StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Roberta Miljkovića čuvali su kao vojnika Ryana, a sad su ga odlučili smijeniti!

Piše Zdravko Pilić
28. listopada 2023. - 14:40

Nadzorni odbor “Cesta” Šibenik teško je i pratiti, a kamoli shvatiti što to tijelo uopće nadzire. Stječe se dojam da ne može nadzirati niti sebe, a kamoli firmu u vlasništvu županije, koja joj je povjerena.

Eto, ono je 11. listopada, dakle prije svega dva tjedna, raspisalo natječaj za izbor savjetnika direktora i zatvorilo ga 18. listopada, a onda je, dok je cijela županija nestrpljivo očekivala vidjeti tko je taj, prije nego li ga je uopće i izabralo, odjedanput, ničim izazvano, raspisalo natječaj za - novog direktora.

Kalif umjesto kalifa

Napravljeno je to u utorak 24. listopada. Dakle, svega šest dana nakon što je zatvoren natječaj za savjetnika direktora, koji nije izabran. I kojeg više nitko i ne spominje. Iako je riječ o radnom mjestu za koje je po sistematizaciji firme određena druga plaća po visini, što je nekih dvadesetak tisuća kuna. Što će biti sad s ovim radnim mjestom, odnosno natječajem, kojeg je NO raspisao, hoće li se poništiti? O tome nitko javno ne govori ništa, niti Nadzorni odbor tvrtke, niti župan Marko Jelić koji mu je nadređen, što je u najmanju ruku – intrigantno.

Zašto je sada odjednom Nadzorni odbor tvrtke i župan, koji su branili dosadašnjeg direktora kao najrođenijeg, spašavajući ga kao SAD vojnika Ryana, po svaku cijenu i bez obzira na žrtve, odlučio pustiti Miljkovića niz vodu?

Dovoljno se sjetiti da su mu, kad je zapeo u klinču sa štrajkom i sindikatima, najprije doveli prokurista. Ivana Rajića iz koalicijskog partnera SDP-a, koji je trebao biti direktor umjesto direktora. Sam župan je tvrdio da prokurist ima gotovo jednake ovlasti kao direktor.

Ni “naknada prokuristu”, po županovom mišljenju, nije bila neko veliko financijsko opterećenje za posrnulu firmu, jer “smirivanje situacije” ima za nju, kako je tada kazao, deset puta veću korist. Ni kada je policija digla kaznenu prijavu protiv direktora, nisu ga htjeli maknuti, nego su ga “suspendirali”, ostavljajući mu 70 posto plaće, do okončanja postupka.

Kako Rajić, kažu upućeni, više nije bio spreman odgovarati za stvari u tvrtki u kojoj je policija pronašla svašta, a o čijem poslovanju ionako zna malo i ništa - on je, kao profesor obrane i zaštite, trebao pomoći oko međuljudskih odnosa, što je u međuvremenu palo u drugi plan - tako su župan i NO morali ponovno naći nekoga tko će biti “direktor umjesto direktora”. Nekog iz tehničke struke, inženjera građevine, koji će biti “kalif umjesto kalifa”, pa su tako raspisali natječaj za “savjetnika direktora”.

To je radno mjesto bilo upražnjeno, to su bivši direktori čuvali za sebe, i vrijeme kada padnu, tako ga je koristio i Zoran Škugor, nakon što mu je istekao mandat, i koji je ostao na njemu godinu dana, dok nije otišao u mirovinu. A sada je trebalo poslužiti Jeliću i Ćesiću da se izvuku iz gabule u koju su upali. Već se sve znalo, tko će doći, novi je savetnik, kažu, već rekao kolegama na dosadašnjem poslu da odlazi 1. studenog, a onda - puf! S neba pa u rebra - umjesto savjetnika, odjednom se bira novi direktor!

Kopernikanski obrat

Razlog ovom kopernikanskom obratu, kažu upućeni, leži u tome što su pobunjeni radnici “Cesta” još jednom uspjeli zagorčati život svojim protivnicima. Navodno su angažirali najboljeg šibenskog odvjetnika, specijaliziranog baš za trgovačko pravo, kako bi dokazali da je odluka NO o “suspenziji direktora” suprotna ZTD-u, koji takav institiut ne poznaje, te bi nakon toga od Trgovačkog suda zatražili, kao privremenu mjeru, postavljanje prinudnog upravitelja u tvrtku.

Time bi sud, praktički razvlastio i NO i županiju od uprave u Cestama, što bi značilo i konačni poraz u ovom slučaju koji već šest mjeseci predstavlja pravu noćnu moru za šibenskog župana, koji je nikako ne uspijeva riješiti. Time bi i čitava ova petljanija sa savjetnikom postala izlišna, pa se NO na kraju odlučio ono što je mjesecima izbjegavao - razriješiti direktora i konačno izabrati novog. Možda čak i ovog koji je namjeravao doći za savjetnika!

28. travanj 2024 19:47