StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Gdje je nestao mladi ljevičarski lav Ivan Slavica? Restović ga sklonio da ne smeta!

Piše Zdravko Pilić
15. ožujka 2024. - 13:32
Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a, i Ivan Slavica, gradski vijećnik te stranke Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza MediaNikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Izbori su pred vratima, pa se javnost zabavlja i gleda kome će se vrata otvoriti, a kome zatvoriti. Ili bolje rečeno - kome će svanuti, a kome se smrknuti.

A tek stranke. Tamo su svi u niskom startu, vlada groznica. Krenuli su i predizborni stranački skupovi. HDZ je u šibenskom kazalištu proslavio 34. obljetnicu osnutka stranke u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji na koji je došao predsjednik stranke i Vlade Andrej Plenković, a s njim i pola Vlade. Među HDZ-ovcima je bilo pitanje prestiža doći i naći se s premijerom, rukovati se s njim, slikati. Sve se pratilo i analiziralo – kome se kako javio, tko ga je dočekao, tko je gdje sjedio. Naravno, pomno se pratilo i to da ga je u kazalištu dočekao i Hrvoje Zekanović, s Nenadom Samaržijom Cincinom.

- Šta će oni ovdje? Ovo je stranački skup, a ne koalicijskih partnera! - škrgutali su zubima HDZ-ovci. Kojima Zekin dolazak, u većini, nije baš legao. Jer oni se silno trude protumačiti da u ona četiri mjesta, koja su u podjeli 14 mandata dopala šibensko-kninski HDZ nije i Zekino mjesto na listi.

- Neka stranački vrh njega stavi ako baš hoće, ali mimo naše kvote!’ - govore između sebe nezadovoljnici koji bi se pošto poto htjeli utrpati na listu. A sa Zekanovićem na listi, oni imaju tri, a ne četiri mjesta. I 25 posto manje šanse da se na njemu nađu. A Zekanović im na ovaj način, trpajući se u prvi red poručuje: ‘Ne možete mi ništa! Ne ovisim o vama, ja sam, za razliku od vas, na direktnom linku s premijerom! S kojim sam se srdačno rukovao na ulazu! Jeste li vidjeli koji je to odnos, a?’

Plenki jučer, Peđa sutradan

Na rukavicu izazova koju im je bacio HDZ morao je promptno reagirati i njegov, barem nominalno, glavni rival SDP. Koji se silno trudi ostaviti dojam da je još uvijek, i pored konkurencije iz ‘Možemo,’ glavni igrač na lijevoj sceni i stožerna stranka oporbe, oko koje se okupljaju svi ostali. Da još uvijek, kao u Račanovo vrijeme, imaju tu centrifugalnu moć. Pa je nakon Plenkovića u subotu u Šibenik odmah u nedjelju ujutro stigao Peđa Grbin. Da bi on i Restović održali ispred kazališta pressicu, na kojoj bi se predstavili kao njegova protuteža. Nije to bilo loše. Bio je to i dobar potez, s dobrim tajmingom, pa i dobrim šlagvortom – Restović je afektno ‘kacao’ HDZ-ovce s tezom kako je ovo 234. put kako pred izbore obećavaju brzu cestu Šibenik – Drniš – Knin. Kad već lažete, dajte nešto bolje, originalnije, u što i možemo povjerovati, a ne uvijek isto!

No, ono što je kod šibenskog SDP-a -kao i kod HDZ-a uostalom – bilo zanimljivije od samih govora bio je personal. Imaju i oni svoga Zekanovića – Petra Baranovića, HNS-ovca koji je napustio ‘narodnjake’ da bi otišao s Radimirom Čačićem u ‘reformiste’, da bi napustio i njega skrasivši se kod Restovića koji je za njega izmislio nešto što se zove predsjednik Savjeta SDP-a. Koji ima samo jednog člana, Petra Baranovića, koji je navodno ostao nestranački. Istodobno, Grbina nije dočekao niti je s njim na pressici bio Ivan Slavica, ‘mladi lav’ Nove ljevice i cijele – ionako rahitične - lijeve političke scene Šibenika i Šibensko-kninske županije. Koji je upravo na listi SDP-a i ušao u Gradsko vijeće grada Šibenika.

Ima vremena, još je mlad!

I bio na listi Zeleno - lijeve koalicije, zajedno s Možemo, na listi za Sabor u 9. izbornoj jedinici na prošlim parlamentarnim izborima prije četiri godine. I tada je bio zapažen, jer je s 18 godina bio jedan od najmlađih kandidata na listama, praktički je još bio u školskim klupama, kao maturant gimnazije Antuna Vrančića. Restovićev i SDP-ov potez ne samo da je čudan zato što dolazi u vrijeme kada se, kako već rekosmo, silno trudi pokazati kako su baš oni ‘senior partner’ na lijevoj sceni, nego i zato što se Slavica u protekle tri godine pokazao kao jedan od rijetkih dobitaka na političkoj sceni grada Šibenika i sigurno najaktivniji gradski oporbeni vijećnik.

Ili je možda baš u tome problem? Što bi Slavica zasjenio neke druge, u SDP-u i oko SDP-a, koji su do sad čkomili, spavajući u gradskim i općinskim vijećima i županijskoj skupštini, dok je mlađahni Boško Buha sam jurišao na HDZ-ovske bunkere. Da bi se sada, pred izbore, naglo probudili. Jer im se, eto, kao i braći im iz kazališta dan ranije, pružila prilika da se i oni negdje utrpaju. Za Ivana ima vremena, još je on mlad!

21. travanj 2024 10:31