StoryEditorOCM
Životnepozvani gost

Snimke na plućima šokirale i doktore: osjetio kako mu nešto gmiže niz grlo, ubrzo su mu se pogoršali i simptomi

Piše MOZAIK SD
5. rujna 2024. - 20:08

Lokalni mediji iz Haikoua, grada na sjeveru otoka Hainan u Kini, objavili su vijest o neuobičajenom i uznemirujućem medicinskom slučaju koji je privukao pažnju javnosti. Naime, 58-godišnji muškarac, čije ime nije objavljeno, otkrio je da mu se žohar uvukao u grlo, što je izazvalo niz ozbiljnih simptoma i naposljetku dovelo do medicinske intervencije.

Sve je počelo kada se jedne noći probudio s osjećajem da mu nešto gmiže kroz nos. Ubrzo nakon toga, osjetio je kako mu nešto klizi niz grlo, ali unatoč pokušajima da iskašlje taj strani predmet, ništa nije izašlo. Iako je situacija bila neugodna, čovjek je ponovo zaspao. U sljedećim danima, simptomi su postali sve ozbiljniji – neugodan zadah, stalan kašalj i pojava žutog ispljuvka nagnali su ga da potraži liječničku pomoć nakon tri dana nelagode.

image
Hainan Hospital

Specijalist otorinolaringolog u gradskoj bolnici pregledao je njegov gornji dišni trakt, ali nije otkrio ništa neobično. Ipak, pacijent, uvjeren da nešto nije u redu, upućen je na dodatne pretrage.

Otkrili sjenu

Dr. Lin Ling, respiratorni liječnik i stručnjak za intenzivnu njegu, je preuzeo slučaj i obavio CT pregled prsnog koša. Pregled je otkrio sjenu u donjem režnju desnog plućnog krila, što je ukazivalo na prisutnost stranog tijela. Sumnjajući na ozbiljniji problem, dr. Lin preporučio je bronhoskopiju, postupak koji omogućuje detaljan pregled dišnih puteva.

“Tijekom zahvata jasno sam vidio nešto s krilcima u bronhu,” izjavio je dr. Lin. Taj misteriozni predmet ispostavio se kao žohar, prekriven šlajmom. Insekt je pažljivo uklonjen, a zahvaćeno područje temeljito očišćeno.

image
Hainan Hospital

Nakon intervencije, simptomi su se povukli, uključujući i neugodan zadah, a pacijent se brzo oporavio. Već sljedećeg dana otpušten je iz bolnice, potpuno zdrav. Dr. Lin je nakon uspješnog zahvata poručio javnosti da je, iako su ovakvi slučajevi iznimno rijetki, vrlo važno odmah potražiti liječničku pomoć ako se osjete simptomi prisutnosti stranog tijela u dišnim putevima kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Potraga za skrovištem

Ovaj neobičan incident izazvao je zabrinutost kod mnogih, ali stručnjaci ističu kako su slučajevi ulaska žohara ili drugih insekata u dišni sustav iznimno rijetki i obično nisu opasni ako se pravovremeno reagira. Takve situacije mogu se dogoditi zbog specifičnih okolnosti, osobito tijekom spavanja, kada refleksi tijela, poput kašljanja i gutanja, mogu biti oslabljeni, odnosno smanjeni.

image
Hainan Hospital

Za one koji spavaju na leđima s otvorenim ustima, rizik da insekt zaluta u dišne puteve, iako minimalan, ipak postoji. Žohari, poznati po istraživanju mračnih i toplih prostora, mogu završiti u ljudskom grlu ako u potrazi za skrovištem slučajno uđu kroz nos ili usta.

Ovaj slučaj služi kao podsjetnik da, iako neobični, ovakvi događaji zahtijevaju brzu medicinsku intervenciju, što je spasilo čovjeka iz Haikoua od ozbiljnijih posljedica i omogućilo mu brz oporavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 14:30