StoryEditorOCM
ŽivotPODIJELILA BROJKE

Tjednima pričamo o plaćama čistačica - Marica otkrila sve o zaradi kod ‘nas‘ i u Švicarskoj, ovo je njeno iskustvo

Piše MOZAIK SD
2. svibnja 2023. - 14:31

Već tjednima su plaće koje primaju čistačice i spremačice goruća tema, kojoj uz prilog ide činjenica da je njihov posao trenutno najtraženiji na tržištu rada, piše Nova.

O svom iskustvu kao spremačica u Švicarskoj progovorila je Marica Simić, 51-godišnjakinja iz Beograda. Ona je, tvrdi, tamo jedna od najtraženijih spremačica, a termine rada ugovara i do dva mjeseca ranije. 

"Ne možemo svi biti liječnici, ali bome ni spremači“, započela je i dodala da joj nije jasno zašto se ljudi sažaljuju nad ženama koje se bave takvim poslom.

"Nažalost, mnogi se postide kada vide spremačicu, ona u njihovim očima izaziva sažaljenje, ali meni ni poslije ovoliko godina nije jasno zašto je to tako kada, konkretno ja, volim svoj posao, uživam u njemu i zaradim isto, ako ne i više od onog koji sjedi u kancelariji i čačka kompjuter“, tvrdi.

Ova žena na mjesečnoj bazi zaradi oko 1.000 eura, a njezini prihodi ovise o tome koliko je dostupna svojim klijentima. Marica tvrdi da ne želi zog posla "padati s nogu", a s obzirom na to da je razvila svoj biznis čišćenja, osobno ne želi u tome pretjerivati.

Sve je počelo kada je imala 49 godina te nije mogla pronaći posao. Bila je u očajničkoj potrazi za priljevom novca, jer je bila sama i s kreditom te je nedavno izgubila posao kojim se bavila desetak godina. Sada stvara svoja pravila, radi kada želi i uživa u svom poslu. 

"Zakažem onoliko klijenata koliko meni odgovara i uglavnom su svi stalni, rijetko prihvaćam nove, jer nema potrebe za tim. Što se tiče cijene, ona je različita, ovisno o kvadraturi stana i o tome je li u pitanju generalno čišćenje ili redovno osnovno tjedno održavanje stana. Kad jednom uradite generalku, lakše je održavati postojeće stanje i zato je ta usluga najtraženija“, objašnjava Marica.

Kada je ostala bez posla, susjeda je pitala želi li očistiti jedan prostor. Ona je pristala, a rezultati njezinog rada su oduševili gazdu. Malo po malo, počeli su je tražiti po susjedstvu i preporučivati je svima koji su trebali usluge čišćenja. Iste godine Marica je posjetila sestru u Švicarskoj, gdje je vidjela koliko dobro žive spremačice.

"Moja sestra godinama radi kao spremačica-sobarica u Švicarskoj, održava nekoliko apartmana i toliko ima posla, da je to nemoguće. Provela sam tri mjeseca s njom i uvjerila sam se. Čistila sam od devet do dva popodne i dobila sam 210 eura. Sjećam se kao da je jučer bilo. Od tada, svake godine preko zime sam u Švicarskoj“.

Marica se nakon tri mjeseca u Švicarskoj kući vratila s 15.000 eura. Uz čišćenje apartmana, prijavila se i za bonus posao – peglanje posteljine.

"Peglanje je najteže, kičma vam otpada od stajanja, a posteljini nikad kraja. Međutim, taj posao se plaćao isto kao i kada čistim apartmane, pa zašto onda ne bih zaradila dodatno“, zaključila je.

Kada se vratila u Srbiju, Marica je razvila svoj biznis.

"Ako hoćemo zarađivati za život od spremanja tuđih kuća, stanova i kancelarija, moramo uvijek biti kao prvog dana, jer je najvažnije opravdati očekivanja. Dakle, ne mogu danas očistiti lijepo, a sutra ne. Također, specifičnost ovog posla ogleda se i u tome što na neki način zalazimo u intimu ljudi, pa im je od izuzetne važnosti da mogu da imaju povjerenja u vas. Na primjer, događalo se da gosti stignu, a ja sam još uvijek u sobi. Pozdravim ih na početku i onda se pravim da ih više ne vidim“, objašnjava.

Osim naplate čišćenja po satu, postoji i naplata po kvadraturi prostorija, a dogovore ove vrste prave čistačice koje imaju dugoročnu suradnju s klijentima - pa dogovore prave na mjesečnom nivou.

Što je kvadratura manja, to je i cijena niža, a na povoljnost utječe i broj dolazaka tijekom jednog mjeseca.

Za čišćenje stana od 50 do 55 kvadrata - ako se čisti četiri puta mjesečno, potrebno je izdvojiti oko 30 eura po čišćenju. Za duplo manje, odnosno za dva čišćenja mjesečno, treba izdvojiti 42 eura po čišćenju. Na mjesečnom nivou to znači da će klijenti za dva čišćenja platiti 85 eura, a za četiri čišćenja 120 eura.

Nekada postoji i mogućnost pretplate na tri mjeseca, kojom se može uštedjeti oko 35 eura.

Za pet do deset kvadrata više, pojedinačno čišćenje veće je za 5 eura. Spremačici koja posluje na ovakav način dovoljno je sedam redovnih klijenata da zarađuje oko 850 eura mjesečno, a kada ih je više, ta zarada postaje znatno ozbiljnija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:40