StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Treba li Milanoviću povećati ovlasti? Što će mu kad ionako radi što hoće

16. srpnja 2022. - 15:47

Znate onaj natpis na automobilu – ne slijedi me, i ja sam se izgubio? A naši netom osnovani socijaldemokrati – za koje je njihov predsjednik Davorko Vidović istaknuo kako će socijaldemokratske vrijednosti pretočiti u političku borbu - slijede Zorana Milanovića. Za kojeg drugi Vidović, isto tako socijaldemokrat, naš Šibenčanin Franko Vidović, koji je ujedno i predsjednik saborskog Odbora za obranu, veli da mu ovlasti, kao predsjedniku treba povećati, a ne smanjiti. Kao što je poznato, MORH, odnosno HDZ i Plenković, šalju u proceduru set ključnih zakonskih izmjena, kojim će se izrijekom propisati da u miru vojskom zapovijeda predsjednik, te da predsjednik više ne može umiroviti generale.

'Outali' se zajedno

Pri tome je najkomičnije što prijedlog izmjene zakona ne mora ići na prethodnu suglasnost predsjedniku, jer je baš Milanović kao premijer tadašnjem predsjedniku Republike oduzeo ovlast davanja mišljenja na predložene zakone. I ne samo zakone. Bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović nije imala ovlasti, kako su to tada tumačili premijer Milanovič i njegov ministar obrane Kotormanović, niti da zapovjedi vojsci da ostane u vojarni, nakon što je ministar obrane naredio načelniku Glavnog stožera da izvede vojsku na svečani mimohod povoedom 20. obljetnice oslobađanja Hrvatske. Milanović je, međutim, prošle godine, u listopadu, sada kada je postao predsjednik, na temelju istih ovih ovlasti, ostavio ministra obrane RH pred vratima vojarne u Požegi, kao da je siroče, a put mu je zapriječila naoružana straža, prema zapovjedi načelnika Glavnog stožera i na osnovi naredbe predsjednika, odnosno Vrhovnog zapovjednika. Koji je sebi dopustio sve ono što je zabranjivao drugima. A naš Franko Vidović – koji je onda zajedno s Milanovićem bio i u SDP-u, a sada su se "outali" i jedan i drugi – smatra ne samo kako je to u redu, nego kako mu ovlasti treba i povećati. Što je doduše, nemoguće, jer i ovako radi što hoće.

A socijaldemokrati ga u tome očito slijede. - Obrana je nadstranačko pitanje. Potpuno je pogrešno ići u pravcu da bi stranka ili koalicija stranaka koja je trenutno na vlasti upravljala obranom. Puno je bolje da obranom upravlja predsjednik Republike, ma tko on bio. Jer je on nadstranačka osoba i nestranačka osoba – kazao je Franko Vidović za N1. Ma super! Zamislimo sada predsjednika koji samostalno upravlja Tajnim službama, pa MORH-om. Da mu možda damo još i MUP? Zar ne bi bilo bolje da i time upravlja "nadstranačka" i "nestranačka" osoba, a ne stranka i(li) koalicija stranaka koja je "trenutno na vlasti"? Pa da sva "sredstva represije" budu na jednom mjestu, u jednoj ruci? Što je načelno u redu, ima u svijetu svakakvih sustava, ali kakve ovo sve skupa veze ima sa – socijaldemokracijom?! Odnosno, s ikakvom demokracijom?

Politika 'niđe veze'

Ako 'Vidović und Vidović', te ekipa u socijaldemokratima zaista tako misli, glede ovlasti, onda je to pokazatelj da – zapravo – uopće ne misli ništa. A ako ne misli, onda je naprosto riječ o strahu da ih se, ako bi u ovom okršaju, bili protiv svog dojučerašenjeg predsjednika Milanovića, ne nazove "Plenkijevim žetončićima". No, nije ništa bolje u ovoj igri biti ni Zokin žetončić. Sam Franko Vidović, kao predsjednik Saborskog odbora za obranu, je u ovom "sukobu" prošao nekoliko faza. Tako se u studenom prošle godine, an samom početku fajta, našao prilično otvoreno – i iznenađujuće – na Plenkovićevoj strani, kada je nakon Vijeću za obranu otkrio da Milanović nije dao Hranju da govori, što je Milanović neuspješno pokušavao demantirati. A Franko ga praktički otkucao. Pa je zatim u ožujku već zauzeo politiku "ekvidistance". – I Plenković i Milanović su pogriješili u vezi preleta francuskih Rafalea. A sada je s ovim "povećanjem ovlasti" učinio pun krug, pa već potpuno stao na Milanovićevu stranu. Za koju ni on sam – Milanović – ne zna ni koja je, ali socijaldemokratska sigurno nije. A ni društvo koje mu plješće nema s njom nikakve veze. Takva im je i politika – Niđe veze!

24. travanj 2024 06:31