stdClass Object ( [id] => 1249058 [title] => Virdžinama, ženama koje su pristale živjeti kao muškarci, prijeti nestanak, u Albaniji ih je ostalo samo nekoliko: ‘Mlade djevojke i ne pomišljaju da postanu zaklete djevice‘ [alias] => virdzinama-zenama-koje-su-pristale-zivjeti-kao-muskarci-prijeti-nestanak-u-albaniji-ih-je-ostalo-samo-nekoliko-mlade-djevojke-i-ne-pomisljaju-da-postanu-zaklete-djevice [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bogati su, pa i čudni putevi tradicije, od nastanka, preko održavanja pa do samoga kraja. U tu tezu mogao bi se uklopiti i slučaj albanskih žena, koji je poprilično izdvojen od ženskog pitanja u susjedstvu i šire u svijetu.

"Albanija je bila svijet muškaraca, jedini način da preživim bio je postati jedan od njih", kaže Giustina Grišaj. Kao žena koja je živjela u planinama sjeverne Albanije, Grišaj je u 23. godini donijela odluku koja joj je promijenila život. Zavjetovala se na celibat i obećala da će ostatak života živjeti kao muškarac.

Giustina obitelj više od jednog stoljeća živi u selu Lepuše u Velikoj Malesiji. Ova dolina je ušuškana među surovim planinama i jedno je od rijetkih mjesta na Balkanu gdje još uvijek postoji prastari običaj da se žena zavjetuje seoskim starješinama da će živjeti kao muškarac. Ove žene su poznate kao virdžine, tj. djevice, virdžine.

"Ima mnogo neoženjenih ljudi na ovom svijetu, ali oni nisu virdžine. Virdžina je posvećena samo obitelji, poslu, životu i očuvanju vlastite čistoće", kaže Giustina koja danas ima 57 godina, piše Tui McLean za BBC.

---

image

Diana Rakipi u Draču 2016. u dobi od 62 godine

Gent Shkullaku/Afp
---

Za mnoge žene rođene ranijih desetljeća zamjena seksualnog, reproduktivnog i društvenog identiteta bila je način da uživaju u slobodama koje su bile dostupne samo muškarcima. Kad bi postale virdžine, to bi ženama omogućilo da se oblače kao muškarci, da budu glave obitelji, da se slobodno kreću u društvenim situacijama i da se bave poslovima koji su tradicionalno dostupni samo muškarcima.

Kao sportska, aktivna mlada žena, Đustina ili Duni, kako je znaju njeni najbliži prijatelji, bila je odlučna u namjeri da se osamostali. Nikada nije zamišljala tradicionalni život za sebe, s udajom, kućanskim poslovima, nošenjem haljina. Umjesto toga, nakon očeve smrti, odlučila je postati zavjetovana djevica, kako bi vodila obitelj i mogla se baviti poslovima koji bi je financijski uzdržavali.

Ruralni, a ne urbani fenomen

"Bili smo jako siromašni... otac mi je umro, a majka je imala šestero djece, pa sam, da joj olakšam, odlučila postati virdžina i teško raditi", kaže.

Đustina živi u zabačenom selu; signal mobilne telefonije je u najboljem slučaju slab, a oštre zime znače da je cesta do Lepuše često zasnježena i nema struje. Drži gostionicu, obrađuje zemlju i brine se za životinje. Kao kuharica i glava obitelji bavi se i spravljanjem ljekovitih čajeva i ulja, vještinom koju je naslijedila od oca.

"Brinuo se o bilju i prenio mi je sve što je znao. I želim da moja nećakinja Valeriana naslijedi ovu praksu, iako je izabrala drugačiji put," kaže Duni.

---

image

Drane Markgjoni (87) bila je 2009. predstavljana kao jedna od posljednjih virdžina

Gent Shkullaku/AFP
---

"Danas nitko ne pokušava biti zakletom djevicom, mlade djevojke i ne pomišljaju na to. Ja sam pravi primjer za to", kaže Valeriana Grishay. Odrastajući kod tete u selu Lepuše, ona je otkrila da su prilike za žene u ovom kraju rijetke, osim ako se mlade ne udaju.

"Trenutak kojeg se uvijek sjećam je onaj kada sam bio šesti razred osnovne škole. Moja prijateljica je bila deveti razred i zaručila se. Imala je samo 14 godina. Rekla mi je da joj muž neće dopustiti da nastavi školovanje i da ga mora slušati i ostati s njim. U Tirani djevojke i žene imaju više prednosti i emancipiranije su. Dok je na selu, čak i danas, situacija katastrofalna", prisjeća se Valeriana koja je, umjesto da se mlada uda ili postane zakleta djevica, sa 16 godina odselila iz obiteljskog doma kako bi studirala kazališnu režiju i fotografiju u glavnom gradu Albanije, Tirani.

‘Dvanaest veličanstvenih‘

Iako nema točnih brojki, procjenjuje se da je u sjevernoj Albaniji i na Kosovu ostalo samo 12 virdžina. Od pada komunizma 1990-ih, Albanija je prošla kroz društvene promjene koje su ženama donijele veća prava. Valeriana smatra da je pozitivno to što tradicija virdžina izumire.

