StoryEditorOCM
FotogalerijaŠibenik

Na tvrđavi Barone održana svečana sjednica Gradskog vijeća; Dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnima

26. rujna 2019. - 14:45

Na tvrđavi Barone održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Šibenika u povodu Dana grada i sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Šibenika.

Po tradiciji, na svečanoj sjednici uručene su nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.

Ove godine, nagradu za životno djelo dobio je Ante Barbača – za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanju nematerijalne kulturne baštine

Nagrade grada Šibenika zaslužili su Šibenska biskupija – za realizaciju projekta Civitas sacra – Sveti grad i valorizaciju kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani, Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ – povodom 120. obljetnice djelovanja za iznimna postignuća u afirmaciji i očuvanju hrvatske zborske glazbe te Jedriličarski klub „Val“ Šibenik – za dugogodišnja iznimna postignuća u sportu i organizaciji Svjetskog prvenstva u jedrenju po ORC-u.

Plakete grada Šibenika idu u ruke Ivani Guberina – za dugogodišnji pedagoški rad i postignuća u promicanju stvaralaštva za djecu, Udruzi turističkih vodiča „Mihovil“ Šibenik – za postignuća u promicanju kulturnog-povijesnog turizma i Šibenika kao posebne turističke destinacije, kao i klapi „Jadrija“ Šibenik – povodom 45. obljetnice djelovanja za iznimna postignuća u klapskom pjevanju i promicanju šibenske glazbene tradicije.

Konačno, grb grada Šibenika dobila je dr.sc. Marijana Borić – za sveobuhvatna postignuća u istraživanju i afirmaciji šibenske znanstvene baštine i popularizaciji prirodoznanstvenog doprinosa grada Šibenika u zemlji i inozemstvu.

Domaćin, šibenski gradonačelnik Željko Burić od niza gostiju posebno je pozdravio kolege iz susjednih gradova Andru Krstulovića Oparu i Branka Dukića:

- Dolazak gradonačelnika Splita i Zadra u Šibenik je snažna poruka. To znači da su ova tri dalmatinska grada, koja čine najljepši dio Lijepe naše, spremni biti zajedno i iznjedriti zajedničke projekte važne za njihovu budućnost- kazao je Burić.

U prigodnom govoru napomenuo je kako Šibenik ima tri kamena temeljca na kojima bazira razvoj:
- U sredini je gospodarstvo, a na bokovima su turizam i visoko obrazovanje. S pravom mogu kazati kako smo uspjeli u sva tri smjera- naglasio je šibenski gradonačelnik.

Istaknuo je kako gospodarastvo čini 36 posto u ukupnim financijskim prihodima grada, te da je Šibenik ponovno postao centar aluminijske industrije:

- Gospodarstvo je ono što nam garantira opstanak. Nadalje, Šibenik je i po turizmu postao prepoznatljiv. Visoko obrazovanje ćemo i dalje čvrsto podupirati te ćemo ispraviti podatak po kojemu je Šibenik jedini veliki grad na našoj obali koji nema vlastito sveučilište- zaključio je Burić.

Šibensko- kninski župan Goran Pauk, na svečanoj sjednici je bio i u ulozi izaslanika predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović:
- Napredak Šibenika je definitivno uočljiv na svakom polju. Stari zapušteni objekti postaju luksuzini hoteli. Šibenik posjećuju turisti iz cijelog svijeta, a u gradu vlada apsolutni šušur. Također, prihvaća i zadržava naše mlade ljude i obitelji. U svakom slučaju, Šibenik nezaustavljivo ide naprijed i ta činjenica trebala bi sve veseliti, bez obzira bili pozicija ili opozicija- kazao je Pauk.

U dvostrukoj ulozi u rodnom Šibeniku bio je i Ivan Malenica. Kao ministar uprave, ali i izaslanik premijera Andreja Plenkovića:
- Grad Šibenik u Vladi ima iskrenog partnera. Samo bih istaknuo projekt Batižele koji će biti realiziran na prostoru nekadašnjeg TEF-a. Taj projekt od krucijalne važnosti za Šibenik pokazuje koliko je važna dobra suradnja lokalne samouprave i Vlade. Inače, rekao bih kako Šibenik može biti primjer i drugim gradovima- rekao je Malenica.

01. lipanj 2024 06:54