StoryEditorOCM
BaštinaŠibenik na kvadrat

Na njima su odigrane brojne glumačke uloge, a bilo je tu i životnih uloga: 150 godina dasaka koje život znače

Piše Ivica Poljičak
11. studenog 2020. - 09:33

Kroz te godine, od vremena kada su na kazališnu pozornicu stali prvi glumci i pjevači te se čuo prvi pljesak publike, šibenskim kazalištem prošle su i brojne životne sudbine. Na tim daskama koje život znače odigrane su brojne glumačke uloge, a bilo je tu i životnih uloga. Tako je to kada, kao Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku, imate 150 godina. U toliko godina puno toga stane, puno se upamtilo i zapisalo, a još više zaboravilo. Najteže je s nastojanjem da se prenese ukupni doživljaj predstava koje su ostavljale traga i koje je publika nosila sa sobom i godinama nakon što bi je vidjeli u punom kazalištu. A zbog takvih predstava, glumačkih i pjevačkih bravura Šibenčani su, bez državne pomoći, 1864. godine krenuli s gradnjom, za tadašnje pojmove, velebne zgrade kazališta. Svojom arhitekturom i lokacijom na Poljani postala jedna od najprepoznatljivijih šibenskih građevina.

Prvom predstavom 'Kip od mesa', 29. siječnja 1870. godine svečano je otvoreno kazalište. Ove se 2020. godine obilježavalo 150 godina djelovanja kazališta.

Još jedna mala zanimljivost kada govorimo o kazalištu. Tijekom rujanskog rata 18. rujna 1991. godine kazalište je izravno pogođeno neprijateljskom granatom. Od tada pa do studenoga 2001. godine na kazališnim daskama zavladala je tišina. Po okončanju Domovinskog rata pristupilo se cjelovitoj obnovi, sve što se moglo izvaditi i obnoviti to je i urađeno. U jednom trenutku slika kazališta bila je nadrealna. Cijeli parter doslovce je bio raskopan, a onda se naišlo na temelje i ostatke nekadašnjeg gradskog bedema, jer zgrada kazališta je podignuta na mjestu gdje su se oni nalazili.

Da se vratimo, obnovljeno kazalište svečano je vraćeno glumcima i šibenskoj publici 10. studenoga 2001. godine…

19. travanj 2024 01:59