"Danas se mi djevojke ne moramo boriti da postanemo muškarci. Moramo se boriti za jednaka prava, ali ne tako što ćemo postati muškarci ", kaže ona za BBC.

Korijeni tradicije virdžina potječu iz Kanuna, drevnog ustava na Kosovu i u sjevernoj Albaniji u 15. stoljeću, koji je bio osnova albanskog društva. Prema tom patrijarhalnom zakonu žene su se smatrale vlasništvom muža.

---

image

Tradicija virdžina, burneša ili ‘zakletih djevica‘ vezana je za ruralnu Albaniju (ilustracija)

Louisa Gouliamaki/AFP
---

"Nisu imale pravo odlučivati ​​o vlastitoj sudbini niti birati put za vlastiti život", kaže Aferdita Onuzi, etnografkinja koja je proučavala virdžine.

"Ako će djevojka biti zaručena – odlučeno je tako što je nisu ništa pitali; ni o dobi u kojoj se treba zaručiti, ni o osobi za koju se treba zaručiti."

Još uvijek postoji mnogo nesporazuma koji prate ovu tradiciju. Postati zavjetovana djevica obično nije bila odluka temeljena na seksualnosti ili rodnom identitetu, već na posebnom društvenom statusu koji je davao onima što su se zavjetovali.

bijeg od dogovorenog braka i krvne osvete

"Odluka djevojke da postane zakleta djevica nema nikakve veze sa seksualnošću, to je jednostavno odluka da preuzme drugu ulogu, drugi položaj u obitelji", kaže Aferdita.

No ako postanu virdžine, to bi također bio način da se pobjegne iz dogovorenog braka, a da se ne obeščasti mladoženjina obitelj.

"Ta je odluka značila da su mogli izbjeći krvnu osvetu između dviju obitelji", kaže Aferdita.

Krvne osvete mogle su započeti nekim banalnim činom, poput prijetnje ili uvrede, ali su ponekad mogle eskalirati u ubojstvo, nakon čega se očekivalo da obitelj žrtve sama potraži pravdu ubojstvom ubojice ili nekog drugog muškog člana obitelji krivca.

Mnoge mlade žene tog doba zavjet celibata oslobađao je krvne osvete. "To im je bio način da pobjegnu", kaže Aferdita.

Tradicija se razvijala tijekom vremena, pretvarajući se od prisilnih odluka u aktivne izbore.

"Vrlo je važno istaknuti razliku između klasične virdžine, u etnografskom smislu, i današnje... Danas je to potpuno osobna odluka", kaže Aferdita.

---

image

Markgjoni u svojoj sobi u Skadru

Gent Shkullaku/AFP
---

Đustina nije bila prisiljena postati virdžina – ona je sama izabrala takav život. Odrastajući u komunističkoj Albaniji osjećala je da su muškarci u to vrijeme imali puno više slobode.

"Bilo je mnogo aspekata u kojima ste se smatrali nejednakima. Žene su bile jako izolirane, bile su ograničene na kućanske poslove i nisu imale pravo reklamiranja", kaže ona.

Obitelj - osobito majka - nije odobravala njezin izbor, zabrinuta što žrtvuje priliku da i sama postane majka i osnuje vlastitu obitelj. Za Đustinu je ta žrtva bila nagrađena.

"Kada sam to odlučila, stekla sam više poštovanja", kaže ona.

virdžine nesvjesno ojačale rodne norme

Međutim, neke druge žene odlučile su postati virdžine jer su se više osjećale muškarcima.

"Nikada se nisam identificirao sa ženama, uvijek s muškarcima. Uvijek sam se osjećao kao muškarac. U birtijama, dok puše...", kaže Drande, žena koja živi u primorskom mjestu Šenđin (Medova), a za sebe govori u muškom rodu.

Za Drandea pribjegavanje ovoj praksi bio je način uživanja u muškim slobodama kao što su pušenje i pijenje alkohola, elementi koji su ukorijenjeni u virdžinskoj tradiciji. To je uključivalo ispijanje tradicionalne albanske rakije, koja je povijesno bila rezervirana za muškarce. Danas je Drande ne samo pije, već je i sam peče.

Drande kaže da mu je odluka da postane virdžina donijela prihvaćanje u društvu.

"Gdje god sam došao, uživao sam posebno poštovanje i osjećaj je bio dobar. Poštovali su me kao muškarca, a ne kao ženu... Tako sam se osjećao slobodnije", kaže.

---

image

U Tirani je nešto bolji položaj žena nego u ostatku Albanije

Gent Shkullaku/AFP
---

Iako je Drande ponosan na žrtve koje je podnio, također priznaje da se osjeća usamljeno i kaže da su ga sumnje ponekad izjedale.

"Na trenutak sam pomislio kako bi bilo imati dijete koje će me vući... Teško sam se razbolio i nije se imao tko brinuti o meni. Ali to je bio samo trenutak", kaže.

U to vrijeme, suočene s ograničenim mogućnostima za žene, one koje su postale virdžine vidjele su svoj izbor kao osnažujući.

