stanju.

– Kroz ovaj projekt je planirana aktivnost oživljavanja povijesne epohe razvoja Drniša do razine modernog industrijskog grada, a biti će valorizirana kroz Muzej rudarstva. Uz formiran izložbeni prostor s pripadajućom multifunkcionalnom dvoranom, te multimedijalnom dvoranom s edukativnim učionicama omogućit će se prikaz stoljetne tradicije rudarstva u Drnišu. Ovakav sadržaj, s obzirom na nepostojanje nijedne slične turističke atrakcije i lokaliteta na području cijele Dalmacije, ali i cijele Republike Hrvatske, predstavlja jedan poseban segment integriranog programa revalorizacije kulturne baštine Drniša – kazali su iz Grada Drniša.

Također, navedene aktivnosti bit će upotpunjene muzejskom recepcijom i suvenirnicom, što će utjecati na povećanje broja zaposlenih u kulturnoj baštini i turizmu.

Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i uređenje Muzeja rudarstva izrađena je u sklopu provedbe EU projekta ‘Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša’, koji je Grad Drniš proveo u razdoblju od 2016. do 2018. godine. Glavni projekt je izradila tvrtka ASK ATELIER d.o.o. iz Zagreba, a zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je podnesen u listopadu 2018. godine.

Vrijednost projekta uređenja i opremanja Muzeja rudarstva procijenjena je na gotovo 25 milijuna kuna, te je projekt spreman za prijavu na natječaje koji se očekuju u novom programskom razdoblju 2021.-2027. godine, a namijenjen je financiranju revitalizacije kulturne baštine.

19. travanj 2024 21:01