Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Auto motoHYUNDAI i10

Gradski mališan opremljen je s dva benzinska motora i puno tehnoloških noviteta, a stiže i turbobenzinac

Piše Zdravko Juričko
7. veljače 2020. - 07:11
Hyundai

Treća generacija Hyundaijeva gradskog mališana i10 premijerno je predstavljena u Lisabonu, a na hrvatsko tržište stiže krajem ovog mjeseca s početnom cijenom od 79.990 kuna za osnovnu inačicu s 1,0-litrenim atmosferskim benzincem od 67 KS i ručnim 5-stupanjskim mjenjačem.

Od predstavljanja 2008. godine i10 je postao uspješan Hyundaijev model u Europi. Kao i prethodna generacija, potpuno novi i10 dizajniran je, razvijen i izrađen u Europi. Vanjski dizajn odražava njegov mladenački duh, istovremeno osiguravajući beskompromisnu dostupnost i udobnost. U kombinaciji s jednom od najopsežnijih ponuda sigurnosne opreme u A-segmentu, novi Hyundai i10 nudi kompletan paket.

Potpuno novi i10 dostupan je kao model s četiri ili pet sjedala. U usporedbi s prethodnikom, novi i10 ima poboljšane proporcije. Njegov vizualni stav istaknut je spuštenim krovom (-20 mm) i širom karoserijom (+20 mm). Ova poboljšanja mogu se upotpuniti novodizajniranim opcijskim 16-inčnim aluminijskim naplatcima. Zahvaljujući većem međuosovinskom razmaku (+20 mm), povećan je i prostor za putnike. Istovremeno prtljažni prostor nudi 252 litre korisnog obujma i jedan je od najboljih u segmentu.

Utovarni prag je spušten za 29 milimetara, čime je olakšano odlaganje stvari u prtljažnik. Dvostruko dno prtljažnika i preklopiva stražnja sjedala dodatne su značajke koje doprinose praktičnosti modela. Najnoviji i10 dostupan je s kamerom za vožnju unatrag, koja pomaže vozačima prilikom parkiranja. Kada je odabran hod “unatrag”, vozači mogu vidjeti kretanje automobila na središnjem zaslonu.

Novi Hyundaijev mališan bit će dostupan pri lansiranju s dva benzinska motora. Slabiji je 1,0-litreni atmosferski 3-cilindarski motor od 67 KS i 96 Nm okretnog momenta koji postiže maksimalnu brzinu od 156 km/h. Snažniji je 1,2-litreni, također atmosferski, 4-cilindarski benzinac s 84 KS i 118 Nm okretnog momenta uz maksimalnu brzinu od 171 km/h. Oba motora su dostupna s ručnim 5-stupanjskim mjenjačem ili automatiziranim ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa (AMT).

U usporedbi s tradicionalnim automatskim mjenjačem, AMT povećava učinkovitost zahvaljujući svojoj manjoj masi i smanjenom trenju. Idle Stop and Go (ISG) standardna je oprema za sve pogonske sklopove, što doprinosi manjoj potrošnji goriva, emisiji CO2 i većoj učinkovitosti. Ušteda goriva korištenjem ISG-a posebno je vidljiva tijekom vožnje u urbanim područjima, jer ISG automatski gasi motor kada se automobil zaustavi. Kako bi se dodatno poboljšala aerodinamika, koeficijent otpora zraka automobila smanjen je s 0,32 na 0,31.

Najnoviji i10 bit će četvrti Hyundaijev model koji će biti u sportskom N Line izdanju, a pokretat će ga 1,0-litreni 3-cilindarski GDI turbobenzinac od 100 KS i 172 Nm okretnog momenta, te stiže na ljeto. N Line paket opreme će biti dostupan i uz 1,2-litreni atmosferski 4-cilindarski agregat s 84 KS, a oba motora će biti u kombinaciji s ručnim mjenjačem s pet stupnjeva prijenosa. Dinamičan i elegantan dizajn i10 u N Line paketu nudi kontrast mekih površina i oštrih linija.

Njegove posebnosti u vanjskom dizajnu uključuju jedinstvene odbojnike i rešetku hladnjaka, što daje dinamičan izgled nadahnut Hyundaijevim sudjelovanjem u motorsportu. Ekskluzivni 16-inčni aluminijski naplatci i LED dnevna svjetla ilustriraju prepoznatljiv dizajn novog i10 N Line modela i naglašavaju sportski stav automobila.

Novi i10 opremljen je najnovijim Hyundai SmartSense sustavima aktivne sigurnosti i pomoći u vožnji što donosi najcjelovitiji sigurnosni paket u segmentu. To uključuje sustav za izbjegavanje sudara (FCA) i sustav automatskog paljenja dugih svjetala (HBA), sustav zadržavanja vozila u voznom traku (LKA), sustav upozorenja o umoru vozača (DAW) i sustav inteligentnog upozorenja o ograničenju brzine (ISLW).

Hyundaijev gradski mališan nudi čitav niz novih mogućnosti povezivanja, što ga čini liderom u svojoj klasi. To uključuje najveći informacijski ekran u segmentu, najnaprednije povezivanje pametnih telefona i bežično punjenje.

#AUTO-MOTO#HYUNDAI I10

Izdvojeno