StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Bolje konj nego auto bez šofera

10. srpnja 2019. - 11:04

U po čitanja novina, Dobra Parona plesnila se dlanon po čelu tolko jako da se El Tigre uvatija za glavu kolko je zaječalo i osta tako incukan.

- Sada mi je jasno na čemu je počivala naša protupožarna preventiva! Isto ka u Grčkoj, na sjeveru zemje, di će popi blagosloviti šumu nedaleko Soluna ne bi li je zaštitili od najezde nametničkih kukaca. Bagudine su, prepričava mu ona članak, već upropastile deset posto stabala, a polovicu je još prija 20 godina opustošija požar. Biće su isto tako molili i blagoslivljali da ne izgori, pa se jopeta dogodilo...

- E sve van to dođe na isto, Solun, Solin, Marjan... svejedno za slovo vamo ili tamo. Virujen da Bog pomaže, ali jopeta bi bija red dati od sebe i više od molitve. Prosići protupožarne putove, održavati šumu, tribiti bagudine i već šta iđe, pristojno opremiti vatrogasce i poslušati ih šta imaju za kasti okolo preventive, pa tek onda otići na misu, reka je uz nježino odobravanje. Baš su se lipo složili, isto ka i oko toga da je našiman najmanji trošak blagosloviti, pa poslin sidnu na kamen vrteći palciman jerbo ih bog čuva. A onda, kada zagusti, drž' nedaj, falu samo Indijanci pa da izvedu kišni ples.

- O čemu vi to, dok mali Rimac skuplja oko sebe i Plenkija direktore najznačajnih automobilskih kompanija na baloti!? Uostalon, neš' ti borovine, ni broda ni papira od nje nemoš napraviti, pa jel' nije boje da je nametnici izidu!? - nervožasto se u razgovor uključija Bili Smo Uskoro.

Mali od busa

- Aha, rekla je Dobra Parona. To mu nešto dođe ka one pametne aute, šta same iđu? - pogledala ga je ispitivački ka zmija žabu. Svaka čast malomen Rimcu, ogradila se brže-abolje, ali ako oto ima veze sa onin švedskin probnin busevima u graskomen prometu koji vozu bez šofera, onda bi ja radije putovala konjon i karon. Pa ako kočijaša inkolpa, barenko je čovik siguran da će konj, pametna beštija, i sam doći do kuće.

- Ma koji je oto bus di je od ljudstva jedino takozvani domaćin, nešto ka mali od busa koji zatvara vrata nakon šta putnici uđu i poslin sidi ka cikova dok automat vozi, koči, zaustavlja na štacijaman i radi sve šta inače radi šofer. Bože pomozi! - dodaje Dobra Parona još kontre zadivljenosti B.S. Uskoro novin tehnologijaman.

- Ajde, neka otaj samovozeći bus prođe, recimo, vodičkon obilaznicon, da ga vidin! I kakvo je oto robotizirano vozilo kojemu triba čovik da bi otvara i zatvara vrata, dok automat vozi!? Isto ka da si reka kako se roketa srušila na po puta do Marsa jerbo je srčani udar pokosija ložača! - izbečija se El Tigre u svoga kompanjona, žestoko prateći ritam Dobre Parone. Ovi nije moga odoliti a da ga žestoko ne ujide za srce s ričiman neka se ne javlja, jerbo je u svomen životu jedino uspija ižinjati kako da ne dobije teniski lakat od podizanja čaša.

Namatanje pređe

Videći da je od banalnoga razgovora došlo to teških uvrida, Dobra Parona je zaključila da bi obojici bilo najbolje da sidu kući i svojin ženaman pomažu namatati pređu, ionako su nan tekstilna industrija, isto ka i ovčarstvo, u gadnoj krizi zadnjih godina. Nije neka tehnologija, ali jopeta je od koristi ako se oće.

- Odlučite se na kraju na čigovoj ste strani: pletilja ol' krčmarica – otpovrnija jon je El Tigre. Jerbo, kada čovik pomaže ženi namatati pređu, onda obe dvi ruke drži atento i ukočeno prid sebon pa je opće poznato da u tako nemoćnon položaju ne more piti. A kada čoviku piće nije dostupno, tada ni vi, draga gospojo, nemate kunu u žepu. Jasno ka bili dan!

- E, tu ste u pravu, svaka čast! Neka onda, umisto muževa, pređu namata automat. Sa dobron baterijon nove generacije od maloga Rimca...

20. travanj 2024 14:58