StoryEditorOCM
Životveliki apetiti

Rastrošna ministrica troši oko 10.000 eura mjesečno na frizuru i šminku, na grbači naroda; Opravdanje joj je vrhunsko

Piše MOZAIK SD
30. lipnja 2024. - 10:38

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock iz redova Zelenih nastojala je opravdati visoke troškove za šminku i frizuru koji su 2022. godine iznosili 136.500 eura godišnje, što je izazvalo brojne kritike u Njemačkoj.

Baerbock je novinarima rekla da je šminka za nastupe na televiziji neophodna zbog jakih reflektora u studiju: "Inače izgledate kao grobar jer ste sasvim sivi."

image
Ralf Hirschberger/Afp

Nitko od grobara još se zasad nije javio, a list Welt se zapitao zar ministrica nije trebala reći "grobarka", aludirajući na inzistiranje stranke Zelenih na korištenje rodno osetljiva jezika.

Baerbock se požalila i da je teško na putovanjima uvijek na licu mjesta naći stilisticu, posebno u inozemstvu, pa zato uvijek ima pratnju: "Otuda je uobičajeno voditi šminkera – uostalom, ne samo kod mene, ali kod žena se to često tematizira – već i u uredu kancelara i kod druge gospode."

S obzirom na to da putuje vrlo, vrlo mnogo, često i noću, onda su i troškovi dnevnica veliki, rekla je ministrica i dodala da se njezino ministarstvo tu strogo pridržava propisa, piše Deutshe Welle.

image
Ralf Hirschberger/Afp

Mediji su ranije pisali da je njemačka Vlada pod palicom socijaldemokrata Olafa Scholza, u kojoj su još Zeleni i Liberali, u 2022. godini izdvojila čak 1,5 milijuna eura na fotografe, šminkere i frizere, što je povećanje od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu kad je još vladala Angela Merkel.

Kancelar Scholz joj za petama

Na posebno iznenađenje javnosti nailazi to što je, na drugom mjestu iza nedostižne Baerbock, drugi najveći trošitelj državnog novca na šminku i frizuru kancelar Scholz sa 40.000 eura godišnje, premda kod njega, kažu zli jezici, nema baš mnogo toga za friziranje s obzirom na to da je gotovo ćelav.

image
Ralf Hirschberger/Afp

Bilo je, doduše, ranije i političara iz redova Demokršćana (CDU) koji su puno trošili za izgled, ali sada ova stranka - naravno iz opozicije - kritizira Baerbock.

Njihov političar Christoph Ploss rekao je za Bild da je načelno u redu da država snosi troškove reprezentacije, ali da je kod Bearbock u pitanju zloupotreba.

No, nije komentirao to što i njegova stranačka kolegica Angela Merkel, kao bivša kancelarka, na frizere i šminku i dalje troši oko 3000 eura mjesečno – također novac poreznih obveznika.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 10:38