Bio je to "neki protest pretvoren u žrtvu", kaže Aferdita. Međutim, odabirom da budu muškarci nesvjesno su ojačali rodne norme prihvaćajući ulogu žene kao inferiorne.

Albankama je i danas teško

Čak i u glavnom gradu život mladim ženama danas može biti težak. Valeriana je aktivna na društvenim mrežama kako bi pomogla u borbi za prava žena. Ali slanje pozitivnih poruka privuklo je negativnu pozornost.

"Primila sam mnogo poruka od muškaraca, čak i prijetnje smrću... osporavajući moje pravo da govorim o pravima žena", kaže ona.

Ona fotografira svoju tetu i druge virdžine kako bi dokumentirala tradiciju koja umire.

"Nadam se da će i buduće generacije zanimati ova tema jer je to dio naše povijesti i tradicije. Danas ne morate biti virdžina da biste uživali u slobodi. Kao moderna žena ne morate se zavjetovati", kaže Valeriana.

---

image

Diana Rakipi u Draču 2016. u dobi od 62 godine

Gent Shkullaku/Afp
---

Đustina se ne fokusira na cijenu koju je platila za poštovanje i žrtvovanje svog ženskog identiteta, već na slobodu koju joj je omogućila njena odluka.

"Neće više biti virdžina, ja ću biti zadnja", kaže ona. Priznaje da, iako danas možda ne bi donijela tu odluku, da se može vratiti u prošlost, učinila bi sve iznova.

"Ponosna sam na to što sam virdžina. Ne žalim ni za čim", zaključuje ona, piše BBC.

Moguće je, dakle, da živimo u vremenu posljednjih virdžina. Kako je njihov nastanak povezan s neravnopravnim položajem žena u patrijarhalnom društvu, rekli bismo, uza sve razumijevanje, dobro je da ih neće biti.

---

image

Virdžina Drane Markgjoni

Gent Shkullaku/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prekid s tradicijom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prekid s tradicijom 2 0 9237 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-14 15:36:40 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-15 11:29:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-15 11:29:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 379 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Virdžinama, ženama koje su pristale živjeti kao muškarci, prijeti nestanak, u Albaniji ih je ostalo samo nekoliko: 'Mlade djevojke i ne pomišljaju da postanu zaklete djevice' [metakey] => virdžine, burneše, zaklete djevice, Albanija, tradicija, položaj žena, patrijarhat [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992567.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992562.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992563.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992564.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992565.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992566.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992568.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/14\/23992569.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gent Shkullaku\/AFP","Louisa Gouliamaki\/AFP","Gent Shkullaku\/AFP","Gent Shkullaku\/AFP","Gent Shkullaku\/AFP","Gent Shkullaku\/AFP","Gent Shkullaku\/Afp","Gent Shkullaku\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Diana Rakipi ili Lali, vird\u017eina, burne\u0161a ili \u2018zakleta djevica\u2018<\/p>","

Tradicija vird\u017eina, burne\u0161a ili \u2018zakletih djevica\u2018 vezana je za ruralnu Albaniju (ilustracija)<\/p>","

U Tirani je ne\u0161to bolji polo\u017eaj \u017eena nego u ostatku Albanije<\/p>","

Markgjoni u svojoj sobi u Skadru<\/p>","

Vird\u017eina Drane Markgjoni<\/p>","

Drane Markgjoni (87) bila je 2009. predstavljana kao jedna od posljednjih vird\u017eina<\/p>","

Rakipi na \u2018pe\u0161kariji\u2018 me\u0111u ribarima<\/p>","

