StoryEditorOCM
Životistraživanja

Znate li koliko zapravo parova ostaje zajedno nakon prevare? Rezultati istraživanja će vas zaprepastiti

Piše MOZAIK SD
19. listopada 2023. - 07:00

Koliko ste puta čuli - mogu oprostiti samo prevaru za koju ne znam. Ali koliko parova zapravo preživi nakon nevjere?

Ove i druge zanimljive podatke pokazalo je istraživanje.

Proučavajući važne čimbenike koji pridonose dugovječnijoj ljubavnoj vezi, istraživači britanske službe ITVX ispitali su 2000 parova u dugim i sretnim vezama te između ostalog provjerili koliko im je bitan spolni život i koliko često imaju spolne odnose. Otkrili su da su parovi koji su bili zajedno 10 ili više godina imali spolne odnose u prosjeku sedam puta mjesečno, piše zadovoljna.rs.

Presudan faktor za sretnu vezu

I premda je većina njih navela seks kao jedan od važnih čimbenika duge i sretne veze, anketa je pokazala i da ga mnogi ne smatraju najvažnijim faktorom. Apsolutno ključna stvar za uspjeh veze i ono što je parove držalo zajedno više od 10 godina bila je – zajednička zabava.

Osim toga, mnogi su izjavili da je ključ uspješne veze to što zajedno mogu postići kompromis, nemaju tajni pred partnerom te imaju isti ili sličan smisao za humor...

Iako su svi ispitanici rekli da redovit seks uvelike pridonosi zadovoljstvu i sreći u vezi, približno pet posto ispitanih parova priznalo je da njihov partner spava u zasebnoj sobi, dok je 20 posto reklo da su u nekoj fazi braka prevarili partnera.

Njih 58 posto uhvaćeno je u nevjeri, ali su se veze oporavile nakon velike krize zbog nevjere.

Iznenađujući podaci o prijevarama

Iznenađujuće je da je čak 85 posto ispitanih parova uspjelo popraviti vezu i ostati zajedno i nakon nevjere. Ta je informacija za mnoge veliki šok ako znamo kako ljudi inače govore o prijevari i doživljavaju je kao jednu od rijetkih stvari u vezi koju zbog narušenog povjerenja nikako ne bi mogli preboljeti.

Sada se čini da vođenje ljubavi s nekim drugim ne mora biti kobno za vezu ako se otkrije.

A ima još jedna brojka koja puno govori - čak 38 posto ispitanih izjavilo je da je afera učvrstila njihovu primarnu vezu.

Inače, spomenuta anketa samo je jedno od istraživanja u kojima su nedavno traženi različiti bitni čimbenici ljubavi između muškaraca i žena.

Studija objavljena u časopisu SAGE Journal of Social and Personal Relationships pokazala je da u heteroseksualnim vezama muškarci prvi kažu "Volim te". Naime, tako je bilo u čak šest od sedam obuhvaćenih regija. Muškarci su partnerici u prosjeku izjavljivali ljubav 69. dana veze, dok žene o tome nisu razmišljale sve do 77. dana veze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:21