StoryEditorOCM
ŽivotTREBA PAZITI

Prakticirate li s partnerom pomirbeni seks? Evo koliko je to ispravna odluka i kako odnos nakon svađe utječe na vezu

Piše MOZAIK SD
30. travnja 2023. - 11:08

Sigurno ste barem jednom nakon svađe s partnerom - imali seks. Seks pomirenja ili ljuti seks nekim parovima omogućava da se nakon svađe pomire "do kraja", a nekima služi za izbacivanje emocija preostalih od prepirke. No, pitanje je: je li pomirbeni seks uopće dobar?

Psiholozi John Gottman, Ph.D., i Julie Gottman, Ph.D., autori Ljubavnog recepta i osnivači Gottman Instituta, podijelili su svoje mišljenje, piše Večernji list.

Julie primjećuje da se mnogi parovi nakon velike svađe osjećaju udaljeni jedni od drugih, zbog čega mogu postati tjeskobni. "Daljina stvara strah, stvara nesigurnost i stvara tjeskobu", tvrdi ona. Ove emocije mogu navesti ljude da osjete potrebu da odmah poprave vezu, a seks je jedan od načina da se par osjeća blisko i istinski voljeno, objašnjava Julie. 

Ipak, pitanje je popravlja li ova praksa "rupe" nastale u sukobu, ili čini stvar još gorom.

Upuštanje u pomirbeni seks nije loše za vezu, ali bi trebalo biti upareno s barem još jednim oblikom pomirbe. Julie tvrdi da parovima, kada govorimo o onima koji se upuštaju u pomirbeni seks, zapravo nakon svađe treba verbalno uvjeravanje ili neka druga vrsta fizičkog uvjeravanja da je sve u redu - koja ne uključuje spavaću sobu. Seks nije posve isključen, ali ne bi trebao biti jedini oblik isprike ili uvjeravanja.

Dakle, sljedeći put nakon svađe, prije nego što odete u krevet, porazgovarajte s vašim partnerom i podsjetite ga da ga volite. Uz to, nakon seksa obavezno se mazite. John se osvrnuo na jednu studiju koja je pratila 70 000 ljudi u 24 zemlje i identificirala uobičajene obrasce između parova koji su prijavili dobar seksualni život i onih koji nisu.

"Od parova koji se nisu mazili u svim tim zemljama, 96% njih imalo je grozan seksualni život. Samo 4% onih koji se nisu mazili imalo je sjajan seksualni život", tvrdi John. Dovoljno je reći da maženje može biti jednako važno za vaš seksualni život kao i sam čin.

Sve u svemu, pomirbeni seks nije dobar ni loš za vašu vezu. Važno je samo da on nije validna zamjena za verbalno pomirenje i druge vrste fizičkog dodira kojima se prikazuje afekcija. Sve su ovo sastojci za ljubavni recept, koji će uspjeti samo uz pravilne doze svakog od njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:43