StoryEditorOCM

Plenković prvi put komentirao snimke na kojima vrijeđa Domovinski pokret i Most: ‘To nije trebalo biti javno!‘

Piše vijesti sd
15. travnja 2024. - 12:10

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković održao je zadnju konferenciju za medije uoči izborne šutnje, a na njoj je istaknuo kako očekuje veliku podršku birača te tvrdi da je njegova stranka vodila dobru kampanju.

“Ova kampanja bila je neobična po nekoliko elemenata. Izuzetno je kratka, imamo taj bizaran dan, srijeda, van sve dosadašnje prakse. Milanović je prije par tjedana napravio diverziju na ove izbore, maknuo je sa strane Grbina…”, rekao je Plenković na početku. Dodao je i kako je Milanović svojim potezom poništio kampanju SDP-a i učinio mu medvjeđu uslugu.

“Što se tiče nas, imamo program, viziju Hrvatske koja je potpuno drugačija od onoga što bi bila alternativa predvođena Milanovićem i njegovim jatacima.” Ponovio je kako Milanović “gura Hrvatsku u ruski svijet” i to “u trenutku kad Rusija već dvije i pol godine vrši agresiju na Ukrajinu”.

Na pitanje novinara o snimkama koje su procurile u kojima Plenković vrijeđa saborske zastupnike oporbe, on kaže kako to nije trebalo biti javno i da se na internim sastancima slobodnije govori.

“To je tema koja je zgodna za kraj kampanje. S obzirom na ono što smo mi od njih doživjeli u proteklih osam godina, rekao sam malo slobodnije ono što cijelo vrijeme govorim javno, naveo je. 

Pozvao je još jednom glasače DP-a da se vrate matici i rekao kako je HDZ stranka koja djeluje na tragu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa.

“Domovinski pokret je izašao s nekim plakatom na kojemu sam ja neki četnik. Ti isti ljudi su mene kazneno prijavili, lažno naravno, insinuirajući da mi potičemo dolazak ilegalnih migranata u hrvatsku. Iz tog je bazena došao Bezuk, nije on došao ničim izazvan na Markov trg i pucao u Banske dvore i skoro ubio hrvatskog policajca kojeg dobro poznam. To je nešto što je DP relativizirao, to je praksa političke stranke kojoj je normalno pucati po vladi jer su valjda zaslužili. Nema tu ničeg posebnog”, rekao je.

Upitan tko je pustio snimke u javnost, poručio je da ne zna.

image
Biljana Blivajs/Cropix

"Još jednom pozivam birače DP-a da podrže HDZ", rekao je Plenković i rekao da se sve što oni žele već nalazi u programu HDZ-a. "Poštujemo vas", rekao je Plenković.

"Naša kampanja je navidljivija, Milanovićev prasak je nestao, ispuhao se kao balon", rekao je.

Na ponovna pitanja o snimkama, Plenković je rekao da je u pitanju bio sastanak za 300 ljudi. “Bilo je u subotu, bili su svi čelnici temeljnih ogranaka, gdje smo kao kandidati, govorio je i Jandroković, Herman i Kruno Katičić. Nećete govoriti tako da vam netko unaprijed napiše govor nego govorite plastično”, kaže.

Plenković je odbacio navode da je Ninu Raspudića nazvao izrodom. “Nikada to nisam rekao”, kaže.

Politico je objavio da bi Plenković mogao biti jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije. "Ne znam tko se od autora tog teksta toga sjetio, mi podržavamo Ursulu von der Leyen", rekao je Plenković.

"Žao mi je", rekao je Plenković o smrti Josipa Manolića. Kaže da nisu dugo u kontaktu, ali da mu iskazuje poštovanje. Najavio je da će ga dostojanstveno ispratiti.

"Dinarska Hrvatska" 

"Stvorio se šušur oko ‘dinarske Hrvatske‘", rekao je Plenković i dodao da HDZ uvijek pobjeđuje u tom dijelu države. Kaže da je to bilo simpatično i duhovito ljudima koji su to slušali. Ja jako volim druga područja, ali želio sam reći da tu trebamo više raditi za pobjedu.

Plenković je govorio i o brojnim projektima koje smatra uspjesima svoje Vlade, a ponovio je i predizborna obećanja o dodatnim godinama staža za žene za svako rođeno dijete, kao i ono o priznavanju mirovinskog staža za studente koji rade.

Kritizirao je i zagrebačku gradsku vlast, rekavši kako žele riješiti neadekvatno riješeno pitanje otpada.

“Oni koji danas vode Zagreb nisu iskoristili šansu koju su iskoristili HDZ-ovi gradonačelnici i Zagrepčani sada plaćaju najveću stopu poreza na dohodak. Mogli smo svi imati veće plaće, grad to nije učinio”, rekao je govoreći o poreznoj reformi.

Tvrdi kako imaju i konkretne ideje za rasterećenje prometnih gužvi u glavnom gradu. “Mi smo Zagrebu itekako pomogli”, kaže.N

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:27