StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava šotobraco

Još malo pa će Dane i Mane imati najveći bi-di-pi na baloti

Piše Branimir Periša
26. veljače 2020. - 11:23

 

 

 

- Bome! I Ličani imaju veći! - rekla je Dobra Parona i sklopila kupus od novina šta ih je uprav pritresla, netremice gledajući u svoje drage i mile mušterije.

Njih dvojica istoga su trena, ka po komandi, sve ka jedan pogledali doli, na ono šta nunde nosu, a pristojnomen čoviku ne priliči reći kako se stvar zove. Na njiov mot njojzi je đavliji smješak zatitra oko justa, pa je brže-bolje priskočila:

- Ma ne vama, nego je Splićaniman manji nego Ličaniman! I nije oto na šta ste odma pomislili, nego je o bi-di-pi-ju rič. Ovi sa većin godišnje imaju 9276 eura, oliti 48 posto evropskoga standarda, Splićane dopada 47 posto, Zadrane 51,2 posto, nas Užbeniku 50,4 posto, a Dubrovčani se bome, bašu sa 12.575 eura, šta je 65,2 posto evropskoga standarda. Zagreb neću ni spominjati, jerbo mi se odma zavrti u možđanima, rekla je usplahireno, ladeći se dlanon. Zamislite, otpuvala je muku svoju, imaju 20.850 eura, šta je 75 posto više od prosjeka cile nan zemje, a sridnju kupovnu moć EU primašuju za 8,2 posto.

- E, dobro je reka naš novi Prisidnik Zoki: “Rvaska je kuća za sve nas!” - jedva je od štufine zinija El Tigre. Nije iznosija postotke kolko je čija i to se kosi sa ovin šta ste nan izbiflali, pari da ste progucali statistiku državnoga zavoda, pogleda je strogo prema Dobroj Paroni.

Inauguracija najvećega

- Ma, u pravu je naša gospoja, upleja se Bili Smo Uskoro. Naravski da će Ličko-senjska županija imati veći BDP od Splisko-dalmatinske, kada je Ličana puno manje, iznosi in objašnjenje, a imaju Plitvice i po Paga pod sebon.

- U pravu si, plesnija se po čelu El Tigre! Jedva čekan, nastavlja, da za koju godinu, kada naših Ličana bude još manje, pristignu Zagreb. Zamislite situaciju ka iz vica, bože moj, kada nan u svoj Lici ostanu jedino Dane i Mane, sa cilin Plitvicaman koje radu leva-leva samo za nji’ dvojcu, ličke korenike.

- Kol’ki će to biti bi-di-pi per capita, neće ga biti na svitu! - zadovoljno trlja ruke El Tigre, sritan šta će neko, napokon, zapapriti i otin purgeriman.

- Onda bi in na inauguraciji najvećega, toga kako se već zove, himnu moga pivati ol’ svirati najskuplji izvođač na baloti! - radosno je zacičala Dobra Parona, kojoj je u zadnje vrime samo do bajlanja.

- Neka bude Bijonse! - već vidi El Tigre svoju omiljenu pivačicu na stejđu zaogrnutu ličkin runon da ne nazebe nako utanko obučena kako se već nosi. Na to je B.S. Uskoro doda da bi koji pravi kompozitor za otu svečanu prigodu moga uključiti i zbor vukova koji će priostati od onih koje nismo uspili potrovati. Ako ih ne bude, već ćemo in posuditi koji čopor odavde, iz Dalmacije, pa neka viju barenko iz kajdanke, po lipin notaman.

- E, u to ime, častin, veselo je poskočila i donila in piće nakon neuobičajeno dužeg tramakavanja sa bocaman dok in je bila okrenuta leđiman.

- Šta je ovo? - gleda El Tigre razočarano u samo po boce pive, dok je B.S. Uskoro jednako nevoljno muća i privrća onu kapju travarice šta mu je poslužila. Ol’ bi van ruka usanila da ste nan dali pića kako spada? - pogleda ju je razočarano.

-Šta? To van je svakomen preciznih i pošteno izmirenih 50,4 posto od europskoga standarda politrene pive i žeste 0,03. Ako nećete... Molin, nije ni Zagreb tolko daleko...

19. travanj 2024 04:08