StoryEditor
Moj apartmankrediti HBOR-a

Kad se apartmani srede, puno više vrijede

24. ožujka 2019. - 13:39

Kad se apartmani srede, puno više vrijede – poruka je iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), uz informaciju o novim mogućnostima kreditiranja privatnih iznajmljivača. HBOR i Ministarstvo turizma potpisali su krajem veljače 2019. sporazum o poslovnoj suradnji u provedbi novog kreditnog programa kojim se želi ujednačiti standard smještajnih objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kao i podignuti ukupna razina kvalitete i dodatne ponude privatnog smještaja te u konačnici poboljšati popunjenost kapaciteta i ojačati cjelogodišnji turizam.

Ministarstvo turizma subvencionira kamatnu stopu u visini od 1% godišnje za cijelo vrijeme trajanja kredita, što znači da u konačnici kamatna stopa za korisnika kredita iznosi 2% na kredite odobrene u kunama uz valutnu klauzulu vezanu uz euro, odnosno 2,7% na kredite odobrene u kunama. 

Korisnik kredita može biti fizička osoba – građanin iznajmljivač, koji u trenutku odobrenja kredita ima rješenje nadležnog ureda o odobrenju za pružanje sljedećih ugostiteljskih usluga u domaćinstvu: smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu ili kući za odmor, do najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta, te smještaja u kampu s ukupno najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno. 

Krediti su namijenjeni za obnovu, adaptaciju i opremanje postojećih objekata (sobe, apartmani, studio apartmani, kuće za odmor, kampovi) koji su dobili rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu prije 1. 9. 2007. godine, po tadašnjem pravilniku za objekte, uz uvjet ishođenja novog rješenja o kategorizaciji objekta, zatim za poboljšanje postojeće ponude objekata u okviru iste kategorizacije te za obnovu, izgradnju i opremanje unutarnjih i vanjskih bazena, wellnessa, izgradnju i opremanje potrebne infrastrukture i pratećih objekata za cikloturizam, sport i rekreaciju i drugih dodatnih sadržaja, kao dopunu ponude uz uslugu smještajnog kapaciteta u domaćinstvu (isključena je nabava pokretne opreme i prijevoznih sredstava, npr. bicikli, sandoline, kajaci…).

Važno je znati da krediti nisu namijenjeni za izgradnju novih i povećanje broja postojećih smještajnih kapaciteta, refinanciranje postojećih kredita ili refundaciju sredstava korisnika uloženih u smještajni kapacitet.

Iznos, rok i način

IZNOS KREDITA i KAMATNA STOPA

Iznos kredita je od 20.000 do 375.000 kuna s kamatnom stopom od 3,70% godišnje, odnosno od 2600 do 50.000 eura uz ugovorenu kamatnu stopu od 3% godišnje.

Za svaki kredit Ministarstvo turizma korisniku daje potporu (subvenciju) pa poslovnoj banci uplaćuje dio kamate u visini od 1% godišnje. Subvencija se isplaćuje cijelo vrijeme trajanja kredita (u razdoblju korištenja, počeka i otplate).

ROK KORIŠTENJA KREDITA

Rok korištenja kredita je 12 mjeseci od datuma sklapanja ugovora o kreditu. Najkraći rok otplate je 13 mjeseci, a najduži 10 godina, uključujući poček do 12 mjeseci.

NAČIN KREDITIRANJA

Kreditiranje se obavlja preko poslovnih banaka koje su s HBOR-om potpisale ugovor o suradnji. Ovoj jedinstvenoj kreditnoj liniji HBOR-a i Ministarstva turizma u startu su se pridružile Hrvatska poštanska banka i Podravska banka.

Izdvojeno

31. srpanj 2020 21:02