INVESTICIJE

Texo Molior - strateški pristup inovacijama i prilagodbi aktivnom tržištu

Piše PREMIUM DALMACIJA
21. prosinca 2023. - 12:49

Na kraju smo još jedne godine. Kakva je ona u poslovnom smislu bila za vašu tvrtku?

– Naš fluidni organizacijski model omogućio nam je da uspješno amortiziramo i one teže predvidive izazove, a kojima korijeni sežu do u pandemijsku krizu pa s tim povezano i odjeke stvarnih i velikih poslovnih izazova s većeg plana na naše manje tržište. Tako, kroz 2022. godinu, opetovano analiziramo i revidiramo margine raspoznatljivog obzorja unutar naše dugoročne strategije, što se pokazalo dobrom praksom, te smo isto nastavili i u 2023. Uz to, koliko je težište našega uspjeha čvrsto naslonjeno na pomno razrađene strateške odrednice, jednako toliko se i uspješna poslovna navigacija TEXO MOLIOR d.o.o. uvijek živim i kompetitivnim tržištem ravnala ostvarenjem svih neposrednih projektnih obveza na zadovoljstvo naših klijenata i partnera.

Projekti

Možete li nabrojiti projekte u 2023. g i kakvi su planovi za 2024. godinu, koji će se projekti dovršiti, a na kojima počinjete raditi?

– Budući je ponuda TEXO MOLIOR d.o.o. sveobuhvatna – od prvotne razrade samog koncepta do ostvarene rekonstrukcije ili izgradnje novog objekta, da raspolažemo svim vrstama horizontalnih i vertikalnih transporta – od dizalica i kamiona do platformi i brodova, te da stalno idemo ukorak s inovacijama u industriji, prirodno je da je i raznorodan portfelj naših ostvarenih i projekata u tijeku.

Ovdje ukratko, na potezu jug-sjever, možemo istaknuti sljedeće:

– U Cavtatu, sukladno projektu, izveli smo pomorsko-građevinske radove na rekonstrukciji dijela obale u glavnoj luci. Premda je zbog zahtjevnosti samog zahvata – jer je uključivao izvođenje radova s kopna, s mora i ispod morske razine. Ugovoren je rok od tri godine, a TEXO MOLIOR d.o.o. uspješno je – za jednu godinu – već završio sve radove.

– U Dubrovniku, u urbanom središtu grada, finaliziramo zahvate na kapitalnom projektu rekonstrukcije lapadske obalne i prometne infrastrukture s dvosmjernom prometnicom i novom šetnicom na potezu dugom gotovo 900 metara.

– Na otoku Visu rekonstruiramo Češku vilu i gradimo luksuzni hotel Grandovac. Projekt uključuje izvedbu radova na rekonstrukciji i izgradnji ukupno 45 smještajnih jedinica, dva restorana, lobby bara, unutarnjeg, vanjskog i masažnog bazena, saune, wellnes-centra s toplicama i teretanom;

– U Omišu uređujemo i proširujemo javnu luku sa stalnim i privremenim privezima te, u zaobalnom platou, gradimo šetnicu – Rivu. Radi omogućivanja neometanog prometovanja cestom, sve radove izvodimo s mora koristeći, između ostaloga, i izvorni hrvatski proizvod Jack up – samopodiznu modularnu baržu s oslonom na morsko dno.

– U Splitu gradimo Small Mall – garažno-poslovni objekt u urbanoj gradskoj zoni. Osim optimalne primjene tehnologije, dakako, prvotno i pri svim aspektima izvedbe vezanim uz iskop dubine 16-20 metara, ovdje bismo mogli istaknuti i pomnu skrb o načinu izvođenja radova kako ne bismo remetili sigurnost susjednih građevina, prometovanje okolnim ulicama kao i općenito život okolnog stanovništva.

– U Karlovcu rekonstruiramo staru zgradu Oružane, prvotno izgrađenu u 18. stoljeću. Većinu objekta osim manjeg dijela prizemlja kojega smo ojačali novim armirano-betonskim skeletom i dodatno, temeljnim ojačanjima – valjalo je graditi iznova. Ipak, najzahtjevnije pri svemu bilo je uspješno replicirati stare bačvaste i "češke" armirano-betonske svodove prizemlja. Projekt planiramo u potpunosti završiti u 2024. godini.

– Također u Karlovcu, u svojstvu glavnog izvođača projekta koji će biti završen u 2024. g., izvodimo radove na parceli veličine 33.000 m² proizvodno poslovnog pogona FEAL Hrvatska d.o.o. Uz konstrukcijsko-rekonstruktivne radove na tri hale s pomoćnim objektima i pratećim sadržajima, uređujemo hortikulturu, izvodimo asfaltiranje i uređenje obuhvaćenih prometnica.

– U Zagrebu smo u završnoj fazi cjelovite obnove zgrade i okoliša zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Rockefellerovoj. Odjel za tuberkulozu je već uspješno uselio i neometano nastavlja svoj rad u novouređenom prostoru.