Diana Rakipi u Dra\u010du 2016. u dobi od 62 godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x782","hd_23992567_1920.jpg":"1920x1080","k_23992567_1280.jpg":"1280x1280","k_23992567_1024.jpg":"1024x1024","k_23992567_640.jpg":"640x640","k_23992567_480.jpg":"480x480","k_23992567_340.jpg":"340x340","k_23992567_220.jpg":"220x220","o_23992567_1280.jpg":"1280x977","o_23992567_1024.jpg":"1024x782","o_23992567_640.jpg":"640x488","o_23992567_480.jpg":"480x366","o_23992567_340.jpg":"340x259","o_23992567_220.jpg":"220x168","h_23992567_1280.jpg":"1280x854","h_23992567_1024.jpg":"1024x683","h_23992567_640.jpg":"640x427","h_23992567_480.jpg":"480x320","h_23992567_340.jpg":"340x227","h_23992567_220.jpg":"220x147","pp_23992567_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992567_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992567_640.jpg":"640x814","pp_23992567_480.jpg":"480x611","pp_23992567_340.jpg":"340x432","pp_23992567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x679","hd_23992562_1920.jpg":"1920x1080","k_23992562_1280.jpg":"1280x1280","k_23992562_1024.jpg":"1024x1024","k_23992562_640.jpg":"640x640","k_23992562_480.jpg":"480x480","k_23992562_340.jpg":"340x340","k_23992562_220.jpg":"220x220","o_23992562_1280.jpg":"1280x848","o_23992562_1024.jpg":"1024x679","o_23992562_640.jpg":"640x424","o_23992562_480.jpg":"480x318","o_23992562_340.jpg":"340x225","o_23992562_220.jpg":"220x145","h_23992562_1280.jpg":"1280x854","h_23992562_1024.jpg":"1024x683","h_23992562_640.jpg":"640x427","h_23992562_480.jpg":"480x320","h_23992562_340.jpg":"340x227","h_23992562_220.jpg":"220x147","pp_23992562_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992562_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992562_640.jpg":"640x814","pp_23992562_480.jpg":"480x611","pp_23992562_340.jpg":"340x432","pp_23992562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23992563_1920.jpg":"1920x1080","k_23992563_1280.jpg":"1280x1280","k_23992563_1024.jpg":"1024x1024","k_23992563_640.jpg":"640x640","k_23992563_480.jpg":"480x480","k_23992563_340.jpg":"340x340","k_23992563_220.jpg":"220x220","o_23992563_1280.jpg":"1280x852","o_23992563_1024.jpg":"1024x682","o_23992563_640.jpg":"640x426","o_23992563_480.jpg":"480x319","o_23992563_340.jpg":"340x226","o_23992563_220.jpg":"220x146","h_23992563_1280.jpg":"1280x854","h_23992563_1024.jpg":"1024x683","h_23992563_640.jpg":"640x427","h_23992563_480.jpg":"480x320","h_23992563_340.jpg":"340x227","h_23992563_220.jpg":"220x147","pp_23992563_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992563_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992563_640.jpg":"640x814","pp_23992563_480.jpg":"480x611","pp_23992563_340.jpg":"340x432","pp_23992563_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23992564_1920.jpg":"1920x1080","k_23992564_1280.jpg":"1280x1280","k_23992564_1024.jpg":"1024x1024","k_23992564_640.jpg":"640x640","k_23992564_480.jpg":"480x480","k_23992564_340.jpg":"340x340","k_23992564_220.jpg":"220x220","o_23992564_1280.jpg":"1280x852","o_23992564_1024.jpg":"1024x682","o_23992564_640.jpg":"640x426","o_23992564_480.jpg":"480x319","o_23992564_340.jpg":"340x226","o_23992564_220.jpg":"220x146","h_23992564_1280.jpg":"1280x854","h_23992564_1024.jpg":"1024x683","h_23992564_640.jpg":"640x427","h_23992564_480.jpg":"480x320","h_23992564_340.jpg":"340x227","h_23992564_220.jpg":"220x147","pp_23992564_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992564_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992564_640.jpg":"640x814","pp_23992564_480.jpg":"480x611","pp_23992564_340.jpg":"340x432","pp_23992564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23992565_1920.jpg":"1920x1080","k_23992565_1280.jpg":"1280x1280","k_23992565_1024.jpg":"1024x1024","k_23992565_640.jpg":"640x640","k_23992565_480.jpg":"480x480","k_23992565_340.jpg":"340x340","k_23992565_220.jpg":"220x220","o_23992565_1280.jpg":"1280x852","o_23992565_1024.jpg":"1024x682","o_23992565_640.jpg":"640x426","o_23992565_480.jpg":"480x319","o_23992565_340.jpg":"340x226","o_23992565_220.jpg":"220x146","h_23992565_1280.jpg":"1280x854","h_23992565_1024.jpg":"1024x683","h_23992565_640.jpg":"640x427","h_23992565_480.jpg":"480x320","h_23992565_340.jpg":"340x227","h_23992565_220.jpg":"220x147","pp_23992565_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992565_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992565_640.jpg":"640x814","pp_23992565_480.jpg":"480x611","pp_23992565_340.jpg":"340x432","pp_23992565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23992566_1920.jpg":"1920x1080","k_23992566_1280.jpg":"1280x1280","k_23992566_1024.jpg":"1024x1024","k_23992566_640.jpg":"640x640","k_23992566_480.jpg":"480x480","k_23992566_340.jpg":"340x340","k_23992566_220.jpg":"220x220","o_23992566_1280.jpg":"1280x852","o_23992566_1024.jpg":"1024x682","o_23992566_640.jpg":"640x426","o_23992566_480.jpg":"480x319","o_23992566_340.jpg":"340x226","o_23992566_220.jpg":"220x146","h_23992566_1280.jpg":"1280x854","h_23992566_1024.jpg":"1024x683","h_23992566_640.jpg":"640x427","h_23992566_480.jpg":"480x320","h_23992566_340.jpg":"340x227","h_23992566_220.jpg":"220x147","pp_23992566_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992566_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992566_640.jpg":"640x814","pp_23992566_480.jpg":"480x611","pp_23992566_340.jpg":"340x432","pp_23992566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23992568_1920.jpg":"1920x1080","k_23992568_1280.jpg":"1280x1280","k_23992568_1024.jpg":"1024x1024","k_23992568_640.jpg":"640x640","k_23992568_480.jpg":"480x480","k_23992568_340.jpg":"340x340","k_23992568_220.jpg":"220x220","o_23992568_1280.jpg":"1280x852","o_23992568_1024.jpg":"1024x682","o_23992568_640.jpg":"640x426","o_23992568_480.jpg":"480x319","o_23992568_340.jpg":"340x226","o_23992568_220.jpg":"220x146","h_23992568_1280.jpg":"1280x854","h_23992568_1024.jpg":"1024x683","h_23992568_640.jpg":"640x427","h_23992568_480.jpg":"480x320","h_23992568_340.jpg":"340x227","h_23992568_220.jpg":"220x147","pp_23992568_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992568_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992568_640.jpg":"640x814","pp_23992568_480.jpg":"480x611","pp_23992568_340.jpg":"340x432","pp_23992568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x709","hd_23992569_1920.jpg":"1920x1080","k_23992569_1280.jpg":"1280x1280","k_23992569_1024.jpg":"1024x1024","k_23992569_640.jpg":"640x640","k_23992569_480.jpg":"480x480","k_23992569_340.jpg":"340x340","k_23992569_220.jpg":"220x220","o_23992569_1280.jpg":"1280x886","o_23992569_1024.jpg":"1024x709","o_23992569_640.jpg":"640x443","o_23992569_480.jpg":"480x332","o_23992569_340.jpg":"340x235","o_23992569_220.jpg":"220x152","h_23992569_1280.jpg":"1280x854","h_23992569_1024.jpg":"1024x683","h_23992569_640.jpg":"640x427","h_23992569_480.jpg":"480x320","h_23992569_340.jpg":"340x227","h_23992569_220.jpg":"220x147","pp_23992569_1280.jpg":"1280x1628","pp_23992569_1024.jpg":"1024x1303","pp_23992569_640.jpg":"640x814","pp_23992569_480.jpg":"480x611","pp_23992569_340.jpg":"340x432","pp_23992569_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8232593 Threads: 1 Questions: 1697483982 Slow queries: 5065012 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112830125 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/virdzinama-zenama-koje-su-pristale-zivjeti-kao-muskarci-prijeti-nestanak-u-albaniji-ih-je-ostalo-samo-nekoliko-mlade-djevojke-i-ne-pomisljaju-da-postanu-zaklete-djevice-1249058 [printLink] => /mozaik/zivot/virdzinama-zenama-koje-su-pristale-zivjeti-kao-muskarci-prijeti-nestanak-u-albaniji-ih-je-ostalo-samo-nekoliko-mlade-djevojke-i-ne-pomisljaju-da-postanu-zaklete-djevice-1249058?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700126 [name] => virdžine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-15 12:29:58 [main_article_id] => 0 [alias] => virdzine [link] => /tag/virdzine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700127 [name] => burneše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-15 12:29:58 [main_article_id] => 0 [alias] => burnese [link] => /tag/burnese ) [2] => stdClass Object ( [id] => 700128 [name] => zaklete djevice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-15 12:29:58 [main_article_id] => 0 [alias] => zaklete-djevice [link] => /tag/zaklete-djevice ) [3] => stdClass Object ( [id] => 520613 [name] => Albanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => albanija [link] => /tag/albanija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 239568 [name] => tradicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tradicija [link] => /tag/tradicija ) [5] => stdClass Object ( [id] => 691444 [name] => položaj žena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-20 17:50:35 [main_article_id] => 0 [alias] => polozaj-zena [link] => /tag/polozaj-zena ) [6] => stdClass Object ( [id] => 689080 [name] => patrijarhat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-29 21:21:42 [main_article_id] => 0 [alias] => patrijarhat [link] => /tag/patrijarhat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prekid s tradicijom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Virdžinama, ženama koje su pristale živjeti kao muškarci, prijeti nestanak, u Albaniji ih je ostalo samo nekoliko: ‘Mlade djevojke i ne pomišljaju da postanu zaklete djevice‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992567.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gent Shkullaku/AFP [mainImageDesc] =>

