StoryEditorOCM
PromoSAVJETUJEMO VAS

Uzgojite svoj najljepši ukrasni vrt

Piše promo
11. lipnja 2024. - 11:30

Dolazi doba godine kada najviše uživamo na otvorenim prostorima svoje okućnice, terasi ili balkonu. Kada je taj prostor ugodan za boravak, odmor je zajamčen za cijelu obitelj i druženje s prijateljima. Želja nam je napraviti lijep i rascvjetan vrt na svojoj terasi, balkonu ili u okućnici u kojem ćemo uživati do kasne jeseni.

KORACI DO NAJLJEPŠEG UKRASNOG VRTA:

1. Nabava i dobar plan rasporeda biljaka

Važno je napraviti dobar plan prije nabave biljaka i svih potrebnih drugih materijala. Od velike važnosti je ispoštovati svoje želje, mogućnosti i uvjete gdje želimo imati ukrasni vrt. Biljke nabavljamo kod profesionalnih rasadnika ukrasnih biljaka. Kada odredimo svoje favorite među biljkama, važno je skicirati plan kako ćemo ih kombinirati u svom ukrasnom vrtu s obzirom na izloženost suncu, vjetru i veličini posuda u koje ih sadimo.

Za sunčane pozicije odaberemo biljke kojima za bogatu cvatnju treba puno sunca, kao što su razne pelargonije, petunije, grmolika gaura, mlječak, bolivijske begonije, zmajeva krila, gazanije, lantane, bidensi, petunije, sunčane vodenice, dipladenije, verbene, crnooke suzane i razne margarite. U kombinacije za sunčane pozicije dodajemo i mirisne začine, kao što su kadulja, timijan, origano, bosiljak i lavanda. Sve aromatične biljke, osim na estetiku, pozitivno djeluju i na naša druga osjetila te istodobno tjeraju štetnike.

image

Pelagonije uz Bio Plantella ljepljive ploče

Pod sjenovite pozicije smatramo prostor koji je cijeli dan praktički bez sunca ili ima nekoliko sati jutarnjeg sunca. U sjeni najbolje uspijevaju: fuksije, gomoljne begonije, bakopa, lobelije i vodenice. Za dobru kombinaciju možemo upotrijebiti i sobne biljke koje ljeti premještamo na otvoreno.

2. Dobar izbor supstrata za sadnju ukrasnih biljaka

Kada sve ukrasne biljke sadimo, presađujemo u posude, korita ili manje gredice, upotrijebimo najbolji supstrat za sadnju. Ne smijemo nabaviti najjeftiniji i nekvalitetan supstrat, već biramo provjerene proizvode koji će nam osigurati bujnu cvatnju i zdrav rast. Petkomponentna zemlja Plantella Balkonia za sadnju i presađivanje svih balkonskih, prozorskih, sobnih i vrtnih biljaka.

Zašto savjetujemo sadnju cvijeća u Plantella Balkoniji?

– Supstrat sadrži sve potrebne minerale i hranjive tvari, a učinak je dugotrajan.

– Dodani su aktivatori cvatnje koji potiču veliki broj cvjetnih pupoljaka, povećavajući tako bujnost cvjetova i listova.

– Najkvalitetniji humusni treseti i zeleni kompost pružaju biljkama stabilnost i organsku prehranu.

– Sadrži biovlakna koja omogućavaju zadržavanje vode i hranjivih tvari u području korijena.

– Guano omogućuje bolji rast i razvoj.

3. Prehrana ukrasnih biljaka za bolju kondiciju i obilnu cvatnju

Biljke održavamo u dobroj kondiciji i upotrebom kvalitetnoga gnojiva. Plantella Cvet i List tekuća su gnojiva bogata hranjivima, ali i vitaminima koji su na bazi morskih algi te pojačavaju otpornost biljki i održavaju ih u dobroj formi.

Za sadržaje o vrtlarenju i najljepšim ukrasnim vrtovima posjetite stranicu Plantella.hr, na kojoj možete dobiti puno kvalitetnih i provjerenih savjeta, također i besplatan vodič za najljepše ukrasne kombinacije možete potražiti na Plantella.hr.

4. Zaštita ukrasnih biljaka od bolesti i štetnika

Jako je važno smanjiti uporabu pesticida i zaštititi biljke od štetnika što prirodnijim sredstvima. Na mladim izbojima i listovima svih biljaka rado se pojavljuju lisne uši. Uši često napadaju i ukrasne i jestive biljke. One sišu biljne sokove i time uspore ili čak zaustave rast te uzrokuju propadanje napadnutog dijela biljke. Često su na biljkama prisutne i gusjenice koje grizu lišće, moljci, kao npr. šimširov moljac...

image
Picasa/

Čim opazimo štetnike, koristimo prirodni insekticid Bio Plantella Flora Kenyatox Verde plus, koji sadrži piretrin iz cvijeta dalmatinskog buhača i štetnike uništi odmah.

Prskamo ujutro ili navečer, i to direktno po štetnicima sa svih strana lista i duboko u grm jer sredstvo djeluje kontaktno.

Bio Plantella Flora Kenyatox Verde plus štetnike uništi odmah.

Funkcionalna je i mehanička zaštita od štetnika kao što su Bio Plantella žute ljepljive ploče u obliku leptira, koje svojom precizno odabranom žutom bojom privlače štetnike pa se nalijepe na njih, a tako ujedno smanjujemo populaciju.

Protiv oboljenja važno je preventivno jačati biljke od bolesti kao što su plijesni, hrđe, pjegavost, krastavost... Sve biljke zaštitimo pomoću sredstva na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur, koje jača biljku i sprječava ulazak gljivica u tkivo biljaka. Za najbolji učinak preporučujemo redovito prskanje Bio Plantella Naturom u razmaku 7 do 10 dana te poslije svake obilnije kiše tijekom cijelog razdoblja rasta.

Savjetujte se s nama!!!

Milica Sekulić, bacc.ing.agr., stručna savjetnica za Plantellu, Unichem Agro d.o.o.

info@plantella.hr, 092 194 1694, Plantella.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 11:52