StoryEditorOCM

europski parlamentOdbor za ribarstvo usvojio amandman Ruže Tomašić, protivila se uvođenju obveznog sustava videonadzora

Piše OM
9. veljače 2021. - 13:45

Odbor za ribarstvo (PECH) usvojio je Izmjenu Uredbe o kontroli ribarstva, izvijestila je Ruža Tomašić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti:

Uspješna provedba zajedničke ribarstvene politike uvelike ovisi o jednostavnom, djelotvornom i suvremenom sustavu kontrole, za što se zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić kontinuirano zalagala radom u Odboru.

Usvojen je amandman koji je predložila Tomašić, a kojim se protivi uvođenju obveznog sustava videonadzora (CCTV). Naime, Komisijin prijedlog bio je: "države članice dužne su osigurati djelotvornu kontrolu obveze iskrcavanja. U tu svrhu određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja i plove pod njihovom zastavom, mora biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) za kontinuirano snimanje i pohranu podataka.".

Umjesto toga, predložila je, što je odbor PECH i usvojio, da određeni minimalni postotak ribarskih plovila koja love vrste koje podliježu obvezi iskrcavanja može biti opremljen sustavima videonadzora (CCTV) na dobrovoljnoj osnovi. Obvezno uvodenje sustava videonadzora predstavljao bi narušavanje privatnosti ribara, čemu se Tomašić oštro protivi.

17. travanj 2024 00:16