Diana Rakipi ili Lali, virdžina, burneša ili ‘zakleta djevica‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992567.jpg [title] => Gent Shkullaku/AFP

Diana Rakipi ili Lali, virdžina, burneša ili ‘zakleta djevica‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992562.jpg [title] => Louisa Gouliamaki/AFP

Tradicija virdžina, burneša ili ‘zakletih djevica‘ vezana je za ruralnu Albaniju (ilustracija)

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992563.jpg [title] => Gent Shkullaku/AFP

U Tirani je nešto bolji položaj žena nego u ostatku Albanije

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992564.jpg [title] => Gent Shkullaku/AFP

Markgjoni u svojoj sobi u Skadru

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992565.jpg [title] => Gent Shkullaku/AFP

Virdžina Drane Markgjoni

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992566.jpg [title] => Gent Shkullaku/AFP

Drane Markgjoni (87) bila je 2009. predstavljana kao jedna od posljednjih virdžina

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992568.jpg [title] => Gent Shkullaku/Afp

Rakipi na ‘peškariji‘ među ribarima

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/14/23992569.jpg [title] => Gent Shkullaku/Afp

Diana Rakipi u Draču 2016. u dobi od 62 godine

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bogati su, pa i čudni putevi tradicije, od nastanka, preko održavanja pa do samoga kraja. U tu tezu mogao bi se uklopiti i slučaj albanskih žena, koji je poprilično izdvojen od ženskog pitanja u susjedstvu i šire u svijetu.

