StoryEditor
Moj apartmanNovosti za iznajmljivače

Vraćaju se turistički i tržišni inspektori

23. ožujka 2019. - 23:44
radunica_apartmani6-040217

Od travnja ove godine iznajmljivačima obiteljskog smještaja i ugostiteljima više neće na vrata kucati osam-devet različitih inspektora koji kontroliraju svaki svoj dio njihova poslovanja, nego će glavninu kontrola obavljati turistički i tržišni inspektori u okviru novog Državnog inspektorata.

Tako će turistički inspektori od 1. travnja kontrolirati ponovno i neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga i usluga u turizmu, što je do sada bila nadležnost Carinske uprave Ministarstva financija.

Isto tako, turistički će inspektori u novom Državnom inspektoratu baš kao i desetljećima ranije kontrolirati ponovno prijavu i odjavu boravka turista, obračun, naplatu i uplatu turističke pristojbe, što je isto proteklih godina radila Carinska uprava.

Vlada je nedavno prihvatila izmjene dvaju turističkih zakona, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektorat.

S obzirom na to da od 1. travnja Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, te poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija i Carinske uprave, kao i poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, trebalo je provesti usklađivanje tih dvaju turističkih zakona s odredbama Zakona o državnom inspektoratu, objasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

Turistička inspekcija Ministarstva turizma proteklih je godina kontrolirala samo prijavljene, legalne iznajmljivače. Od kad je 2014. godine ukinut Državni inspektorat, za nelegalno pružanje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu, odnosno neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti ili neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga u turizmu, nadležno je bilo Ministarstvo financija, odnosno Carinska uprava.

Iz Ministarstva turizma kažu da će samostalni sektor turističke inspekcije do 1. travnja 2019. godine kada stupa na snagu Zakon o Državnom inspektoratu funkcionirati kao i do sada, odnosno kao unutarnja ustrojstvena jedinica Ministarstva turizma.

Do tada će inspektori obavljati nadzor nad primjenom zakona i drugih propisa kojima se uređuju način i uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe obavljaju ugostiteljsku djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge i usluge u turizmu.

Novi Zakon o Državnom inspektoratu propisao je da inspekcijske poslove u području ugostiteljske djelatnosti, pružanja ugostiteljskih usluga, pružanju usluga u turizmu i turističke pristojbe obavlja Turistička inspekcija.

Isto tako, ubuduće će turistički inspektori kontrolirati neregistrirano obavljanje ugostiteljske djelatnosti, neregistrirano pružanje ugostiteljskih usluga te neregistrirano pružanje usluga u turizmu, najavljuju iz Ministarstva turizma.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 04:38