StoryEditorOCM
BaštinaDruštvo ‘Juraj Dalmatinac‘

Renesansni kameni portal uz crkvicu sv. Krševana dobio novo ruho, nalazi se u ulici kojom prolazi stotine turista

Piše Marija Lončar
11. kolovoza 2021. - 14:07

Novo ruho u Šibeniku je dobio još jedan arhitektonski detalj. U Ulici don Krste Stošića, na skalama prema Gorici, na uobičajenoj turističkoj ruti u obilasku grada, na kući uz Galeriju sv. Krševana obnovljen je kameni renesansni dvojni portal. Obnova je stajala nešto više od 33 tisuće kuna, a novac, kao i inicijativa da se portal obnovi, stigli su iz Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac".

- Obnova je trajala dva mjeseca. Restauratorskim radovima obuhvaćeno je čišćenje portala od naslaga nečistoće s uklanjanjem recentnih materijala na kamenu uključujući i metalne, naknadno ubačene elemente. Obavljeno je injektiranje raspucanih zona kamena kao i fugiranje restauratorskim mortom na mjestima kontakta portala sa zidom te napravljena završna zaštita kamena. Također je ožbukana zazidana ploha na velikom lučnom portalu. Radove je obavio Obrt za konzervatorsko-restauratorske poslove PETRA VIVA iz Splita – poručili su iz "Jurja Dalmatinca".

Zanimljivo je da je lijevi, veliki lučni portal nekada bio ulaz u dugi hodnik, odnosno prolaz kroz zgradu koji je predstavljao pješačku komunikaciju između trgića ispred crkvice sv. Krševana i današnje Kačićeve ulice. Kasnije je prolaz zatvoren i integriran u zgradu. S obzirom na stilska obilježja, ovaj se može svrstati u prijelazni renesansno-barokni stil sa 16. na 17. stoljeće.

- Mali portal krasi i latinski natpis: Neka Bog čuva tvoj ulazak i izlazak. Slova su istaknuta crnom paklinom tj. prirodnom smolom upravo na način kako je to učinjeno na nizu renesansnih natpisa u Dalmaciji. Na krajevima natpisa su sitni vitičasti ukrasi koji oponašaju davne antičke uzore. Takvi natpisi duhovnih, ali i svjetovnih poruka karakteristični su za portale renesansne faze u Dalmaciji, odnosno 16. stoljeće – zaključili su u "Jurju Dalmatincu", podsjećajući kako je to već četvrti arhitektonski detalj u povijesnoj gradskoj jezgri koji je obnovila ova udruga koja već godinama aktivno skrbi i promovirana šibensku kulturnu i povijesnu baštinu.

image
Portal u Ulici don Krste Stošića prije i...
Drustvo "Juraj Dalmatinac"
image
... portal poslije obnove
19. travanj 2024 23:55