"Albanija je bila svijet muškaraca, jedini način da preživim bio je postati jedan od njih", kaže Giustina Grišaj. Kao žena koja je živjela u planinama sjeverne Albanije, Grišaj je u 23. godini donijela odluku koja joj je promijenila život. Zavjetovala se na celibat i obećala da će ostatak života živjeti kao muškarac.

Giustina obitelj više od jednog stoljeća živi u selu Lepuše u Velikoj Malesiji. Ova dolina je ušuškana među surovim planinama i jedno je od rijetkih mjesta na Balkanu gdje još uvijek postoji prastari običaj da se žena zavjetuje seoskim starješinama da će živjeti kao muškarac. Ove žene su poznate kao virdžine, tj. djevice, virdžine.

"Ima mnogo neoženjenih ljudi na ovom svijetu, ali oni nisu virdžine. Virdžina je posvećena samo obitelji, poslu, životu i očuvanju vlastite čistoće", kaže Giustina koja danas ima 57 godina, piše Tui McLean za BBC.

---

image

Diana Rakipi u Draču 2016. u dobi od 62 godine

Gent Shkullaku/Afp
---

Za mnoge žene rođene ranijih desetljeća zamjena seksualnog, reproduktivnog i društvenog identiteta bila je način da uživaju u slobodama koje su bile dostupne samo muškarcima. Kad bi postale virdžine, to bi ženama omogućilo da se oblače kao muškarci, da budu glave obitelji, da se slobodno kreću u društvenim situacijama i da se bave poslovima koji su tradicionalno dostupni samo muškarcima.

Kao sportska, aktivna mlada žena, Đustina ili Duni, kako je znaju njeni najbliži prijatelji, bila je odlučna u namjeri da se osamostali. Nikada nije zamišljala tradicionalni život za sebe, s udajom, kućanskim poslovima, nošenjem haljina. Umjesto toga, nakon očeve smrti, odlučila je postati zavjetovana djevica, kako bi vodila obitelj i mogla se baviti poslovima koji bi je financijski uzdržavali.

Ruralni, a ne urbani fenomen

"Bili smo jako siromašni... otac mi je umro, a majka je imala šestero djece, pa sam, da joj olakšam, odlučila postati virdžina i teško raditi", kaže.

Đustina živi u zabačenom selu; signal mobilne telefonije je u najboljem slučaju slab, a oštre zime znače da je cesta do Lepuše često zasnježena i nema struje. Drži gostionicu, obrađuje zemlju i brine se za životinje. Kao kuharica i glava obitelji bavi se i spravljanjem ljekovitih čajeva i ulja, vještinom koju je naslijedila od oca.

"Brinuo se o bilju i prenio mi je sve što je znao. I želim da moja nećakinja Valeriana naslijedi ovu praksu, iako je izabrala drugačiji put," kaže Duni.

---

image

Drane Markgjoni (87) bila je 2009. predstavljana kao jedna od posljednjih virdžina

Gent Shkullaku/AFP
---

"Danas nitko ne pokušava biti zakletom djevicom, mlade djevojke i ne pomišljaju na to. Ja sam pravi primjer za to", kaže Valeriana Grishay. Odrastajući kod tete u selu Lepuše, ona je otkrila da su prilike za žene u ovom kraju rijetke, osim ako se mlade ne udaju.

"Trenutak kojeg se uvijek sjećam je onaj kada sam bio šesti razred osnovne škole. Moja prijateljica je bila deveti razred i zaručila se. Imala je samo 14 godina. Rekla mi je da joj muž neće dopustiti da nastavi školovanje i da ga mora slušati i ostati s njim. U Tirani djevojke i žene imaju više prednosti i emancipiranije su. Dok je na selu, čak i danas, situacija katastrofalna", prisjeća se Valeriana koja je, umjesto da se mlada uda ili postane zakleta djevica, sa 16 godina odselila iz obiteljskog doma kako bi studirala kazališnu režiju i fotografiju u glavnom gradu Albanije, Tirani.

‘Dvanaest veličanstvenih‘

Iako nema točnih brojki, procjenjuje se da je u sjevernoj Albaniji i na Kosovu ostalo samo 12 virdžina. Od pada komunizma 1990-ih, Albanija je prošla kroz društvene promjene koje su ženama donijele veća prava. Valeriana smatra da je pozitivno to što tradicija virdžina izumire.

"Danas se mi djevojke ne moramo boriti da postanemo muškarci. Moramo se boriti za jednaka prava, ali ne tako što ćemo postati muškarci ", kaže ona za BBC.

Korijeni tradicije virdžina potječu iz Kanuna, drevnog ustava na Kosovu i u sjevernoj Albaniji u 15. stoljeću, koji je bio osnova albanskog društva. Prema tom patrijarhalnom zakonu žene su se smatrale vlasništvom muža.

