StoryEditorOCM
BaštinaStari/novi ravnatelji

Gorana Barišić Bačelić i Željko Krnčević ponovno na čelu Tvrđave kulture i Muzeja grada Šibenika. Otkrili su nam što planiraju u novim mandatima

Piše Marija Lončar
23. prosinca 2020. - 13:59

Dosadašnji ravnatelj Muzeja grada Šibenika i muzejski savjetnik mr. sc. Željko Krnčević za nešto više od mjesec dana, 31. siječnja, bit će razriješen s te dužnosti, a ista sudbina 5. ožujka čeka i profesoricu engleskog jezika i književnosti te povjesničarku umjetnosti Goranu Barišić Bačelić koja već dva mandata vodi Tvrđavu kulture Šibenik, kulturnu ustanovu koja upravlja gradskim tvrđava.

Tako je, naime, odlučilo Gradsko vijeće na nedavno održanoj online sjednici o kojoj se u medijima više govorilo zbog njezine kolizije sa sjednicom Skupštine Šibensko-kninske županije negoli o drugim temama, pa je i imenovanje novih ravnatelja ovih dviju velikih gradskih kulturnih ustanova prošlo ispod radara javnosti.

No, razloga za iznenađenost ipak nema. Navedene odluke tek su dio uobičajene rpocedure, pa će već sljedeći dan nakon što budu razriješeni, Krnčević i Barišić Bačelić nastaviti "ravnateljevati", uz većinski blagoslov šibenskih gradskih vijećnika, i sljedeće četiri godine. Krnčeviću je to drugi, a Barišić Bačelić treći mandat na čelu Muzeja grada Šibenika, odnosno Tvrđave kulture.

Njihov ponovni izbor zapravo je i očekivan. Na njihov rad iz Grada Šibenika, koji je osnivač Muzeja i Tvrđave, nikada nije javno izrečena nijedna loša riječ ili primjedba, a kamoli kritika. Uz to nisu imali ni konkurenciju na natječaju koji je sredinom studenog bio raspisan u obje ustanove. Javili su se, naime, samo aktualni ravnatelj i ravnateljica.

Nova stara ravnateljica Tvrđave kulture Gorana Barišić Bačelić, smatra kako u slijedećem četverogodišnjem razdoblju tu ustanovu očekuju novi veliki izazovi, a odnosi se to prije svega na proširenje rada na Tvrđavu sv. Ivana, koja bi valjda trebala biti obnovljena u sljedećim godinama te Kuće umjetnosti Arsen koja će se nalaziti u nekadašnjem kinu Odeon, uređenje kojeg će završiti sljedeće godine, kako najavljuju iz gradske uprave.

-Po svemu sudeći, Tvrđava kulture Šibenik bit će jedina institucija u Republici Hrvatskoj koja raspolaže s tolikim brojem različitih sadržaja i djelatnosti. No, ako se što dokazalo u proteklom razdoblju, to je da se izazova ne bojimo – kazala je Barišić Bačelić te napominje kako će, među ostalim, Tvrđava nastaviti razvijati te jačati lokalna, nacionalna, regionalna i europska partnerstva i suradnju. Provedba projekata obnove i prezentacije fortifikacijske baštine šibenskog kraja, povećanje udjela inozemnih umjetnika u kulturnom programu, jačanje audio-vizualne i kinoprikazivačke djelatnosti ustanove, edukativni programi i razvoj Kluba prijatelja šibenskih tvrđava, još su neki od ciljeva koje je Barišić Bačelić također navela u programu svog rada.

Krnčević također planira velikim koracima grabiti naprijed. Naglasak u svom programu, kako kaže, stavlja na dovršenje stalnog muzejskog postava, rješavanju problema muzejskoj depoa, razvoj izdavačke djelatnosti kao i otvaranje muzeja svim građanima, posebno osobama s invaliditetom, posebnim potrebama, teškoćama u razvoju, slijepim i gluhim što je počeo u ovoj godini programom Muzej za sve.

U novom mandatu, Krnčević se nada i da će konačno početi radovi na uređenju palače Rossini koja bi trebala biti preuređena u kuću šibenske pjesme, a dio prostora bit će namijenjen predstavljanju donacije najvećeg donatora šibenskog muzeja i šibenskog Mimare, kako ga Krnčević voli zavati, Borisa Baranovića Baila.

25. travanj 2024 02:45