Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Auto motocitroen c3

Osvježeni gradski automobil dobio je novi izgled prednjeg dijela te efikasne i štedljive motore najnovije generacije

Piše Zdravko Juričko
18. veljače 2020. - 06:23
Citroen

Treća generacija Citroena C3, koja je na tržištu od 2016. godine, doživjela je redizajn kojim je obuhvaćen vanjski izgled s novim potpisom marke, ali i većom mogućnošću personalizacije. 

U unutrašnjosti je dobio nova sjedala, bolje funkcije povezivosti, te ispod prednje haube motore koji zadovoljavaju normu Euro6. Od predstavljanja prve generacije 2002. godine C3 je prodan u više od 4,5 milijuna primjeraka, pri čemu je doživio kompletnu revoluciju, od prvobitnog izgleda “bumbare” do atraktivnog gradskog ljepotana.

Osvježeni C3 dobio je novi izgled prednjeg dijela, inspiriran konceptom CXPERIENCE iz 2016. Tu su novodizajnirana prednja svjetla, sada s LED elementima kao standardom, dok se mogu odabrati novi dizajni za Side Airbump vanjske zaštitne elemente duž bočnih strana automobila.

Stražnji kraj zadržao je glatke površine koje naglašavaju stražnja svjetla, čiji 3D efekt s tehnološkim svjetlosnim potpisom ističe novi Citroën C3. U središtu stražnjih vrata mogu se vidjeti sjajne crne oznake marke (“chevron”) s kromiranim okruženjima koje pružaju modernost stražnjem izgledu. Povećana je i prilagodba s dosadašnjih 36 na 97 vanjskih mogućih kombinacija, tri nove krovne naljepnice, dva nova dizajna kotača od 16 i 17 cola i tri ambijentalne unutarnje boje, uključujući dvije nove.

Osjećaj udobnosti u vozilu dodatno se naglašava novim sjedalima Advanced Comfort i središnjim naslonom za ruku, kojima se nadopunjuje iskustvo potpuno ugodne vožnje.

Redizajnirani C3 dobio je i sustav za pomoć pri parkiranju sprijeda, kao i 12 sustava za pomoć u vožnji kojima se postiže viša razina udobnosti i veća sigurnost: pomoć pri parkiranju sprijeda, otključavanje i pokretanje vozila bez ključa, active safety brake, upozorenje na umor vozača, sustav praćenja pozornosti, automatsko uključivanje dugih svjetala, kamera za vožnju unatrag, pomoć pri parkiranju na uzbrdici, upozorenje na nenamjeran izlazak iz voznog traka, sustav za nadzor mrtvog kuta, prepoznavanje prometnih znakova i preporučivanje brzine, te tempomat/limitator brzine.

Vanjske dimenzije osvježenog modela C3 ostale su iste, a to znači da je dužina 3990 mm, širina 1750 mm, visina 1470 mm, dok mu je međuosovinski razmak 2540 mm. Volumen prtljažnika je 300 litara. C3 je posebno okretan zahvaljujući svojem 10,7 metara krugu okretanja i nudi optimalnu kompaktnost u urbanim područjima. Ima pet vrata i pet sjedala, što ga čini praktičnim u svim okolnostima.

Obnovljeni C3 ima učinkovite, efikasne i štedljive motore najnovije generacije koji su homologirani u skladu sa zahtjevima norme Euro6. To su 3-cilindarski benzinski motor PureTech 83 (PureTech 83 S&S s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem) i 110 (PureTech 110 S&S s ručnim 6-stupanjskim mjenjačem), ili dizelski motor Diesel BlueHDi 100 (BlueHdi 100 S&S s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem).

Novi C3 dostupan je i uz motor s automatskim 6-stupanjskim mjenjačem EAT6 (PureTech 110 S&S EAT6). Redizajnirani C3 na hrvatsko tržište stiže u lipnju ove godine, a cijene će biti poznate uskoro.

#AUTO-MOTO#CITROEN C3

Izdvojeno