– Također u Zagrebu, na Preradovićevom trgu, već ranije ove godine završili smo konstruktivne zahvate na potresom oštećenim zidovima i krovištu crkve Sv. Preobraženja Gospodnjeg, odnosno, uz fasadne, elektroinstalaterske i strojarske radove na osposobljavanju hlađenja i ventilacije, uspješno smo izveli restauratorske radove na unutrašnjem i vanjskom dijelu crkve. Uključivo s uređenjem okoliša crkve, projekt planiramo u potpunosti završiti u 2024. godini.

– U Marčanu, pod stalnim nadzorom nadležnog konzervatorskog odjela, rekonstruiramo i opremamo kompleks dvorca Opeka – s pripadajućim arboretum zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, kojega su najstariji dijelovi izgrađeni 1674. godine. Nakon završene veoma složene, temeljite statičke sanacije, pristupili smo izvođenju građevinsko-obrtničkih, instalaterskih i restauratorskih zahvata.

Sigurno najznačajniji dubrovački projekt na kojem je radila vaša tvrtka je Lapadska obala. Radovi su pri kraju. Bilo je niz problema s kojima ste se susretali, međutim oni su očigledno riješeni i Dubrovnik će dobiti novu dvosmjernu cestu i uređenu šetnicu što se smatra najvažnijom investicijom za Grad Dubrovnik u ovom razdoblju. Kako ocjenjujete rad na ovom velikom i zahtjevnom projektu?

– Pri izvođenju zahtjevnih radova na tada postojećoj infrastrukturi, nota bene, s jednim kolnim prilazom za mnoge privatne i poslovne korisnike, doista je bilo izazova. No, kako se kaže, konac djelo krasi. Sada je tu novi dvotračni kolnik za vozila u površini od 7.500 m², obalni zid s novoizgrađenom obalom površine 8.000 m², ugrađeni su novi, napredni oborinski, vodovodni i elektroenergetski sustavi, uključivo DTK instalacije, izgrađena je i opremljena kamenom opločena šetnica kao i pješački nogostup – površine po 3.000 m². “Vrlo povoljno ocjenjujem izvedene zahvate, jer, naravno, u konačnici godi znati da je upravo TEXO MOLIOR d.o.o.izradio najveću cestovnu infrastrukturnu investiciju u posljednjih četrdeset godina na području grada Dubrovnika.”

Krotki optimizam

Što će za vašu tvrtku biti najznačajnije u predstojećoj godini?

– Opravdane su bile prijašnje analize prema kojima je bilo razloga za (krotki) optimizam. Ipak, oprezno smo se i opetovano prilagođavali tržišnoj utakmici. Uz posvemašnje praćenje inovacija u struci i odgovornu ponudu sveobuhvatne usluge, impetus naših zahvata nastavljamo naslanjati ponajprije na konceptnu i izvedbenu odgovornost. Tako s jedne strane nastavljamo kultivirati izvrstan poslovni odnos s klijentima i partnerima dok, a s druge nastavljamo podržavati ostvarenje punog profesionalnog potencijala naših djelatnika. To nadilazi jedino omogućivanje njihovog individualnog stjecanja viših razina kompetencija. Naime, TEXO MOLIOR d.o.o. njeguje način poslovanja u kojem svaki naš djelatnik može raspoznati vlastiti udio u timskom radu i zasluge za ostvarivanje tvrtkinih kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih planova. Zadnje, ali jednako tako važno za TEXO MOLIOR d.o.o. u 2024., je nastavak našeg odgovornog djelovanja u zajednici, odnosno naš nastavak društveno korisnih pregnuća i doprinosa humanitarnim ciljevima.

Građevinski sektor već dulje vrijeme potresa i poskupljenje materijala što u startu radove čini skupljima. Koliko su radovi poskupili u protekloj godini te što očekujete hoće li se po pitanju rasta cijena tržište normalizirati?

– Naravno da je porast nabavnih cijena materijala neumitno utjecao na trošak gotovo svake faze projekta i time na cjenovne krovove naše ponude. No, to je neizbježno slučaj i kod naših konkurenata. Upravo zato tržišne okolnosti – kakve god one bile u određenom trenutku – za TEXO MOLIOR d.o.o. ne predstavljaju otegotnu okolnost nego izazov zdrave tržišne utakmice kojispremno prihvaćamo. Ne bismo se, pak, htjeli upuštati u predviđanje oscilacija cijena. Naime, mimo same činjenice brojnih čimbenika na koje nemamo nikakvog utjecaja, naša odgovornost je u tome da se na najbolji način – i za naše klijente i za tvrtku – suočimo sa stvarnostima tržišta. Obzirom na izraženo zadovoljstvo naručitelja s našim dosadašnjim rezultatima, kao i dugogodišnji izvrstan odnos s pouzdanim partnerima-dobavljačima, uvjereni smo da će naši naručitelji i u nadolazećem poslovnom razdoblju s pravom moći ustvrditi kako je TEXO MOLIOR d.o.o. objektivno cjenovno korektan.

31. svibanj 2024 04:34