StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Tek kada ih izgubimo, saznamo koliko su vridni, poput dr. Danijela Pilipca

Piše Zdravko Pilić
21. listopada 2023. - 08:15

Da se mi ovoliko koliko se bavimo najgorima, bavimo najboljima – a tko zna gdje bi nam bio kraj! Evo konkretnog primjera. Dr. Danijel Pilipac jedan je od najboljih i najperspektivnijih mladih ortopeda na ovim našim prostorima. Istina, ja se u to ne razumijem, kao ni u medicinu općenito, ali znam čitati.

Da nije tako, da dr. Pilipac ne valja, pa ne bi se njegovim transferom iz Opće bolnice Šibenik u Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd njezin ravnatelj Mate Kutleša hvalio preko novina kao da je doveo Joška Gvardiola. Dapače, da ne valja, ne bi ga ni zvali, i plaćali mu puste putne troškove od Šibenika do Biograda i nazad, nego bi ga ostavili nama. Koji nismo imali pojma koga imamo. Ili smo prema najboljima oko nas baš posve indiferentni.

Sve se vidi iz aviona

Eto, je li ga itko iz Opće bolnice Šibenik pitao zašto odlazi. Zbog čega ide? Probao nagovoriti da ostane? Pa nema ni tri mjeseca otkako je u šibenskoj bolnici pompozno otvoren novouređeni Odjel ortopedije i traumatologije, na kojem se slikala i osunčala zube sva naša gradska i županijska svita, ravnatelj bolnice, gradonačelnik i župan, a sada nam odlazi najbolji mladi ortoped? Helou? Pa to se iz aviona vidi da tu nešto ne štima!

Za koga smo to radili i silne novce u to utukli? Pa ne liječi aparatura, koliko god skupa i suvremena bila, nego liječnici. Posebno ovakvi kao što je dr. Pilipac. Mladi, ambiciozni, u naponu snage, željni napredovanja, o kojima njegovi pacijenti imaju samo riječi hvale. Uostalom, dovoljno je pročitati komentare na našem portalu šibenski.hr na vijest da odlazi. Sve superlativ do superlativa! Ni jedne jedine negativne riječi, ni jednog negativnog komentara. Izvrstan liječnik i odličan čovjek. Jednostavan, pristupačan, uvijek ima vremena za pacijente, razgovara s njima, sve im objasni na jednostavan, svima lako razumljiv način.

Što kaže naš župan? U njegovoj je ingerenciji Opća bolnica Šibensko-kninske županije, ona joj je vlasnik. Ako kaže da nije znao, i nije neka izlika. Posao mu je da zna. No, ako i nije, onda sad zna. I posao mu je da nazove ravnatelja bolnice, koga postavlja i smjenjuje njegovo Upravno vijeće, pa da ga pita: Što se događa? O čemu se tu radi? Zašto nam odlaze oni najbolji, mladi na kojima svijet ostaje? Je li im u Biogradu veća plaća? Ako nije, pa zašto onda tamo odlazi čovjek koji će svako jutro putovati uru vremena tamo i uru vremena nazad, tramakavati se.

Ako je željan novih stručnih izazova i dokazivanja, što je to što mu mi nismo mogli ovdje pružiti, što ga je u tome kočilo. Da barem znamo za ubuduće. Da ne bi još tko krenuo njegovim stopama i otišao. A mogao bi i gradonačelnik, mada bolnica nije pod njegovom jurisdikcijom, pitati što se događa. Jer, eto on godinama i desetljećima priča o Novoj bolnici, a ljudi odlaze. I to oni najbolji, naši, domaći, autohtoni.

Za neke od njih nismo ni znali koliko su dobri, zapravo kolosalni, dok nisu umrli u našoj bolnici, poput pokojnog ortopeda dr. Krešimira Crnogaće. Za kojeg je prof. dr. Mislav Jelić, jedan od najpoznatijih hrvatskih ortopeda, kazao kako je bio “briljantan operater”, jedan od dva ili tri najbolja u svojoj generaciji. I koji je na Klinici za ortopediju KBC-a Zagreb rješavao sve najteže slučajeve.

Borba za direktora

Ali, ne, mi ne brinemo oko takvih. Mi se angažiramo oko onih drugih. Eto, naša je županija i naša županijska politika uprla sve svoje umne i logističke sposobnosti ne bi li nekako olakšala težak položaj direktora “Cesta” Šibenik. Njemu su najprije poslali prokurista – penzionera iz SDP-a da mu pomogne jer je imao problema sa štrajkom i radnicima koji su na njega izvrćali stolove.

Kad ga je policija uhitila pod sumnjom za počinjenje čak sedam kaznenih djela vezanih uz gospodarski kriminalitet i korupciju, nisu mu htjeli dati otkaz, nego su ga suspendirali i ostavili mu 70 posto plaće, dok “pravna država” ne kaže svoje. Sad mu u zadnju, jer prokurist ne može sve sam, traže još i savjetnika direktora. U punom radnom vremenu, na neodređeno.

– Ovo nije natječaj za novog direktora, već pojačanje kadra – kazao je Marko Jelić, šibensko-kninski župan, da ne bi tko slučajno pomislio kako s direktorom nešto nije u redu. Pa da Županija ima neki problem. Možda bi bilo bolje da vrate čovjeka koji je sve to što ova trojica rade, do prije dvije godine radio sam. I bez štrajka i kaznenih prijava. Ali, njemu su dali otkaz!

29. travanj 2024 23:03