---

image

Tradicija virdžina, burneša ili ‘zakletih djevica‘ vezana je za ruralnu Albaniju (ilustracija)

Louisa Gouliamaki/AFP
---

"Nisu imale pravo odlučivati ​​o vlastitoj sudbini niti birati put za vlastiti život", kaže Aferdita Onuzi, etnografkinja koja je proučavala virdžine.

"Ako će djevojka biti zaručena – odlučeno je tako što je nisu ništa pitali; ni o dobi u kojoj se treba zaručiti, ni o osobi za koju se treba zaručiti."

Još uvijek postoji mnogo nesporazuma koji prate ovu tradiciju. Postati zavjetovana djevica obično nije bila odluka temeljena na seksualnosti ili rodnom identitetu, već na posebnom društvenom statusu koji je davao onima što su se zavjetovali.

bijeg od dogovorenog braka i krvne osvete

"Odluka djevojke da postane zakleta djevica nema nikakve veze sa seksualnošću, to je jednostavno odluka da preuzme drugu ulogu, drugi položaj u obitelji", kaže Aferdita.

No ako postanu virdžine, to bi također bio način da se pobjegne iz dogovorenog braka, a da se ne obeščasti mladoženjina obitelj.

"Ta je odluka značila da su mogli izbjeći krvnu osvetu između dviju obitelji", kaže Aferdita.

Krvne osvete mogle su započeti nekim banalnim činom, poput prijetnje ili uvrede, ali su ponekad mogle eskalirati u ubojstvo, nakon čega se očekivalo da obitelj žrtve sama potraži pravdu ubojstvom ubojice ili nekog drugog muškog člana obitelji krivca.

Mnoge mlade žene tog doba zavjet celibata oslobađao je krvne osvete. "To im je bio način da pobjegnu", kaže Aferdita.

Tradicija se razvijala tijekom vremena, pretvarajući se od prisilnih odluka u aktivne izbore.

"Vrlo je važno istaknuti razliku između klasične virdžine, u etnografskom smislu, i današnje... Danas je to potpuno osobna odluka", kaže Aferdita.

---

image

Markgjoni u svojoj sobi u Skadru

Gent Shkullaku/AFP
---

Đustina nije bila prisiljena postati virdžina – ona je sama izabrala takav život. Odrastajući u komunističkoj Albaniji osjećala je da su muškarci u to vrijeme imali puno više slobode.

"Bilo je mnogo aspekata u kojima ste se smatrali nejednakima. Žene su bile jako izolirane, bile su ograničene na kućanske poslove i nisu imale pravo reklamiranja", kaže ona.

Obitelj - osobito majka - nije odobravala njezin izbor, zabrinuta što žrtvuje priliku da i sama postane majka i osnuje vlastitu obitelj. Za Đustinu je ta žrtva bila nagrađena.

"Kada sam to odlučila, stekla sam više poštovanja", kaže ona.

virdžine nesvjesno ojačale rodne norme

Međutim, neke druge žene odlučile su postati virdžine jer su se više osjećale muškarcima.

"Nikada se nisam identificirao sa ženama, uvijek s muškarcima. Uvijek sam se osjećao kao muškarac. U birtijama, dok puše...", kaže Drande, žena koja živi u primorskom mjestu Šenđin (Medova), a za sebe govori u muškom rodu.

Za Drandea pribjegavanje ovoj praksi bio je način uživanja u muškim slobodama kao što su pušenje i pijenje alkohola, elementi koji su ukorijenjeni u virdžinskoj tradiciji. To je uključivalo ispijanje tradicionalne albanske rakije, koja je povijesno bila rezervirana za muškarce. Danas je Drande ne samo pije, već je i sam peče.

Drande kaže da mu je odluka da postane virdžina donijela prihvaćanje u društvu.

"Gdje god sam došao, uživao sam posebno poštovanje i osjećaj je bio dobar. Poštovali su me kao muškarca, a ne kao ženu... Tako sam se osjećao slobodnije", kaže.

---

image

U Tirani je nešto bolji položaj žena nego u ostatku Albanije

Gent Shkullaku/AFP
---

Iako je Drande ponosan na žrtve koje je podnio, također priznaje da se osjeća usamljeno i kaže da su ga sumnje ponekad izjedale.

"Na trenutak sam pomislio kako bi bilo imati dijete koje će me vući... Teško sam se razbolio i nije se imao tko brinuti o meni. Ali to je bio samo trenutak", kaže.

U to vrijeme, suočene s ograničenim mogućnostima za žene, one koje su postale virdžine vidjele su svoj izbor kao osnažujući.

Bio je to "neki protest pretvoren u žrtvu", kaže Aferdita. Međutim, odabirom da budu muškarci nesvjesno su ojačali rodne norme prihvaćajući ulogu žene kao inferiorne.

Albankama je i danas teško

Čak i u glavnom gradu život mladim ženama danas može biti težak. Valeriana je aktivna na društvenim mrežama kako bi pomogla u borbi za prava žena. Ali slanje pozitivnih poruka privuklo je negativnu pozornost.

