StoryEditorOCM
Fotogalerija"Zdravo, o zvijezdo mora"

Tradicionalni koncert: (Pre)puna dvorana Šibenskog kazališta, karte rasprodane za samo pola sata, prisni (pred) božićni ugođaj, duh dalmatinskog dobrosusjedstva i iznad svega sjajno muziciranje svih izvođača

19. prosinca 2019. - 13:21

(Pre)puna dvorana Šibenskog kazališta, karte rasprodane za samo pola sata, prisni (pred) božićni ugođaj, duh dalmatinskog dobrosusjedstva i iznad svega sjajno muziciranje svih izvođača. To su temeljne značajke tradicionalnog božićnog koncerta "Zdravo, o zvijezdo mora", koji je već 22. put podsjetio na stari šibenski običaj Proslave ili Osmine, preciznije na navadu da se Badnjak slavi i osam dana ranije.

Doduše, nije se kao početkom minulog stoljeća pucalo iz mačkula, ali su se gledatelji u pauzi koncerta, kao prije stotinu i više godina častili fritulama i kroštulama. Pilo se šibensko crno i bilo, prošek, rakija…

Zašto kriti da su najveći mamac za puno gledalište bili Tomislav Bralić i zadarske Intrade, ali u ozračju u kojemu su ih domaći, šibenski izvođači slijedili kvalitetom, a publika ovacijama. Osim Zadrana zasvirao je sjajni mandolinski orkestar Krešimir, klape Skradinke i Žirje, te domaćin Bonaca, koji je tako na efektan način zaokružio godinu, u kojoj je ta šibenska klapa proslavila 40. rođendan.

- Volio bih da ožive nekad sjajne priče o prijateljstvu dalmatinskih gradova. Nedavno sam listao monografiju zadarske košarke, te se oduševio kad sam među zadarskim navijačima vidio narančaste šibenske kape. Otud i moja vruća želja da svoj 35. rođendan obilježimo na kultnoj šibenskoj tvrđavi sv. Mihovila – povjerio je publici između svojih hitova vidno raspoloženi Tomislav Bralić.

Ako su Zadrani bili najveći mamac publici, koja je kao neki neformalni zbor pjevala sve njihove pjesme, od "Škrinje ljubavi" do "Zore bile", onda nema dvojbe da je gledalište posve utihnulo, gotovo ostalo bez daha, kad su se na pozornicu penjale raspjevane Skradinke.

Osim uvodne "Šibenske balade", najveći pljesak (i neizbježni bis) izazvale su "Božić bez tebe", poznat u izvedbi Doris Dragović i "Sretan ti Božić narode moj", koju često sa Skradinkama pjeva sjajna Zorica Kondža.

Žirjani su dobili silan pljesak za Arsenovu „Djevojku iz moga kraja“, a neviđene simpatije izazvala je njihova zajednička izvedba skladbe „Karta ljubavi“ s Tomislavom Bralićem.

S „Bijelim božićem“ na nezaboravnog Olivera podsjetila je Bonaca, koja tijekom prosinca ima niz koncerata sa sjećanjem na velikog Splićanina u slovenskim gradovima. S Oliverovim „Dupinima“, Doris Dragović…

Jednako nezaboravni Arsen bio je kao neka draga sjena cijelog koncerta. Kroz glazbene brojeve i podsjećanje na bezbroj njegovih ciničkih i duhovitih „štoseva“.

- Kad me moj prijatelj Tome Bralić pitao za honorar koncerta odgovorio sam mu „Platit ću ti za materijal, a ne i za ruke“! To je bila stara Arsenova „baza“, kad bi stizao na koncerte s prijateljima – na svoj se način sjetio prijatelja Dedića producent koncerta Ivo Mikuličin.

Iz Klagenfurta na koncert!

O dalmatinskom dobrosusjedstvu govorili su i pozdravni govori župana Gorana Pauka i šibenskog dogradonačelnika Paška Rakića. O popularnosti koncerta „Zdravo, o zvijezdo mora“ posredno su govorili prispjeli Splićani, ali i prijatelji dalmatinske pisme, koji su do Šibenika potegnuli čak iz austrijskog Klagenfurta, slovenske Radovljice…

16. travanj 2024 03:17