StoryEditorOCM
Red buttonRIZICI NA NETU

HT-ov preventivni program‘ Alati za moderno doba‘ prevenira problematično korištenje online tehnologija

Piše NATIVE
7. veljače 2024. - 13:56

Tehnologija i internet pozitivno su promijenili naše živote učinivši nam nevjerojatnu količinu znanja dostupnom na jedan klik. Ipak, taj razvoj pratili su i određeni rizici digitalnog svijeta. Pritom internet sam po sebi nije problem. Ono što je problematično jest rizično ponašanje kojeg, nažalost, ima sve više, a zabrinjavajući je trend što je ono sve prisutnije kod osnovnoškolaca i srednjoškolaca. 

Alarmantni su podaci da 30 % učenika u Hrvatskoj koristi internet više od četiri sata dnevno, a četvrtina njih i sama prepoznaje da su previše uronjeni u virtualni svijet. Pritom 50 % adolescenata provjerava društvene mreže čim im stigne notifikacija, bez odgađanja i bez obzira na to što se događa u njihovu realnom okruženju. Jedan posto srednjoškolaca zadovoljava kriterije ovisnosti o internetu, a 20 % ih već manifestira probleme povezane s prekomjernim korištenjem interneta, što bi značilo zabrinjavajući broj od četiri učenika po razredu.

- Jedno naše istraživanje pokazalo je i kako se 50 % mladih upušta u neka od riskantnih ponašanja, smatrajući kako se loše stvari prvenstveno događaju drugima i da neće njima. Iznimno visok postotak mladih, čak njih 60 %, u dobi od 12 do 15 godina, udubi se u virtualni svijet nekoliko sati na dan, riskirajući zapostavljanje školskih i drugih obveza. Oko 50 % mladih u nekoj od online igara prihvatilo je poziv nepoznate osobe na dodavanje na listu prijatelja, a isto toliko ih je doživjelo neki oblik vrijeđanja i agresivnih ponašanja tijekom igranja - istaknuo je Igor Vukasović, direktor Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma. 

IZAZOVI MODERNOG DOBA

Rizičnog ponašanja na internetu će uvijek biti, kao što će ga biti i u realnom okruženju. Nemoguće je u potpunosti prevenirati sve rizike. No razgovorom kod kuće, ali i kvalitetnim, stručnim i sustavnim radom na socijalno-emocionalnim vještinama u školama i okruženju njihovih vršnjaka smanjuje se vjerojatnost takvog ponašanja, a time se smanjuje i broj neugodnih posljedica. 

- Ne možemo očekivati da će djeca u vrlo povodljivoj dobi, dok su podložni raznim utjecajima vršnjaka, donositi odgovorne odluke ako ih nismo za to pripremili. Tako da je prva odgovornost na nama kao roditeljima i mi trebamo biti uključeni i angažirani. Brine li nas to na što sve mogu naići na internetu - da. Trebamo li im zabraniti internet - nikako. Trebamo li utjecati na vrijeme koje provode online - dok ne vjerujemo da sami znaju mjeru - sigurno - objasnio je Vukasović. 

Upravo zato Hrvatski Telekom pokrenuo je preventivni programa „Alati za moderno doba“, čija je glavna svrha prevencija rizičnog ponašanja i takozvanih ponašajnih ovisnosti kod djece i mladih, kao što su ekscesivno i problematično korištenja online tehnologija, uz istodobni razvoj odgovornog ponašanja u online okruženju. Pritom je cilj osigurati balansirano i konstruktivno korištenje tehnologija kod djece. 

Interes za program i odaziv stručnih suradnika i učitelja nadmašili su sva očekivanja, što jasno pokazuje kako i oni vide potrebu za ovakvim tipom programa i da se o ovim temama treba raditi s učenicima. U prvom valu program će se provoditi u pet gradova, uz sudjelovanje više od 100 škola iz 17 županija, a idućih godina želja im je pokriti čitavu Hrvatsku.

- Uvjereni smo kako je tehnologija preduvjet napretka i da ona uistinu ima transformativnu moć. Ne samo u kontekstu gospodarstva, nego i stvaranja digitalne platforme putem koje djeca i mladi mogu ostvariti svoje potencijale. Kako bismo od tehnologije dobili ono najbolje, važno je koristiti se njome na odgovoran i siguran način, svjesni svih karakteristika digitalnog okruženja, a to se pogotovo odnosi na djecu i njihovo ponašanje online - rekao je Vukasović. 

Rizična ponašanja mladih na internetu se najčešće vežu uz nekoliko skupina. Jedna je vezana uz nekontrolirano i ekscesivno korištenje tehnologija, druga uz rizične interakcije u virtualnom okruženju, a treća je vezana uz sadržaje kojima su djeca izložena. Ovaj program stavlja naglasak na prve dvije komponente - kako prevenirati preokupiranost i ono što se u znanstvenoj literaturi zove "ovisnost o internetu", te kako prevenirati rizične interakcije u najširem smislu. To je vezano i uz nasilje na internetu, govor mržnje, rizično seksualno ponašanje i slično.

image

Igor Vukasović

Iz Hrvatskog Telekoma poručuju kako ovim programom ulažu u kvalitetnije i sigurnije društvo, a posebno i u odgovornije ponašanje djece u virtualnom okruženju. Nove tehnologije, kao i nove aplikacije, zasigurno će, uza sve prednosti, donijeti i neke nove rizike. Međutim, preventivni program „Alati za moderno doba“ pridonosi razvoju djece i mladih neovisno o tehnologiji ili nekoj novoj, sada popularnoj aplikaciji koju koriste. On je, plastično rečeno, u svojoj sferi koncipiran za daljnji razvoj sposobnosti koje su - kao i pristojnost - univerzalne, nužne i kreću od kuće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 04:26