"Primila sam mnogo poruka od muškaraca, čak i prijetnje smrću... osporavajući moje pravo da govorim o pravima žena", kaže ona.

Ona fotografira svoju tetu i druge virdžine kako bi dokumentirala tradiciju koja umire.

"Nadam se da će i buduće generacije zanimati ova tema jer je to dio naše povijesti i tradicije. Danas ne morate biti virdžina da biste uživali u slobodi. Kao moderna žena ne morate se zavjetovati", kaže Valeriana.

---

image

Diana Rakipi u Draču 2016. u dobi od 62 godine

Gent Shkullaku/Afp
---

Đustina se ne fokusira na cijenu koju je platila za poštovanje i žrtvovanje svog ženskog identiteta, već na slobodu koju joj je omogućila njena odluka.

"Neće više biti virdžina, ja ću biti zadnja", kaže ona. Priznaje da, iako danas možda ne bi donijela tu odluku, da se može vratiti u prošlost, učinila bi sve iznova.

"Ponosna sam na to što sam virdžina. Ne žalim ni za čim", zaključuje ona, piše BBC.

Moguće je, dakle, da živimo u vremenu posljednjih virdžina. Kako je njihov nastanak povezan s neravnopravnim položajem žena u patrijarhalnom društvu, rekli bismo, uza sve razumijevanje, dobro je da ih neće biti.

---

image

Virdžina Drane Markgjoni

Gent Shkullaku/AFP
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gent Shkullaku/AFP Louisa Gouliamaki/AFP Gent Shkullaku/AFP Gent Shkullaku/AFP Gent Shkullaku/AFP Gent Shkullaku/AFP Gent Shkullaku/Afp Gent Shkullaku/Afp
Gent Shkullaku/AFP

Diana Rakipi ili Lali, virdžina, burneša ili ‘zakleta djevica‘

Louisa Gouliamaki/AFP

Tradicija virdžina, burneša ili ‘zakletih djevica‘ vezana je za ruralnu Albaniju (ilustracija)

Gent Shkullaku/AFP

U Tirani je nešto bolji položaj žena nego u ostatku Albanije

Gent Shkullaku/AFP

Markgjoni u svojoj sobi u Skadru

Gent Shkullaku/AFP

Virdžina Drane Markgjoni

Gent Shkullaku/AFP

Drane Markgjoni (87) bila je 2009. predstavljana kao jedna od posljednjih virdžina

Gent Shkullaku/Afp

Rakipi na ‘peškariji‘ među ribarima

Gent Shkullaku/Afp

Diana Rakipi u Draču 2016. u dobi od 62 godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/virdzinama-zenama-koje-su-pristale-zivjeti-kao-muskarci-prijeti-nestanak-u-albaniji-ih-je-ostalo-samo-nekoliko-mlade-djevojke-i-ne-pomisljaju-da-postanu-zaklete-djevice-1249058 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=de17b7fb87351797e7bca077c0027d9e9cdec7fd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vird%C5%BEinama%2C+%C5%BEenama+koje+su+pristale+%C5%BEivjeti+kao+mu%C5%A1karci%2C+prijeti+nestanak%2C+u+Albaniji+ih+je+ostalo+samo+nekoliko%3A+%E2%80%98Mlade+djevojke+i+ne+pomi%C5%A1ljaju+da+postanu+zaklete+djevice%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvirdzinama-zenama-koje-su-pristale-zivjeti-kao-muskarci-prijeti-nestanak-u-albaniji-ih-je-ostalo-samo-nekoliko-mlade-djevojke-i-ne-pomisljaju-da-postanu-zaklete-djevice-1249058 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvirdzinama-zenama-koje-su-pristale-zivjeti-kao-muskarci-prijeti-nestanak-u-albaniji-ih-je-ostalo-samo-nekoliko-mlade-djevojke-i-ne-pomisljaju-da-postanu-zaklete-djevice-1249058 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prekid s tradicijom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Životprekid s tradicijom

Virdžinama, ženama koje su pristale živjeti kao muškarci, prijeti nestanak, u Albaniji ih je ostalo samo nekoliko: ‘Mlade djevojke i ne pomišljaju da postanu zaklete djevice‘

Piše PSD
15. prosinca 2022. - 12:29

Bogati su, pa i čudni putevi tradicije, od nastanka, preko održavanja pa do samoga kraja. U tu tezu mogao bi se uklopiti i slučaj albanskih žena, koji je poprilično izdvojen od ženskog pitanja u susjedstvu i šire u svijetu.

"Albanija je bila svijet muškaraca, jedini način da preživim bio je postati jedan od njih", kaže Giustina Grišaj. Kao žena koja je živjela u planinama sjeverne Albanije, Grišaj je u 23. godini donijela odluku koja joj je promijenila život. Zavjetovala se na celibat i obećala da će ostatak života živjeti kao muškarac.

Giustina obitelj više od jednog stoljeća živi u selu Lepuše u Velikoj Malesiji. Ova dolina je ušuškana među surovim planinama i jedno je od rijetkih mjesta na Balkanu gdje još uvijek postoji prastari običaj da se žena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:40